­­Uutta ilmettä ja houkuttelevuutta arvokkaalle maisemapuistolle

Pikku-Vesijärven maisemapuisto on lahtelaisille tärkeä ja matkailukohteena vetovoimainen puistoalue. Laadimme sille kehittämis- ja hoitosuunnitelman, joka kattoi lähitulevaisuuden toiminnallisen kehittämisen ja maisemanhoidon toimenpiteet.

Tavoitteena oli osaltaan turvata historiallisen, vuonna 1959 rakennetun ja lähes alkuperäisessä asussaan säilyneen puiston merkitystä keskeisenä viheralueverkoston osana. Puistoa reunustaa arvokas, vuonna 1869 rakennetun historiallisen rautatien linjaus, joka on Museoviraston inventoima valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö (RKY). Rautatien säilytetty vanha ratapenger toimii nykyisin vilkkaana jalankulku- ja pyöräilyreittinä. Puistossa sijaitsee myös musikaalinen suihkulähde ja Kariniemenmäellä laaja kuvanveistäjä Lanun patsaspuisto.

Keskeistä suunnittelussamme oli alueen toimintojen – kahvila, lasten seikkailupaikka, oleskelu ja levähdys, kuntoilu – sijoittelu sekä alueen saavutettavuuden parantaminen eri tavoin liikkuville puiston käyttäjille. Arvioimme myös puiston opastuksen kehittämistarpeita ja maisemanhoidon painotuksia. Suunnittelimme alueen kasvillisuuden uudistamisen puiston historiaa kunnioittaen. Esitimme myös uusia kalusteita ja varusteita sekä alueen valaistuksen uudistamista ja erikoisvalaistuskohteita.

Pikku-Vesijärven maisemapuisto sijaitsee Lahden Kartanon kaupunginosassa Vesijärven satama-alueen, Sibeliustalon ja Kariniemenmäen puiston läheisyydessä. Lahti on saanut Pikku-Vesijärven puistosta tunnustuksen yhtenä kuudesta Suomen Green Flag Award -viheralueesta.