Lapintien kiertoliittymä ja Rongankadun parantaminen

Tervetuloa seuraamaan Lapintien kiertoliittymän rakentamisen ja Rongankadun parantamishankkeen viestintää. Urakka on suurhanke Tampereen kaupungin keskustassa.

Hankkeen valmistuttua kaupunkilaisten käytössä on uusi Lapintien ja Satakunnankadun kiertoliittymä Tampereen pääpaloaseman edessä sekä uudet pyöräkaistat pyörätelineineen Rongankadulla.

Tammerkosken katuympäristö muuttuu entistä viihtyisämmäksi ja turvallisemmaksi. Lisäksi koko Tampereen ydinkeskustan liikenne muuttuu sujuvammaksi!

Työmaan aikataulu ja työajat

Hankkeen kehitysvaihe alkoi maaliskuussa 2023. Kehitysvaiheen aikana tehdään valmistelevia töitä kuten tarkempaa hankesuunnittelua. Varsinainen kadunrakentaminen alkaa huhtikuussa 2023, ja hanke valmistuu vuonna 2024 kesäkuun loppuun mennessä.

Hankkeen yhteystiedot

Kysymyksiä ja palautetta voi lähettää sähköpostiosoitteeseen lapintie-rongankatu@destia.fi

Hankkeen rakennuttajat ovat Tampereen kaupungin Mikko Siiro ja Tampereen Veden Jukka Palonperä.

Destian työmaapäällikkönä on Jarkko Kettunen ja viestinnästä vastaa työmaainsinööri Jaana Jokihaara.

Hankkeen valvojana toimii Ramboll.

Päivystysnumero 041 732 2456

HUOM! Mikäli olet alueen yrittäjä, asukas tai muuten vaan hankkeesta kiinnostunut, ilmoitathan palautesähköpostiimme yhteystietonne, niin saamme teidät sähköpostitiedotuksen piiriin.

Työmaatiedotteet

Tästä näet kaikki hankkeen työmaatiedotteet. Uusin tiedote on ylimpänä ja klikkaamalla oikealla olevaa nuolta voit avata koko tiedotteen auki.

31.5.2024 Kesäkuun alussa tehdään viimeisiä päällystystöitä – Lapintien ja Rongankadun katuosuuksia joudutaan sulkemaan levitystöiden ajaksi

Hankkeessa tehdään viimeisiä päällystystöitä heti kesäkuun alussa. Katuosuuksien hetkellistä sulkemista ajoneuvoilta joudutaan tekemään Rongankadun molempien ajokaistojen kohdalla sekä Lapintiellä.
Rongankadun osalta bussiliikenne on jo ollut kiertoreitillä Satakunnankadun ja Rautatienkadun kautta; tähän kiertoreittiin on tulossa yhden päivän jatko. Lapintien osuuden levitystöissä joudutaan myös siirtämään bussit kiertoreitille kahdeksi päiväksi. Pahoittelemme rakennustöistä aiheutuvaa haittaa!

Hankkeen päällystystöitä tehdään seuraavasti:

 • Rautatienkadun päällystys tehdään 6.6.2024; risteysalueen kohdalla päällystetään ajokaista kerrallaan ja ajoneuvoja opastetaan liikenteenohjaajien avulla.
 • Lapintien – Satakunnankadun ja Rongankadun kiertoliittymä päällystetään 7.6.2024. Liikennettä ohjataan liikenteenohjaajien avulla.
 • Rongankadun pohjoispuoli suljetaan ajoneuvoilta 10.6.2024 päällystystöiden takia väliltä Satakunnankatu – Rautatienkatu; opastettu kiertotie on Rautatienkadun – Satakunnankadun kautta. Tonteille ajo on mahdollista Aleksanterinkadun ja Tuomiokirkonkadun kautta liikenteenohjaajien avulla.
 • Rongankadun eteläpuoli suljetaan ajoneuvoilta 11.6.2024 päällystystöiden takia väliltä Satakunnankatu – Rautatienkatu; opastettu kiertotie on Rautatienkadun – Satakunnankadun kautta. HUOM! Ajo tonteille eikä P-Hämppiin sisään ja ulos Ronganrampin kautta ole mahdollista Rongankatua pitkin 11.6.2024 aikavälillä 07-18! Aleksanterinkadun ja Tuomiokirkonkadun läpiajo ohjataan liikenteenohjaajien avulla.
 • Lapintie suljetaan päällystystöiden takia ajoneuvoilta 12.6 – 13.6.2024 välillä Satakunnankatu – Palokunnankatu. Pelastusajoneuvoille ajo sallittu (1 kaista käytössä). Opastettu kiertotie on Vuorikadun -Rautatienkadun – Satakunnankadun kautta.
 • 14.6.2024 päällystetään loput jalankulun ja pyöräilyn väylät Lapintiellä ja Satakunnankadulla.
29.5.2024 Yötyö Pellavatehtaankadun, P-Hämpin ja Rongankadun risteysalueella

Tämän viikon torstain-perjantain välisenä yönä Pellavatehtaankadun, P-Hämpin ja Rongankadun risteysalueella tehdään reunakiven asennustöitä. Työt alkavat kello 20 ja päättyvät perjantaiaamuna viimeistään kello 07. Melutasoltaan ns. kaivinkonetasoista työtä tehdään ympäristönsuojelumääräysten sekä meluluvan mukaisesti.

Kysymyksiä / palautteita katutöihin liittyen voi lähettää sähköpostiosoitteeseen lapintie-rongankatu@destia.fi

Hankkeen päivystyspuhelin on 041 732 2456.

Pahoittelemme rakennustöistä aiheutunutta haittaa!

27.5.2024 Yötyö Aleksanterinkadun ja Rongankadun risteyalueella

Tämän viikon tiistain-keskiviikon välisenä yönä 28.-29.5.2024 Aleksanterinkadun ja Rongankadun risteysalueella tehdään kaapelointitöitä. Työt alkavat kello 20 ja päättyvät keskiviikkoaamuna viimeistään kello 07. Melutasoltaan ns. kaivinkonetasoista työtä tehdään ympäristönsuojelumääräysten sekä meluluvan mukaisesti.

Kysymyksiä / palautteita katutöihin liittyen voi lähettää sähköpostiosoitteeseen lapintie-rongankatu@destia.fi

Hankkeen päivystyspuhelin on 041 732 2456.

Pahoittelemme rakennustöistä aiheutunutta haittaa!

17.5.2024 Päällystystöitä Rautatienkadulla

Viimeistelytyöt pintarakenteiden sekä vihertöiden osalta ovat hyvässä vauhdissa. Rongankadun perenna- sekä puuistutuksia tehdään pyöräilyväylän molemmille puolille. Viherpeukaloille tiedoksi, että kadun varteen istutetaan eri pihlajalajikkeita, korkeakasvuista siniheinää, kotkansiipiä ja liljoja, matalakasvuisempia tuoksukurjenpolvia, loistosalviaa sekä sipulikasveista valkonarsissia ja ukkolaukkaa.

Ensi viikolla:

 • Rautatienkadulla päällystetään kaksi alempaa asfalttikerrosta. Päällystystyöt suoritetaan päiväsaikaan ja liikenteenohjaus tehdään liikenteenohjaajilla Rautatienkadun ja Rongankadun risteyksessä. Päällysteen vaatimia pohjatöitä tehdään keskiviikon ja torstain välisenä yönä ko. risteysalueella. Ylin ja viimeinen päällystekerros Rautatienkadulle tehdään arviolta vkolla 23.
 • Kiveystyöt jatkuvat Rongankatu 2-4 edustalla ja kivityöt siirtyvät sen jälkeen P-Hämpin edustalle.
 • Vihertöitä tehdään Rongankadulla välillä Pellavatehtaankatu – Aleksanterinkatu.
2.5.2024 Rakennustöiden vaikutukset Rongankadulla: kulku Postitaloon Kyttälänkadun kautta sekä linja-autoliikenne poikkeusreitille

Hankkeella ahkeroidaan lämpöisessä toukokuun säässä tällä ja ensi viikolla mm. seuraavia työvaiheita:

 • Noppakivien asennusta Rongankadun pyöräilyväylän reunoilla ja P-Hämppi Ronganrampin edustalla
 • Betonikiveyksiä Eeva-Liisa Mannerin aukion läheisyydessä
 • Kivipohjien tekoa palolaitoksen edustalla ja Lapintiellä
 • Lisäksi ensi viikolla tehdään kiveystöitä Rongankadulla Postitalon kohdalla ja kulku Aimo Park / Postitalo Tampereen Pysäköintitaloon on suljettu 6.-10.5.2024 välisenä aikana! Sisään- ja ulosajo Postitalon pysäköintiin tehdään ensi viikolla Kyttälänkadun kautta. Muutoin Rongankatu on alla olevan kuvan mukaisesti käytössä liikenteelle; liitteessä on tarkempi tiedote. Pahoittelemme rakennustöistä aiheutuvaa haittaa!

Muistutukseksi myös maanantaista alkaen linja-autoliikenteen poikkeusreitti ajalle 6.5-10.6.2024! Rongankadun viimeisen päällystekerroksen levittäminen sekä kadun reunakivityöt aiheuttavat ajoratojen kaventumista ja tarvittaessa hetkellistä sulkemista.
Nämä työvaiheet siirtävät Rongankadun linja-autoliikenteen poikkeusreitille 6.5. alkaen (sulkeissa pysäkkinumerot):

 • Rongankadun bussipysäkit Tammerin puiston kohdalla (0110) sekä Rongankadulla (0108/0109) ovat suljettuina 6.5.-10.6.2024 välisen ajan ja bussit ovat poikkeusreitillä välillä Satakunnankatu – Rautatienkatu.
 • Reitillä on käytössä tilapäiset pysäkit:
  • Rautatieaseman suuntaan Paloasema (0536) ja Klassinen koulu (0529)
  • Finlaysonin ja Tampellan suuntaan Klassillinen koulu (0528) ja Paloasema (0537)
 • Alla on Nyssen kartta ja tiedote poikkeusreitistä:
23.4.2024 Rongankadun linja-autojen poikkeusreitti 6.5. alkaen

Rongankadun viimeisen päällystekerroksen levittäminen sekä kadun reunakivityöt aiheuttavat ajoratojen kaventumista ja tarvittaessa hetkellistä sulkemista. Nämä työvaiheet siirtävät Rongankadun linja-autoliikenteen poikkeusreitille 6.5. alkaen (sulkeissa pysäkkinumerot):

 • Rongankadun bussipysäkit Tammerin puiston kohdalla (0110) sekä Rongankadulla (0108/0109) ovat suljettuina 6.5.-10.6.2024 välisen ajan ja bussit ovat poikkeusreitillä välillä Satakunnankatu – Rautatienkatu.
 • Reitillä on käytössä tilapäiset pysäkit:
  • Rautatieaseman suuntaan Paloasema (0536) ja Klassinen koulu (0529)
  • Finlaysonin ja Tampellan suuntaan Klassillinen koulu (0528) ja Paloasema (0537)
 • Alla on Nyssen kartta ja tiedote poikkeusreitistä:

Pahoittelemme työmaasta aiheutuvaa haittaa!

5.4.2024 Lapintien kiertoliittymän ja Rongankadun rakennus- ja viimeistelytyöt jatkuvat

Lapintien kiertoliittymä ja Rongankadun pyörätie ja ajoradat avattiin liikenteelle joulukuussa 2023. Urakan viimeistelytöitä ja viime vuodesta siirtyneitä töitä tehdään kevään ja alkukesän 2024 aikana.

Vuoden 2024 rakennustöiden liikennejärjestelyjen vaikutukset ja liikennehaitta ovat huomattavasti edellisvuotta pienempiä, töiden siirtyessä kohti urakan viimeistelyvaihetta.

Työt aloitetaan ensi viikolla Rautatienkadulla, Lapintien kiertoliittymässä ja P-Hämpin sisäänajon edustalla Rongankadulla kaapelointitöillä ja katukiveysten asennuksilla.  Alla olevassa kuvassa on esitetty liikenteenjärjestelyjen ja rakennustöiden alustava vaiheistuskartta. Koko urakan on tarkoitus valmistua 21.6.2024 mennessä.

Jäljellä olevia töitä vuonna 2024 ovat muun muassa:

 • Katukiveysten viimeistely ja loppujen katukiveysten rakentaminen
 • Ajoratojen ylimmät päällystekerrokset
 • Liikennevalojen asennus ja käyttöönotto Rautatienkadun ja Rongankadun risteyksessä, sekä Lapintien kiertoliittymässä. Kiertoliittymän uusia liikennevaloja käytetään pelastuslaitoksen lähtiessä hälytykselle.
 • Vihertyöt ja kaupunkiympäristön viimeistely
 • Pysyvien liikenteenohjauslaitteiden asennus

Hankkeen urakoitsijalle Destia Oy voi lähettää myös kysymyksiä tai liittyä vielä hankkeen sähköpostitiedotuslistalle osoitteessa: lapintie-rongankatu@destia.fi.

22.12.2023 Talvitauko alkaa – Työt jatkuvat keväällä 2024

Lapintie-Rongankatu-hanke hiljenee nyt talven ajaksi.

Liikenneväyliä on avattu viimeisten viikkojen aikana käyttöön niin Rongankadun polkupyöräilyväylän sekä muiden kävelijöiden reittien osalta. Katuja on viimeistelty käyttäjiä varten asentamalla puuttuvia liikenteenohjauslaitteita ja levitetty kulkuväylille väliaikaisia pintoja, jotta työmaa-alueella liikkuminen sekä ajaminen sujuu turvallisesti talvikaudella.

Työt jatkuvat uudestaan taas keväällä!

Vuonna 2024:

 • Viimeistellään katujen kiveystyöt betoni- ja luonnonkivien osalta
 • Levitetään kaduille ylin päällystekerros
 • Viimeistellään liikennevalotyöt ja liikennevalo asennetaan toimintaan; Rongankadun – Rautatienkadun liittymäalueen kohdalla sekä Lapintien kiertoliittymän pelastuslaitoksen pysäytysvalot
 • Asennetaan loput viherrakenteet eli pensasistutukset ja nurmetukset sekä loput liikenteenohjauslaitteet
Uusi polkupyöräväylä palvelee innokkaita pyöräilijöitä talvellakin

Lapintie-Rongankatu-hanke toivottaa kaikille:

Rauhallista joulun aikaa sekä onnea uudelle vuodelle! 😊

1.12.2023 Ajoneuvot pääsevät kulkemaan Lapintietä ja Rongankatua

Tampereen keskustassa pääsee nyt liikkumaan entistä sujuvammin, sillä rakentamisen ajaksi suljetut Lapintie ja Rongankatu ovat taas kaupunkilaisten käytössä!

Työmaata on siivottu ja järjestelty koko kulunut viikko, jotta tänään pääsee autoilijat kulkemaan rakennettuja katuja pitkin. Linja-autoliikenne siirtyy maanantaina 4.12.2023 keskiyöllä uusille Lapintien ja Rongankadun reiteille.

Aikainen talven tulo siirtää jalankulun ja kevyenliikenteen väylien pintarakenteiden ja vihertöiden rakentamisen sekä ajoratojen ylimmän päällystekerroksen levittämisen ensi keväälle ja alkukesään.

Ensi viikolla:

 • Asennetaan kaduille puuttuvia liikenteenohjausmerkkejä.
 • Jalankulun ja pyöräilyn väylät viimeistellään turvallisiksi ottaa käyttöön.
 • Aidataan tarvittavat työmaa-alueet keskeneräisistä alueista talven ajaksi.
Rakennettuja katuja on testattu linja-autolla
24.11.2023 Valkoista lunta sekä mustaa päällystettä

Tällä viikolla talvinen sää on koettanut muuttaa maan valkoiseksi, mutta me saimmekin levitettyä kadut mustaksi asfaltilla! 😊
Rongankadun liittymäalueille Aleksanterinkadulle ja Tuomiokirkonkadulle sekä P-Hämpin edustalle levitettiin kaksi kerrosta asfalttia. Lisäksi Lapintie on nyt kertaalleen päällystetty.

Lapintien talviset päällystystyöt

Ensi viikolla:

 • Koko hankealueella tehdään viimeistelytöitä kiveystöiden sekä liikenteenohjauslaitteiden asennuksien parissa sekä siivotaan ja järjestetään alueita valmiiksi liikenteelle ottoa varten.
 • Satakunnansillan molemmat puolet otetaan käyttöön jalankulkijoille.
 • Rongankadun polkupyöräväylä otetaan käyttöön, kun tarvittavat liikenteenohjausmerkit saadaan asennettua.
21.11.2023 Yötyöt Rongankadun ja P-Hämpin Ronganpuiston edustalla

Tämän viikon keskiviikon ja torstain 22.-23.11.2023 välisenä yönä tehdään Rongankadulla yötöitä ja P-Hämppi Ronganrampin ajoluiska sekä Pellavatehtaankatu välillä Rongankatu – Kyttälänkatu ovat suljettuina!

Katuosuus ja pysäköintihallin ajoluiska suljetaan keskiviikkona 22.11.2023 kello 21; päällystystöiden jälkeen torstaina 23.11.2023 noin kello 14 ajoyhteydet palautetaan normaaliksi.

Päällystystyön aikana P-Hämppi Tullinramppi on käytössä normaalisti; työmaa opastaa Pellavatehtaankadulta yhteyden pysäköintiin P-Hämppi Tullinrampin ja Ratapihankadun kautta.

17.11.2023 Satakunnankadun väliaikaiset liikennevalot on poistettu käytöstä

Tällä viikolla olemme saaneet tehtyä Lapintien kiertoliittymän pintarakenteet kuntoon! 😊

Satakunnankadun väliaikaiset liikennevalot on poistettu käytöstä tänään perjantaina ja kohdan liikenne pääsee kulkemaan kahta kaistaa pitkin työmaan ohi! 🙌 Rongankatu sekä Lapintie pysyvät kuitenkin vielä suljettuina; kiinteistöille on toki aina pääsy.

Satakunnankadun työnaikaiset liikennevalot on poistettu ja liikenne pääsee kulkemaan uuden kiertoliittymän kautta

Ensi viikolla:

 • Maanantaina 20.11.2023 päällystetään Aleksanterinkadun ja Tuomiokirkonkadun liittymäalueet alla olevien liikenteenohjaussuunnitelmien mukaisesti. Päällystystyöt aloitetaan kello 7 ja työt kestävät arvioidusti 8 tuntia. Liikennettä ohjataan liikenteenohjaajien avulla, kun osa yksisuuntaisista kaduista muutetaan töiden ajaksi kaksisuuntaisiksi.
 • Satakunnansillan molemmat puolet otetaan käyttöön jalankulkijoille sekä pyöräilijöille Työnpuiston viereisen betonilaatoituksen valmistuttua.
 • Rongankadulla rakennetaan reunakiviä sekä viimeistellään kiveyksiä Hämpin Parkin kulkuaukon kohdalla; parkkihallin edusta myös päällystetään reunakivien asennuksen jälkeen.
 • Lapintiellä ja Kelloportinkadun liittymäalueella asennetaan kiveyksiä sekä tehdään päällystystöitä.
 • Rautatienkadun ja Rongankadun liittymäalueella asennetaan kiveyksiä ja reunakiviä, loppuviikosta Rautatienkadulla tehdään myös päällystystöitä.
 • Rongankadun polkupyöräväylä otetaan käyttöön, kun tarvittavat liikenteenohjausmerkit saadaan asennettua.
Aleksanterinkadun päällystystyö
Tuomiokirkonkadun päällystystyö
10.11.2023 Punainen asfaltti on levitetty polkupyöräväylälle

Tällä viikolla saatiin mm. päällystettyä punaisella asfaltilla polkupyöräilijöiden väylä! Lisäksi saatiin valmiiksi myös muita päällysteen pohjia, jotta asfalttia saadaan levitettyä ensi viikollakin.

Ensi viikolla:

 • Satakunnankadulla tehdään päällystystöitä kiertoliittymän ja toisen kaistan osalta, jotta työnaikaiset liikennevalot saadaan poistettua käytöstä ja liikenne kulkemaan kahdella kaistalla.
 • Rongankadulla rakennetaan kiveyksiä sekä tehdään viimeistelytöitä.
 • Lapintiellä ja Kelloportinkadun liittymäalueella asennetaan kiveyksiä ja reunakiviä.
 • Rautatienkadun ja Rongankadun liittymäalueella asennetaan kiveyksiä ja reunakiviä.
 • Kulku Postitaloon Rongankadulta (Rautatienkatu 21) on vielä ensi viikolla suljettuna betonilaatoitustöiden takia eli 13.-17.11.2023. Pysäköinnin sekä huolto- ja lastausajoneuvojen sisään- ja ulosajo tehdään Kyttälänkadun kautta. Rakennustöiden aikana mahdollistetaan ajo autojunien lastaus- ja purkupaikalle. Rongankatu on normaalisti käytettävissä.
Rongankadun polkupyöräväylän uusi, punainen päällyste!
3.11.2023 Poikkeuksellisilla sääolosuhteilla vaikutuksia myös työmaan toimintaan

Kuluneen viikon poikkeukselliset sääolosuhteet runsaine lumisateineen hidastivat rakennustöitä ja muuttivat työtehtäviä merkittävästi pintarakenteiden viimeistelystä lumenauraukseen ja poistoon työmaalta sekä kulkuväylien hiekotukseen. Vaikka valkea talvi on kaunista ja ihanaa, niin työmaa pitää suuresti lämpöisemmistä keleistä sekä lumettomasta pinnasta! 😉 Onneksi sää muuttuu nyt hankkeen kannalta suosiollisemmaksi! 👍

Ensi viikolla:

 • Satakunnankadulla tehdään päällystystöitä kiertoliittymän ja toisen kaistan osalta, jotta työnaikaiset liikennevalot saadaan poistettua käytöstä ja liikenne kulkemaan kahdella kaistalla.
 • Rongankadulla päällystetään punaisella asfaltilla polkupyöräväylä. Lisäksi koko katuosuudella rakennetaan kiveyksiä sekä tehdään viimeistelytöitä.
 • Lapintiellä ja Kelloportinkadun liittymäalueella asennetaan kiveyksiä ja reunakiviä.
 • Rautatienkadun ja Rongankadun liittymäalueella asennetaan kiveyksiä ja reunakiviä.
 • Muistutuksena myös, että ensi viikolla 6.-10.11.2023 on kulku Postitaloon (Rautatienkatu 21) suljettu Rongankadulta alla olevan kuvan mukaisesti! Em. aikavälillä pysäköinnin sekä huolto- ja lastausajoneuvojen sisään- ja ulosajo tehdään Kyttälänkadun kautta. Rakennustöiden aikana mahdollistetaan ajo autojunien lastaus- ja purkupaikalle. Rongankatu on normaalisti käytettävissä.

Tiedoksi vielä päivitetyt jalankulkijoiden sekä pyöräilijöiden kulkureitit hankealueella:

31.10.2023 Postitalon kulkuyhteyksissä muutoksia ensi viikolla

Ensi viikolla on ajoneuvoilta kulku Postitaloon (Rautatienkatu 21) suljettu Rongankadulta!

Kohdassa tehdään kiveystöitä, jolloin 6.-10.11.2023 välisenä aikana on Rongankadulta kulku suljettu Aimo Park / Postitalo Tampereen pysäköintitaloon! Kohdan rakennustöiden aikana kiinteistön pysäköinnin sekä huolto- ja lastausajoneuvojen sisään- ja ulosajo tehdään Kyttälänkadun kautta! Rakennustöiden aikana mahdollistetaan ajo autojunien lastaus- ja purkupaikalle.

Pahoittelemme rakennustöistä aiheutuvaa haittaa!

25.10.2023 Tulossa: päällystyksiä sekä viikonlopputöitä

Loppuviikosta tehdään päällystystöitä Rongankadun ajoradoilla.


Hankkeessa työskennellään normaalien arkipäivien lisäksi myös tulevana viikonloppuna pintarakenteiden parissa. Töitä tehdään lauantaina sekä sunnuntaina kello 07-16 välisenä aikana. Melutasoltaan työ on normaalia kaivinkonetasoista työtä. Pahoittelemme töistä aiheutuvaa häiriötä!

Ensi viikolla:

 • Satakunnankadulla tehdään pintarakenteita kiertoliittymän kohdalla.
 • Rongankadulle päällystetään polkupyöräväylä. Lisäksi koko katuosuudella rakennetaan kiveyksiä sekä tehdään viimeistelytöitä. Rongankadun poikittaisilla kaduille tehdään hidasterakenteita.
 • Lapintiellä ja Kelloportinkadun liittymäalueella asennetaan kiveyksiä ja reunakiviä.
 • Rautatienkadun ja Rongankadun liittymäalueella asennetaan kiveyksiä ja reunakiviä.
 • Satakunnankadulla asennetaan kiveyksiä ja reunakiviä.
Paloaseman edustan viuhkan muotoinen nupukiveys valmistuu kiviasentajien toimesta
19.10.2023 Kuukauden päästä autoliikenne ajaa saneerattuja katuja pitkin

Tällä viikolla on rakentamisen tahti ollut tiivis. Jokaisella kadulla tehdään jo pintarakenteita, syvimmälle sijoitettavat viemärit ja putket alkavat kaikki jo olla rakennettuina. Asennustöitä tehdään mm. valaistuksen jalustojen ja suojaputkien parissa sekä kaduille rakennetaan hidasterakenteita.

Rongankadulle on istutettu uutta kasvillisuutta sekä asennettu katukalusteita

Alkuperäisen rakennusurakan laajentuminen lisätöillä niin kaupungille kuin taloyhtiöille on vaikuttanut rakennusaikatauluun pienellä viiveellä. Hankkeen katujen päällystystyöt valmistuvat marraskuun puoliväliin mennessä, jolloin katuyhteydet avataan autoliikenteelle. Kevyenliikenteen väylillä sitä vastoin rakennustöitä tehdään vielä alkutalvella kiveyksien asennustöiden parissa.

Tällä viikolla:

 • Satakunnankadulla tehdään pintarakenteita kiertoliittymän kohdalla.
 • Rongankadun saneeraukset keskittyvät Hämpin Parkin ajorampin kohdalle. Lisäksi koko katuosuudella rakennetaan kiveyksiä sekä tehdään viimeistelytöitä. Rongankadun poikittaisilla kaduille tehdään hidasterakenteita.
 • Lapintiellä ja Kelloportinkadun liittymäalueella asennetaan kiveyksiä ja reunakiviä.
 • Rautatienkadun ja Rongankadun liittymäalueella asennetaan mm. reunatukia.
6.10.2022 Työnaikaisiin liikenteenjärjestelyihin muutos Satakunnankadulla

Kiertoliittymän parissa on ahkeroitu vauhdikkaasti – Puolet ympyrän kiertotilasta on jo päällystetty asfaltilla sekä pintarakenteita viimeistelty nupu-, noppa- ja reunakivillä.

Lapintien kiertoliittymä valmistuu vauhdikkaasti

Ensi viikolla:

 • Satakunnankadulla siirretään työmaan ohikulkuliikenne kiertoliittymän toiselle puolelle, vastapäällystetylle osuudelle. Jalankulun ja pyöräilyn kulkuyhteydet siirretään myös kulkemaan kohdassa eri reittiä.
 • Rongankadun saneerausta tehdään Pellavatehtaankadun – Aleksanterinkadun välillä.
 • Lapintiellä asennetaan reunakiviä.
 • Rautatienkadun ja Rongankadun liittymäalueella tehdään hulevesijärjestelmiä sekä asennetaan suojaputkia.
 • Kelloportinkadun liittymäalueella tehdään kuivatusjärjestelmiä ja asennetaan reunatukia.
29.9.2023 Päällystystyöt jatkuvat

Rongankadulla on viimeistelty kantavan rakennekerroksen pohjia ennen asfalttikerroksien levitystyötä.

Rongankadun päällystepohjien pinta

Ensi viikolla:

 • Päällystystöitä tehdään Rongankadulla välillä Satakunnankatu-Pellavatehtaankatu sekä Satakunnankadun kiertoliittymän alueella. Päällystystyö tehdään tiistaina 3.10.2023. Päällystystöiden takia suljetaan kulkuyhteys työpäivän ajaksi kello 7-16 Rongankadulta Koskitalon ja Morenian pysäköintitalolle!
 • Rongankadun rakennustöiden painopiste siirtyy Pellavatehtaankadun – Aleksanterinkadun välille.
 • Lapintiellä aloitetaan reunakivien asennukset.
 • Rautatienkadun ja Rongankadun liittymäalueella tehdään hulevesijärjestelmiä.
 • Kelloportinkadun liittymäalueella tehdään työmaan rajausta ja varmistetaan liikenteenjärjestelyt – sen jälkeen aloitetaan kohdassa myös rakennustyöt.
22.9.2023 Kiertoliittymän pintarakenteet

Lapintien kiertoliittymän alueen reunakiveys sekä pintarakenteet valmistuvat vauhdikkaasti reilun 10 henkilön toimesta. Hankkeessa asennetaan yhteensä betoni- ja luonnonkivipintoja vajaan 3000 neliön verran sekä graniittisia reunakiviä reilu 3 kilometriä.

Ensi viikolla:

 • Rongankadun rakennustöiden painopiste siirtyy Pellavatehtaankadun – Aleksanterinkadun välille. Päällystystöitä tehdään Rongankadulla välillä Satakunnankatu-Pellavatehtaankatu sekä Satakunnankadun kiertoliittymän alueella. Päällystystöiden takia suljetaan kulkuyhteys hetkellisesti Rongankadulta Koskitalon ja Morenian pysäköintitalolle; työmaa tiedottaa kiinteistöjä asiasta tarkemmin päivämäärän varmistuttua.
 • Satakunnankadun kiertoliittymän alueella toteutetaan pintarakenteita eli betonilaatoitusta ja luonnonkiveystä.
 • Lapintiellä aloitetaan reunakivien asennukset.
 • Rautatienkadun ja Rongankadun liittymäalueella tehdään hulevesijärjestelmiä.
 • Kelloportinkadun liittymäalueella tehdään työmaan rajausta ja varmistetaan liikenteenjärjestelyt – sen jälkeen aloitetaan kohdassa myös rakennustyöt.
15.9.2023 Päivitetty vaiheistuksen aikataulu

Rongankadulla saatiin tällä viikolla tehtyä päällystekerroksia suunnitellusti Rautatienkadun – Aleksanterinkadun väliselle osuudelle. Viimeiset päällystekerrokset tulleen tekemään yhtenäisesti kaikille katuosuuksille lokakuun aikana. Työmaan ilme alkaa jo huomattavasti muuttumaan valmiimmaksi, kun saadaan lopullisia pintarakenteita viimeisteltyä kautta koko työmaa-alueen!

Nyt viikonloppuna työmaa ahkeroi poikkeuksellisesti rakennustöitä sekä lauantaina että sunnuntaina klo 07-16 välisenä aikana! Viikonlopputyöt sijoittuvat Rongankadulle. Pahoittelemme rakennustöistä aiheutuvaa haittaa!

Työmaa on päivittänyt vaiheistuskarttaa aikataulujen sekä saneeraustöiden laajuuden tarkentuessa. Alla on päivitetty aikataulu tiedoksi hankkeen seuraajille.

Ensi viikolla:

 • Rongankadulla tehdään keskiosuudella tulevan pyöräilyväylän rakennekerroksia. Lisäksi mm. reunatukien, betoni- ja luonnonkivien asennukset jatkuvat koko katuosuudella.
 • Satakunnankadun kiertoliittymässä asennetaan ympyrän reunatukia ja Satakunnansillan kohdalla viimeistellään pintarakenteita.
 • Lapintiellä aloitetaan reunakivien asennukset.
 • Rautatienkadun ja Rongankadun liittymäalueella rakennustyöt jatkuvat työmaa-alueen rajojen sisäpuolella.
8.9.2023 Kadun kantavan kerroksen jälkeen päästään päällystystöiden pariin

Rongankadulla on nähty tällä viikolla tiehöylä, kansanomaisemmin tiekarhu, jolla on tasoitettu kadun rakennekerrosten kantavan kerroksen kalliomursketta tasaiseksi ja tiiviiksi pinnaksi. Tämän kerroksen päälle aloitetaan tekemään päällysteitä; hankkeen katujen ajoradoille tehdäänkin yhteensä 3 asfalttikerrosta sekä jalankulun ja pyöräilyn väylille levitetään 1 kerros asfalttibetonia.

Rongankadun kantavan kerroksen pinta

10.9. eli sunnuntaina juostavan Tampere Maratonin lenkki kiertää työmaa-alueen Koskipuistosta kohti Valssipadonraittia; työmaalla varmistettiinkin turvalliset kulkuväylät juoksijoille työmaa-alueen ohi.

Tampere Maratonin reitti työmaan ohi
Työmaa varmistaa kulkureitit viikonlopun tapahtuman ajaksi.

Ensi viikolla:

 • Rongankadulla tehdään päällystystöitä ajoradoille Aleksanterinkadun ja Rautatienkadun välisellä osuudella. Reunatukien, betoni- ja luonnonkivien asennukset jatkuvat koko katuosuudella.
 • Satakunnankadun kiertoliittymässä asennetaan ympyrän reunatukia ja Satakunnansillan kohdalla viimeistellään pintarakenteita.
 • Lapintien hulevesiviemäröinnin kaivu- ja putkitustyöt jatkuvat.
 • Rautatienkadun ja Rongankadun risteyksen rakennustyöt aloitetaan Rautatienkadun toisella puolella, ensin tehdään tarvittavat liikenteen järjestelyt, jonka jälkeen päästään aloittamaan työt työmaa-alueen rajojen sisäpuolella.
 • Ensi viikon viikonloppuna on tarkoitus tehdä lauantaina sekä sunnuntaina töitä hankkeen alueella. Tästä lisää myöhemmin…
25.8.2023 Koskipuiston kulkuyhteydet avattu puiston käyttäjille

Hankkeen rakennustyöt jatkuvat mallikkaasti. Koskipuistossa on saatu vesijohdon saneerauksen jälkeen ennallistettua puistoalueita sekä avattu käyttäjille kulkuyhteyksiä.

Koskipuiston ennallistaminen rakennustöiden jälkeen; mm. kulkuväylien uusi kivituhkapinta, uudelleen asennettu nupukiviraita sekä nurmikon siemennys. Valaisimet asennetaan myöhemmin ja kytketään valaisemaan pimeneviä syysiltoja.

Ensi viikolla:

 • Rongankadun saneeraustyöt jatkuvat koko katuosuudella. Ajoyhteys (mm. huoltoautot, pysäköinti) Koskitalolle, Moreniaan sekä ravintola Damiin Satakunnankadulta katkaistaan ensi viikon aikana ja korvaava yhteys tehdään sekä opastetaan Pellavatehtaankadun ja Rongankadun kautta. Jalankulkuyhteys Rongankadun uutta betonilaatoitusta pitkin avataan jalankulkijoille välillä Aleksanterinkatu – Tuomiokirkonkatu myös kadun eteläpuolelle.
 • Satakunnankadun kiertoliittymässä aloitetaan asentamaan ympyrän reunatukia. Satakunnansillan kohdalla rakennetaan uusia putkituksia sekä kuivatusta.
 • Lapintien hulevesiviemäröinnin kaivu- ja putkitustyöt jatkuvat.
 • Rautatienkadun rakennustöissä siirrytään Rongankadun eteläisen puolen liittymäalueelle Subwayn kohdalle ja Rongankadun pohjoisreunan sekä Klasun koulun viereinen jalkakäytävä avataan jalankulkijoille. Rongankadun ja Rautatienkadun viereiset kaupunkipyörien ja muiden polkupyörien telineet poistetaan viikolla 36 ja polkupyörät on siirrettävä kohdasta pois perjantaihin 1.9.2023 mennessä > Alueelle viedään polkupyörien siirtokehotukset käyttäjien tiedoksi! Tämän jälkeen Rautatienkadun ja Rongankadun risteysalueen itäpuoli muuttuu työmaa-alueeksi > Kohdassa muutetaan yksisuuntainen kiinteistöjen kulkuyhteys kaksisuuntaiseksi ja toinen kulkuyhteys otetaan pois käytöstä. Jalankulkijoille sekä pyöräilijöille tehdään opastukset työkohteen kiertämiseksi.
18.8.2023 Hankkeessa huomioidaan eri operaattoreiden putkitustarpeet tulevaisuutta varten

Hankkeen rakennustyöt ovat jatkuneet normaaliin tapaan. 😊

Katujen rakenteissa sijaitsevat olemassa olevat varusteet, johdot ja kaapelit kaivetaan rakennustöiden yhteydessä esiin ja tarpeen vaatiessa uusitaan sekä lisätään mm. uusia suojaputkituksia eri laiteomistajien tarpeiden mukaisesti. Hankkeessa asennetaankin uusia valaistuksen, sähkön ja televerkon suojaputkia yhteensä vajaan 4 kilometrin verran! Alla olevassa kuvassa on nähtävissä Satakunnansillan edustan vain kadun toisen puolen uusien suojaputkien määrä kaapelikaivoon liityttäessä.

Ensi viikolla:

 • Rongankadun saneeraustyöt jatkuvat koko katuosuudella.
 • Satakunnankadun kiertoliittymässä aloitetaan asentamaan ympyrän reunatukia. Satakunnan sillan kohdalla rakennetaan uusia putkituksia sekä kuivatusta.
 • Lapintien hulevesiviemäröinnin kaivu- ja putkitustyöt jatkuvat.
 • Rautatienkadulla asennetaan mm. putkituksia.
11.8.2023 Koulujen alkaessa rakennustyöt jatkuvat – Seuraavaksi työt etenevät Rautatienkadulle

Tällä hetkelle projektissa mennään ajallisesti noin puolessa välissä; suurin osa Rongankadun ja Satakunnankadun vesijohto- ja hulevesilinjoista on jo rakennettu. Katujen kantavia rakennekerroksia ja pintarakenteita toteutetaan paraikaa koko työmaa-alueella; näitä katuympäristöön kuuluvia graniittisia reunatukia ja betoni- sekä luonnonkivipäällysteitä kuuluukin hankkeeseen hyvin laajalti > Tämä muodostaa katujen käyttäjille viihtyisän ja kestävän maiseman. 😊

Näin koulujen alkaessa on tärkeää meidän kaikkien huomioida erityisesti koululaiset liikenteessä ja luoda heille omalta osaltamme turvallinen koulumatka!

Ensi viikolla:

 • Rongankadun saneeraustyöt jatkuvat koko katuosuudella. Maanantaina 14.8.2023 tehdään putkitustöitä Rongankatu 12 kohdalla, jolloin kiinteistön molemmat ajoluiskat ovat suljettuina kaivutöiden takia kello 20-22 välisen ajan. Kiinteistölle ei pääse ajamaan em. ajankohtana sisäpihalle eikä parkkihalliin. Kaivutyöt toteutetaan aamulla nopeasti, jotta häiriö kiinteistölle kulkemiseen olisi mahdollisimman vähäinen. Pahoittelemme rakennustöistä aiheutuvaa haittaa.
 • Satakunnankadun kiertoliittymän putkitustöiden jälkeen aloitetaan asentamaan ympyrän reunatukia. Satakunnankadun sillan kohdalla rakennetaan uusia putkituksia sekä kuivatusta.
 • Lapintien hulevesiviemäröinnin kaivu- ja putkitustyöt aloitetaan pintarakenteiden poistamisen jälkeen.
 • Rautatienkadun rakennustöiden takia tehdään työnaikaisia liikenteenjärjestelyjä hankealueella. Sen jälkeen aloitetaan päällysteen ja pintarakenteiden poistaminen.

Alla olevassa kuvassa on päivitetty aikataulu sekä vaiheistuksen kuva.

Rongankatu 12 kohdan putkitustöistä johtuen joudutaan sulkemaan ajoluiskat ko. kiinteistölle hetkellisesti 2 tunnin ajaksi.

21.7.2023 Rongankatu sekä Lapintie ovat nyt suljettuina syyskuun puoleen väliin asti

Hankkeessa on nyt suljettuina Rongankatu välillä Satakunnankatu – Rautatienkatu sekä Lapintie välillä Kelloportinkatu – Satakunnankatu. Ajoneuvoille on opastukset kiertoreiteille muulle katuverkolle sekä työmaan viereisille kiinteistöille on järjestetty tarvittavat kulkuyhteydet. Lisäksi jalankulkijat sekä polkupyöräilijät opastetaan turvallisesti työn alla olevien kohteiden ohi; alueen käyttäjien on hyvä muistaa, että väliaikaiset liikennejärjestelyt ja kulkuyhteydet saattavat muuttua nopeallakin aikataululla työvaiheiden edistymisen mukaan.

Työmaa muistuttaa, että alueen kaikki käyttäjät niin kuljettajat, polkupyöräilijät kuin myös jalankulkijat noudattavat yleisiä liikennesääntöjä, ajo-ohjeita sekä malttavat mielensä poikkeavissa liikennejärjestelyissä!
Hankesivuston kautta voi aina laittaa työmaalle kommentteja / kysymyksiä / palautetta mieltä askarruttavista asioista, esimerkiksi liikennejärjestelyiden tai toteutusaikataulujen suhteen!

Ensi viikolla:

 • Satakunnankadulle asennetaan työnaikaiset liikennevalot Satakunnansillalle ja paloaseman kohdalle, jolloin käytössä on vain yksi ajokaista ohikulkemiseen. Lisäksi kevyenliikenteen väylän yhteyksiä muutetaan Satakunnankadulla siten, että välillä Satakunnansilta – Pellavatehtaankatu on käytössä vain pohjoispuolen kulkuyhteys itä-länsisuunnassa; jalankulkijat sekä pyöräilijät ohjataan käytössä oleville korvaaville yhteyksille mm. Satakunnankadun alitse.
 • Kadunrakennustyöt jatkuvat Rongankadulla ja Lapintiellä.
 • Rautatienkadulla aloitetaan tekemään työnaikaisia liikennejärjestelyitä ennen kuin rakennustyöt Rongankadun ja Rautatienkadun liittymäalueella pääsevät vauhtiin.

Alla olevassa kuvassa on Lapintieltä poistetut vanhat päällysteet; pelastusajoneuvoille on merkattu työmaa-alueella oma kulkuväylä hyökkäysreitille pohjoisen suuntaan!

18.7.2023 Lapintien ja Rongankadun suljetut osuudet

Hankkeessa on tehty viimeisten kahden viikon aikana merkittäviä muutoksia alueen liikennejärjestelyihin.

Viime viikolla suljettiin ensin Rongankatu liikenteeltä välillä Satakunnankatu – Rautatienkatu. Läpiajo on sallittu Pellavatehtaan-, Aleksanterin- ja Tuomiokirkonkaduilta sekä suljetun osuuden kiinteistöille on järjestetty tarvittavat kulkuyhteydet. Jalankulkijoille sekä polkupyöräilijöille on järjestetty kulkuyhteys Rongankadun etelä- tai pohjoisreunassa.

Tällä viikolla on suljettu Lapintie väliltä Kelloportinkatu – Satakunnankatu. Tämä tarkoittaa, että Lapintien suljetulla osuudella on kiinteistöille ajo sallittu, mutta kulkuyhteys Satakunnankadulle on pois käytöstä. Ajoneuvoille on opastus kiertoreiteille muulle katuverkolle ennen suljettua osuutta. Jalankulkijat sekä polkupyöräilijät on opastettu Työnpuiston kautta työmaan ohi.

Työmaa toivoo, että kuljettajat, polkupyöräilijät sekä jalankulkijat noudattavat yleisiä liikennesääntöjä, ajo-ohjeita sekä malttavat mielensä poikkeavissa liikennejärjestelyissä!

14.7.2023 Rongankatu on suljettu ajoneuvoliikenteeltä

Kuluvalla viikolla on työmaan alue hiljentynyt autoilijoista, kun Rongankatu on suljettu väliltä Satakunnankatu – Rautatienkatu; kiinteistöihin kulku on opastettu viereisiltä kaduilta. Työmaan henkilöt ja käytettävä kalusto on sitä vastoin lisääntynyt, kun uusia työalueita on otettu käyttöön ja rakennustyöt ovat päässeet entistäkin kovempaan vauhtiin.

Työmaa haluaa muistuttaa alueella kävelijöitä sekä pyöräilijöitä käyttämään opastettuja, työnaikaisia, turvallisia reittejä. Normaalista poikkeavia liikennejärjestelyitä on nyt mm. Eeva-Liisa Mannerin aukiolla, Hämpin parkin suuaukon kohdalla: Aukio on otettu ajoneuvoille käyttöön parkkihallin sisään- ja ulosajoja varten.

Pellavatehtaankadulla tehdään toisen urakoitsijan toimesta kaukolämmön rakennustöitä ja kulkuyhteys Rongankadulle on suljettu; Molempien hankkeiden rakennustyöt ja aikataulut yhteensovitetaan, jotta vaikutukset alueen asukkaille ja käyttäjille ovat mahdollisimman vähäiset.

Alla on vielä havainnekuva työkohteista sekä käytettävistä reiteistä.

Ensi viikolla:

 • Satakunnankadun työnaikainen kiertoliittymä poistetaan ja työmaan kohdalla liikenne ohjataan liikennevaloilla ja yhtä kaistaa käyttäen. Jalankulkijat sekä pyöräilijät ohjataan työkohteen molemmilla puolilla (Satakunnansillalla ja Pellavatehtaankadulla) Satakunnankadun pohjoispuolelle ja sieltä eteenpäin suljettujen katuosuuksien ohi.
 • Lapintien sulkemisen liikenteenjärjestelyt viimeistellään ja katuosuus suljetaan ajoneuvoilta välillä Satakunnankatu – Kelloportinkatu. Ajoneuvoliikenne ohjataan kiertoreiteille nykyiselle katuverkolle; kiinteistöihin ajo sallitaan sekä hälytysajoneuvoille tehdään tarvittavat hyökkäysreitit. Jalankulkijat sekä pyöräilijät pääsevät Työnpuistoa pitkin rakennuskohteen ohi.
 • Rongankadun rakennustyöt jatkuvat laajalla rintamalla; mm. lopullisia kiveyksiä tehdään valmiiksi, jotta osuuksia uusista, saneerattavista kohdista voidaan ottaa käyttöön.
 • Lapintiellä aloitetaan rakennustyöt poistamalla vanha päällyste ja sen jälkeen tehdään uusi kuivatusjärjestelyitä sekä putkituksia.
 • Satakunnansillan kupeessa, Koskitalon kohdalla tehdään rakennuksen sokkelin veden eristystöitä.
 • Koskipuistossa jatketaan vesijohdon uusimista.
7.7.2023 Satakunnankatu otetaan käyttöön – Rongankatu sekä Lapintie suljetaan vuorostaan liikenteeltä

Hankkeella tehdään merkittäviä liikenteenjärjestelyjä heti tämän viikon lopulla; sunnuntaina avataan Satakunnankatu liikenteelle! 😊

Heti seuraavana päivänä, maanantaina suljetaan koko Rongankatu autoilijoilta; kuitenkin siten, että kiinteistöille sekä sisäpihoihin on normaali pääsy. Jalankulkijat sekä pyöräilijät ohjataan Rongankatua pitkin; rakennustyön etenemisen mukaan kulkuväylä vaihtelee Rongankadun pohjois-/eteläpuolella. Hämpin parkkiin liikenne ohjataan Pellavatehtaankadun kautta; Eeva-Liisa Mannerin aukiolle sekä Rongankadulle Hämpin parkin suuaukon kohdalle tehdään tarvittavat kulkuväylät ajoneuvoille ja ulosajo pysäköintihallista ohjataan Ojakadun kautta eteenpäin.

Näiden järjestelyjen lisäksi myös Lapintie suljetaan väliltä Kelloportinkatu – Satakunnankatu ja ajoneuvoliikenne ohjataan kiertoreiteille. Jalankulkijat sekä pyöräilijät pääsevät Työnpuistoa pitkin rakennuskohteen ohi.

Arvioidusti Rongankadun ja Lapintien sulkemisen liikennejärjestelyt ovat voimassa 10.7.-12.9.2023.

Satakunnankadulla on työmaan kohdalla käytössä liikennevalot ja liikenne ohjataan Rongankadun ja Lapintien kohdalla yhtä kaistaa pitkin. Rautatienkadun ja Rongankadun liittymäalueelle tehdään myös liikenteenjärjestelyjä; pohjoispuolen kulkuyhteys muutetaan kaksisuuntaiseksi ja polkupyöräilijät sekä jalankulkijat ohjataan turvallisesti työmaa-alueen ohi.

Alla olevassa kuvassa on esitetty kadunrakennuskohteet ja reitit työmaa-alueiden ohi jokaiselle kulkumuodolle.

Rongankadun ja Lapintien sulkemisen reittivaihtoehdot työmaa-alueen ohi.

Ensi viikolla:

 • Liikenteenjärjestelyjen viimeistelyt sekä katuosuuksien sulkemiset.
 • Kadunrakennustyöt jatkuvat Rongankadulla; kohteessa mm. uusitaan katurakenteita, tehdään uusia putkituksia sekä hulevesiviemäröintiä, rakennetaan uutta polkupyöräilyn väylää sekä tehdään pintarakenteita mm. betonilaatoituksia sekä nupukiveyksiä.
 • Koskipuistossa uusitaan vesijohtoa.
30.6.2023 Satakunnankatu on päällystystä vaille valmiina

Satakunnankadulta saatiin poistettua teräspontit ja vesihuollon kaivannot peitettiin; työnaikaisen kiertoliittymän keskiosassa on kaivanto vielä avoinna kaukokylmän korjaustöitä varten. Lisäksi reunakiveyksiä saatiin valmisteltua jo pitkälle, enää Satakunnankatu odottaa uutta mustaa päällystettä.

Rongankadulla tehtiin mm. uutta polkupyöräilyn väylää kadun keskiosaan sekä jatkettiin kiveystöitä reunakivien sekä betonilaattojen asennusten parissa.

Alla on myös muistin virkistykseksi kesäkuussa päivitetty hankkeen töiden vaiheistuksen sekä aikataulujen kuva!

Satakunnankadun kiertoliittymän keskiosan täyttötyöt sekä uudet venttiilit.
Hankkeen vaiheistukset sekä tarkentuneet aikataulut.

Ensi viikolla:

 • Satakunnankadulla aloitetaan päällystystyöt.
 • Lisäksi aloitetaan jo osittain seuraavaa liikenteenjärjestelyjen muutosta eli Rongankadun sulkemista; mm. aloitetaan Rongankadulta lähtevän vesihuoltolinjan rakentamista Koskipuistoon päin. Kevyelle liikenteelle tehdään tarvittavat turvalliset kulkureitit rakennuskohteen ohi.
22.6.2023 Laatoitustyöt hyvässä vauhdissa

Työmaalla on tälläkin viikolla saatu tehdä töitä helteisessä säässä. Parhaimmillaan elohopea kohosi lähelle 30 astetta. Helteellä onkin kiinnitetty huomiota työntekijöiden nesteytykseen mm. tarjoilemalla urheilujuomaa työmaatoimistolla.

Satakunnankadulla otettiin käyttöön uusi vesijohto. Satakunnankadun ja Rongankadun risteyksessä jatkettiin vielä teräspontitustöitä, jotta viimeinenkin osuus vanhasta vesijohdosta saadaan tulpattua.

Rongankadulla on edetty jo laatoitusten asennukseen ja uusi katuympäristö alkaa siten hahmottumaan.

Ensi viikolla:

 • Satakunnankadulla tehdään ponttikaivantojen täyttö- ja pintarakennetöitä.
 • Laatoitustyöt jatkuvat Rongankadulla myös seuraavalla viikolla.

Työmaa hiljenee nyt juhannuksen viettoon ja maanantaina työt jatkuvat jälleen normaaliin tapaan.

Destia toivottaa hyvää juhannusta kaikille! 😊

Rongankadun valmista katumaisemaa, uusi pysäkkikatos sekä asennetut betonilaatat.
16.6.2023 Hankkeen reunakivien uusiokäyttö ja Satakunnankadun liikennejärjestelyjen muutokset

Lämpö on hellinyt kuluneella viikolla myös työmaata; auringonpaisteessa onkin mukava työskennellä mm. niin reunakivien asennuksen parissa kuin tiivistystöissä!

Hankkeessa korostuukin kiertotalous -näkökulma erinomaisesti – Hankkeen katujen reunakivinä hyödynnetään mahdollisimman paljon olemassa olevia reunatukia, joita on purettu työmaa-alueelta tai mitä on aiemmin poistettu mm. Hämeenkadulta ratikan rakennustöiden yhteydessä.

Rongankadulla on toteutettu jo kantavan kerroksen pintaa sekä asennettu uudelleen hyödynnettäviä reunakiviä.

Ensi viikolla:

 • Lapintiellä tehdään työnaikaisen kiertoliittymän kohdalle muutoksia – suuri ympyrä muuttuu pienemmäksi ja sen sijaintia tarkennetaan liittymäalueella. Järjestelyt vaikuttavat myös jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden reitteihin seuraavasti: Koskitalon kohta on suljettu ja jalankulkijat sekä pyöräilijät opastetaan korvaaville reiteille.
 • Lapintiellä tehdään Koskitalon edustalla pontitustöitä vesihuollon kaivu- ja asennustöitä varten. Työvaiheesta saattaa aiheutua melua lähiympäristöön; pontitustöitä tehdään vain arkisin kello 7-18 välillä.
 • Rongankadulla työt jatkuvat; seuraavaksi aloitetaan uusi työvaihe ja siirrytään pintarakenteiden pariin eli aloitamme kiveystöiden asentamiset.
9.6.2023 Ronkovesijohdon liitostyöt

Lapintien kiertoliittymän kaivantojen uumenissa saatiin tehtyä runkovesijohtojen liitokset! Asennustöissä olivat mukana myös Tampereen Veden ammattilaiset.

Vesijohdon liitostyöt työnaikaisen kiertoliittymän keskellä

Ensi viikolla:

 • Kadun- ja vesihuollon rakentaminen sekä reunakivien asentamiset jatkuvat normaalisti rakenteilla olevissa kohdissa.
 • Rongankadulla tehdään tiistain- ja keskiviikon välisenä yönä palopostin vaihto.
2.6.2023 Reunakivien asennustyöt alkavat

Lapintien kiertoliittymän keskellä tehdään tiivistä ja tarkkaa työtä; ponttien asennuksen jälkeen on kaivettu esiin vesihuollon liitoskohteita kapeasta ponttikaivannosta. Rongankadulla on saatu valmiiksi Klassillisen koulun kohdan putkitukset sekä koulukiinteistön seinustan eristystyöt.

Ensi viikolla:

 • Hankkeessa alkaa uusi työvaihe, kun päästään asentamaan luonnonkivisiä reunatukia Rongankadulle sekä myöhemmin myös Satakunnankadulle.
 • Kadun- ja vesihuollon rakentaminen jatkuu edelleen rakenteilla olevissa kohdissa.
Kiertoliittymän keskellä toteutetaan vesihuollon liitostöitä
Koulun kohdan eristystyöt sekä kaapelivarausputket
26.5.2023 Kiertoliittymän suurentaminen – esimakua tulevasta!

Tällä viikolla laajennettiin työnaikaista kiertoliittymää Satakunnankadun, Rongankadun ja Lapintien liittymäalueella sekä tarkennettiin jalankulkijoiden yhteyksiä ympyrän läheisyydessä. Tehdyt muutokset mahdollistavat nyt kiertoliittymän keskiosassa vesihuoltokaivantojen tekemisen ponttiseinien avulla sekä rakennettavan vesihuollon liitokset olemassa oleviin järjestelmiin. Ohikulkijoiden pikaiset palautteet tarkennetuista järjestelyistä ovat pelkästään positiivista – autoilijat saavat tällä tavoin myös vähän esimakua lopputilanteen mukaisesta kiertoliittymän koosta sekä toimivuudesta!

Hankkeen päivitetyt liikenteenjärjestelyt sekä arvioitu kesto 8.6.2023 asti.

Ensi viikolla:

 • Satakunnankadun vesihuoltokaivantoja varten aloitetaan teräsponttiseinien asennukset. Työvaiheesta saattaa aiheutua melua lähiympäristöön; pontitustöitä tehdään vain arkisin kello 7-18 välillä.
 • Rongankadulla tehdään kiireellinen vesihuoltotyö 29.5-30.5.2023 eli maanantai – tiistain välisenä yönä. Vesijohtoventtiilien vaihto suoritetaan kello 22-07 välisenä aikana. Vesihuollon kaivuutyöt toteutetaan normaalisti maanantaina työpäivän aikana (klo 7-22). Yöaikana pyrimme minimoimaan äänekkäiden työkoneiden käyttämistä, mutta vaihtotyössä joudumme hetkellisesti käyttämään kaivinkonetta tarvikkeiden nostossa ja venttiilien asennusalustojen teossa. Työkone sammutetaan aina, kun sitä ei tarvita.
 • Pahoittelemme äänekkäistä rakennustöitä aiheutunutta haittaa!
Rongankadun vesihuollon kiireellinen yötyö 29.-30.5.2023.
12.5.2023 Työmaan vaiheiden aikatauluun päivityksiä

Koko hankkeen vaiheistuksen aikatauluun on tehty pieniä päivityksiä. Tarkennetut päivämäärät ovat nähtävissä olla olevasta kuvasta.

Satakunnankadun syvien vesihuoltokaivantojen teräsponttiseinien asennustöiden kimppuun ei kuluneella viikolla päästy vaan pontitukset siirtyivät yhdellä viikolla eteenpäin. Tästä työvaiheesta johtuen ensi viikon lopulla tehdään Lapintien, Satakunnankadun ja Rongankadun työnaikaisen kiertoliittymän liikenteenjärjestelyihin muutoksia. Työmaa-alueen muut liikenteenjärjestelyt pysyvät nykyisellään.

Koskipuiston ja Työnpuiston sähköiset työmaataulut kertovat kulkijoille yleisesti hankkeesta sekä ajankohtaisia tiedotuksia liikenteenjärjestelyistä. Jalankulun ja polkupyöräilijöiden käytettävissä olevat reitit kerrotaan niin paikallisille kuin myös MM-kisojen turisteille.

Ensi viikolla:

 • Rongankadulla ja Satakunnankadulla jatketaan vesihuollon rakentamista.
 • Liikenteenjärjestelyjen muutoksia tehdään kiertoliittymän ympäristössä.
 • Satakunnankadun vesihuoltokaivantoja varten aloitetaan teräsponttiseinien asennukset. Työvaiheesta saattaa aiheutua melua lähiympäristöön; pontitustöitä tehdään vain arkisin kello 7-18 välillä.
 • Työmaa on käynnissä myös helatorstaina; perjantaina pidetään vapaapäivä.
5.5.2023 Vesihuollon rakentaminen jatkuu

Satakunnankadun vesihuoltokaivut ovat edenneet kohti kiertoliittymä vauhdikkaasti ja työnaikaisen kiertoliittymän sijaintia ollaan tarkennettu kuluneella viikolla työn etenemisen mukaisesti; Satakunnankadun paloaseman ja hotelli Tammerin kohdalla oleva suojatie on poistettu tämän takia käytöstä ja jalankulkijat opastetaan kiertämään suljettu osuus. Kohdan maankaivujen yhteydessä on löytynyt nykyisestä katurakenteesta niin suuria kiviä kuin vanhoja perustusrakenteita.

Rongankadun uuden vesihuollon kaivantoja tehdään useiden olemassa olevien maakaapeleiden seassa; kaivuutöissä ollaan siis erityisen tarkkana!

Ensi viikolla:

 • Rongankadulla ja Satakunnankadulla jatketaan vesihuollon rakentamisen parissa.
 • Satakunnankadun vesihuoltokaivantoja varten aloitetaan teräsponttiseinien asennukset. Työvaiheesta saattaa aiheutua melua lähiympäristöön; pontitustöitä tehdään vain arkisin kello 7-18 välillä.
Satakunnankadun vanha perustusrakenne.
Rongankadun salaojarakenteiden asennukset nykyisten kaapeleiden viereen.
28.4.2023 Säilytettävien lehmusten suojaukset Rongankadulla

Rongankadun säilytettäville puille tehtiin muutama viikko sitten keväthuoltoa oksien karsimisella; tällä viikolla puut suojattiin laudoituksella työkoneilta ja tulevilta kaivuutöiltä.

Ensi viikolla:
Rongan- ja Satakunnankadulla vesihuollon rakentaminen jatkuu.

21.4.2023 Aurinkoinen keli on vauhdittanut rakennustöitä

Projektin alkuvaiheen rakennustöitä on päästy tekemään kuluneella viikolla hyvin eteenpäin ja vieläpä auringon paisteessa!

Rongankadulta on poistettu päällysteet työmaa-alueelta ja kadulla on tehty koekuoppia nykyisten rakennekerrosten selvittämiseksi. Satakunnankadulla on tehty vesihuollon kaivantoja, asennettu uusia varusteita sekä rakennettu väliaikainen kiertoliittymä sujuvoittamaan ajoneuvoliikennettä.

Ensi viikolla:

 • Rongankadulla aloitetaan tekemään hulevesiviemäreiden kaivantoja ja putkien asennuksia.
 • Satakunnankadulla jatketaan vesihuollon rakentamista > Satakunnankatu 13 kohdalla oleva kulku kiinteistön sisäpihalle joudutaan sulkemaan hetkellisesti kaivutöiden takia tiistain 25. – keskiviikon 26.4.20223 väliseksi ajaksi. Pahoittelemme asiasta aiheutuvaa haittaa!

Tampereen kaupunki on perustanut hankkeelle uuden verkkosivun kaupungin omaan Kaupunkiympäristö uudistuu -osioon. Tällä sivulla kerrotaan lähinnä mitä uudistuksia kaduille ja liittymälle tehdään. Pääset seuraamaan sivustoa alla olevasta linkistä:

https://www.tampere.fi/kaupunkisuunnittelu/kaupunkiymparisto-uudistuu/lapintien-kiertoliittyma-ja-rongankadun-pyoratie

14.4.2023 Työmaa-alueiden rajauksia ja liikennejärjestelyjä

Hankkeen tämän viikon rakennustyöt ovat olleet työmaa-alueiden rajaamista sekä työnaikaisten liikenteenjärjestelyjen tekemistä. Satakunnankadun osuus välillä Lapintie – Pellavatehtaankatu on nyt katkaistu ajoneuvoliikenteeltä; kiertotie Rongankadun ja Aleksanterinkadun kautta on käytössä.

Ensi viikolla:

 • Satakunnankadun, Rongankadun ja Lapintien risteykseen tehdään väliaikainen kiertoliittymä
 • Satakunnankadulla aloitetaan vesihuollon kaivuutöitä
6.4.2023 Rakennustyöt alkavat pääsiäisen jälkeen

Rakennustöiden ensimmäisessä vaiheessa suljetaan ajoneuvoilta Satakunnankatu väliltä Lapintie – Pellavatehtaankatu. Samaan aikaan suljetaan Rongankadun pohjoispuoli väliltä Aleksanterinkatu – Rautatienkatu. Tarvittavat kulkuväylät kohtien kiinteistöille järjestetään. Lisäksi jalankulkijoille ja pyöräilijöille tehdään turvalliset kulkureitit; maastossa opastetaan kevyen liikenteen käyttäjiä olemassa olevia ja tarvittaessa työnaikaisiä yhteyksiä pitkin turvallisesti työmaa-alueiden ohi.

Rakennusvaiheen 1 kesto on arviolta 11.4. – 11.5.2023, jolloin saadaan toteutettua suljetuttujen osuuksien tarvittavat kadunrakennus- ja putkityöt.

Ensi viikolla:

Rakennustöiden alkaminen näkyy katuympäristössä uusina työnaikaisina liikenteenjärjestelyinä ja työmaa-alueiden rajauksina; aluksi rakennetaan kiertoreittejä ja toteutetaan väliaikainen kiertoliittymä Satakunnankadun, Lapintien ja Rongankadun liittymäalueelle.

Rongankadun pysäköintipaikat poistetaan käytöstä Rautatienkatu – Pellavatehtaankatu väliseltä osuudelta.

Aleksanterinkatu muutetaan kaksisuuntaiseksi välillä Ojakatu – Rongankatu, samalla poistetaan kadunsuuntaiset pysäköintipaikat ko. osuudelta.

Kuvassa on esitettynä tärkeimmät reitit työmaa-alueiden ohi niin jalankulkijoille, pyöräilijöille kuin myös autoilijoille.
24.3.2023 Hankkeen rakentamisen vaiheistus ja alustava aikataulu

Viikko sitten jaettiin mediaan hankkeen aloitustiedote. Tästä viikosta eteenpäin hanke tiedottaa kaikille halukkaille viikkotiedotteet, joissa kerrotaan mm. hankkeen tulevista ja merkittävistä muutoksista työmaa-alueella.

Varsinaiset rakennustyöt alkavat pääsiäisen jälkeen; hankkeessa on nyt käynnissä kehitysvaihe, jossa urakoitsija ja tilaaja tekevät yhdessä tarkentavia hankesuunnitelmia, joilla varmistetaan, että rakennustyön läpimeno on sujuvaa ja turvallista kaikille osapuolille!

Kuvassa näkyy tarkentunut aikataulu rakennustyön eri vaiheista.

Ensi viikolla:

Satakunnankadulla olevaan toimitilaan perustetaan hankkeen työmaatoimisto. Jatkossa voit siis bongata Destian työmaailmeen aivan työmaa-alueen välittömästä läheisyydestä! 

17.3.2023 Tervetuloa seuraamaan hankkeen etenemistä!

Lapintien kiertoliittymän ja Rongankadun katutyöt alkavat pääsiäisen jälkeen 11.4.2023.

Alla linkki hankkeen ensimmäiseen mediatiedotteeseen – se on julkaistu tänään:

Lapintien kiertoliittymän ja Rongankadun katutyöt alkavat pääsiäisen jälkeen [Tampereen kaupunki – Ajankohtaista]