Uratarina

Virkut viherrakentajat

Pieni puro solisee hennoilla perennoilla ja pyöreillä mukulakivillä katetun uoman poikki. Ollaan Kankaalla, Jyväskylän vauhdikkaimmin kasvavalla asuntoalueella, vain 1,5 kilometrin päässä ydinkeskustasta.

Destian työmaapäällikkö Riikka Venäläinen ja työnjohtaja Tea Leppänen astelevat 100 metriä pitkän ja 5–10 metriä leveän uoman pohjalla. Tähän hulevesikanavaan johdetaan Kankaan alueen pintavedet.

– Istutamme tänne yli 2 000 perennaa. Täysikasvuisena ne peittävät uoman pohjan. Kasvit poistavat purosta epäpuhtauksia ja ravinteita, ennen kuin vesi virtaa Tourujokeen. Nyt vettä on vähän, mutta sateiden jälkeen sitä voi olla uomassa reunoja myöten, Leppänen kertoo.

Kankaan hulevesikanavan rakentaminen on työllistänyt Leppästä ja Venäläistä alkukesästä. Elokuun puolivälissä projekti on melkein valmis. Uoman reunoille istutetaan vielä pensaita ja muutama puu.

– Kavensimme ensin vanhaa kiviuomaa ja rakensimme padotuskynnyksen. Sitten levitimme pohjalle biohiiltä, multaa ja katekankaan, jonka läpi istutimme kasvit. Uoman pohjalle ei päässyt kuorma-autolla ja kaivinkoneella, joten maa-ainekset siirrettiin sinne Hiab-nosturilla ja levitettiin käsin. Kangas piti asettaa hiilen ja mullan päälle nopeasti, jotta mahdollinen sade ei huuhtoisi kevyitä maa-aineksia Tourujokeen, Leppänen sanoo.

Vielä vuosikymmen sitten alue oli paperitehtaan pihamaata. Nyt Kankaalle on kaavoitettu 5 000 asukkaan asuinalue. Ensimmäisenä valmistuneet tiilipintaiset kerrostalot ovat asettuneet sopuisasti vanhan punatiilisen tehdasrakennuksen viereen.

– Haasteenamme ovat olleet alueen lukuisat samanaikaiset rakennusprojektit. Aikatauluista on pitänyt sopia tarkasti muiden rakentajien kanssa, jotta emme häiritsisi toistemme työtä, Leppänen sanoo.

Viherrakentaminen on kovassa kasvussa.

Työpari Venäläinen–Leppänen jakaa työtehtävät joustavasti tilanteen mukaan. Molempien päiviin kuuluu niin paperitöitä kuin työmaakäyntejäkin. Meneillään olevista työvaiheista he keskustelevat päivittäin.

– Vastuullamme ovat urakoiden kustannuslaskenta ja kilpailuttaminen, toteutusvaiheen suunnittelu, laadunvalvonta, raportointi ja töiden johtaminen. Varsinaisen urakoinnin hoitavat alihankkijat. Esimerkiksi tänä kesänä vihertöissä on ollut yli 20 työntekijää, kuusi kaivinkonetta ja saman verran kuorma-autoja, Venäläinen kertoo.

Riikka Venäläinen vastaa esimiehen roolissa kohteiden turvallisuudesta ja talousraportoinnista. Rakennusmestarin (AMK) ja metsäteollisuusinsinöörin (AMK) pätevyydet hankkinut Venäläinen hallitsee myös katurakentamisen ja teiden kunnossapidon. Hortonomiksi valmistunut Tea Leppänen toimii työmailla vihertöiden asiantuntijana ja työnjohtajana.

Riikka Venäläinen ihailee Tea Leppäsen ammattitaitoa viherrakentamisessa ja kykyä päästä nopeasti sisään haastavaan pestiinsä.

– Tea on omaksunut vauhdilla hänelle aiemmin vieraat työnjohdon tehtävät ja toimii alihankkijoiden kanssa sujuvasti. Hän tarttuu ennakkoluulottomasti haasteisiin ja heittäytyy mukaan tekemiseen, Venäläinen kehaisee.

Destiassa puolisen vuotta työskennellyt Leppänen puolestaan arvostaa Venäläisen vankkaa, vuosikymmenen työkokemuksen tuomaa varmuutta ja kykyä hoitaa monia asioita samanaikaisesti.

– Riikalla ovat kaikki projektit ja alihankkijaverkosto hanskassa. Hän on pystynyt rakentamaan niin hyvät suhteet kaikkiin alihankkijoihimme, että meillä riittää hyviä tekijöitä näin nousukaudellakin, Leppänen kiittelee.

Kankaan hulevesikanava on vain yksi työparin projekteista. Meneillään on myös kahden puiston ja yhden piha-alueen rakentaminen sekä useita katujen ja teiden rakentamis- ja korjausurakoita. Lisäksi kaksikon vastuulla on tiettyjen Jyväskylän puisto- ja katualueiden hoito ja talvikunnossapito.

– Viherrakentamisen määrä on kasvanut Jyväskylässä merkittävästi parin viime vuoden aikana, Venäläinen toteaa.

– Muutoksen taustalla ovat talouskasvu ja keskustan ympäristön viheralueita rikastuttava Kehä Vihreä -hanke.

Kirjoittaja: Tuomas I. Lehtonen

Kuvat: Hanne Manelius