Hankkeena haastava Kaisantunneli on infraosaamisen taidonnäyte

Kaisantunneli on kävelijöiden ja pyöräilijöiden tunneli, jonka rakennamme Helsingin päärautatieaseman ratapihan ali. Uusi tunneliyhteys Kaisaniemen puistosta Kansalaistorille alittaa kaikki aseman laiturit ja raiteet ja helpottaa näin kaupunkilaisten liikkumista keskustassa itä-länsisuunnassa. Rakennamme tunnelin yhteyteen myös pyöräpysäköinnin yli tuhannelle pyörälle ja yhdystunnelin olemassa olevaan jalankulkutunneliin.

Urakka on suunnittelultaan ja toteutukseltaan laaja ja sisältää pohjarakentamista, louhintaa, betonirakentamista ja ratarakentamista. Toteutus tapahtuu vaativassa kaupunkiympäristössä Helsingin päärautatieaseman välittömässä läheisyydessä. Monipuolinen osaamisemme, kokemuksemme ja oma kalustomme luovat hyvät edellytykset vaativan kokonaisuuden toteutukselle.

Alkuvuonna 2021 valmistuneen louhintavaiheen aikana junaliikenne ympäröi louhintakohteitamme kolmelta eri puolelta. Pystyimme silti pitämään matkustajien liikkumiselle aiheutuneen haitan vähäisenä. Yhden räjäytyksen kesto matkustajareittien sulkemisesta niiden avaamiseen kesti vain muutaman minuutin.

Infran taju
Infra nyt

Kaisantunneli on haastava infraosaamisen taidonnäyte

Helsingin päärautatieaseman ratapihan raiteet alittava Kaisantunneli valmistuu Destian urakoimana syksyllä 2023.

Hankkeen aikana teemme muutoksia myös junaliikenteen käytössä oleviin ratoihin. Rata-alueet on varattava työmaan käyttöön hyvissä ajoin ja sovituista aikatauluista on pidettävä kiinni.

Teemme Kaisantunnelin betonityöt 14 lohkossa. Suurikokoisten laattojen kertavalut vaativat betonirakentajiltamme kokemusta työn ja logistiikan suunnittelusta. Alueen maaperälajien vaihtelevuus sekä maan alta löytyneet satojen vuosien takaiset rakenteet tekevät tukiseinätyöstä haastavaa. Hankkeen kehitysvaihe, urakanaikaiset yhteisesti sovitut palaverikäytännöt ja tietomallin käyttäminen ovat esimerkkejä keinoistamme sujuvaan työnsuunnitteluun ja etenemisen seurantaan.

Varmistamme päivittäin päärautatieaseman junaliikenteen toimivuuden ja alueella kulkevien noin 200 000 ihmisen turvallisen liikkumisen. Pyrimme pitämään työnaikaiset liikennejärjestelyt mahdollisimman pitkään samoina, jotta haitta matkustajille on mahdollisimman vähäinen. Ajantasainen hankeviestintämme tukee lukuisten sidosryhmien toiminnan jatkamista mahdollisimman normaalisti.

Voit seurata hankkeen etenemistä:

Kaisantunneli palkittiin Vuoden katutyömaana 2021 vuoden iso kaivutyömaa -kategoriassa Helsingin kaupungin kilpailussa

Kisassa haluttiin nostaa esiin esimerkillisiä työmaita ja jakaa hyviä käytäntöjä rakennusalan toimijoiden kesken.