Infran taju Infra nyt

Destia on yksi Fingridin A-luokan kumppaneista kantaverkon rakentamisessa

Destia rakentaa parhaillaan suomalaisten kantaverkkoyhtiö Fingridin työmailla uusia voimajohtoja. Vuonna 2019 Destia pääsi Fingridin yhteistyökumppaneiden A-luokkaan. Tämä edellyttää sitä, että kumppanilla on riittävästi osaamista ja resursseja Fingridin kaikkein haastavampienkin projektien toteuttamiseksi.

Ennen A-luokkaan siirtymistä Destia oli tehnyt Fingridin kanssa yhteistyötä hieman satunnaisemmin aina vuodesta 2010 alkaen. Koko tämän ajan Destialla oli kuitenkin vahva tahtotila kehittää omaa toimintaansa vastaamaan Fingridin tarpeita entistä paremmin.

– Olemme ulkoistaneet sekä kunnossapidon että verkon rakentamisen. Jotta voimme olla varmoja siitä, että asiat ovat hyvässä hoidossa, niin käymme tällaisen kelpuutuskierroksen valittujen toimijoiden kautta. Sitä kautta Destiakin tuli aikoinaan markkinoille mukaan. Vuoden 2019 alkupuolella he sitten tosiaan nousivat tähän parhaaseen A-luokkaan, kertoo Fingridin rakentamispäällikkö Keijo Välimaa.

– Destia pystyy kokoamaan sellaisen organisaation, jossa osaaminen on omissa käsissä. Lisäksi on tietysti ulkopuolisia kumppaneita. A-luokan toimijoiden osalta meillä on luotto siihen, että heillä on riittävästi osaamista ja resursseja haastavimpien projektien toteutukseen, Välimaa jatkaa.

Osaavat tekijät kaiken keskiössä

Parhaillaan Destia on rakentamassa 400 kilovoltin voimajohtoa. Yhteensä 300 kilometrin mittaisesta Jyväskylän ja Muhoksen välisestä Metsälinjasta Destian vastuulla on noin 40 %. Toinen meneillään oleva hanke on 110 kilovoltin hanke Itä-Suomessa.

– Pienemmätkin projektit voivat olla toki haastavia, mutta kyllä tämä aika pitkälti kumuloituu siihen, että tällaiset 400 kilovoltin hankkeiden mittakaavat ovat isoja. Voimat ovat isoja ja vaativat paljon osaamista, kalustoa ja kokemusta, jotta toteutus onnistuu. Destialta tämä onnistuu, Välimaa sanoo.

– Vaikka meillä on omassa organisaatiossa monipuolisesti asiantuntemusta ja osaamista voimajohtoihin liittyen, niin silti yhteistyöverkoston olemassaolo ja toimivuus on se kaiken A ja O. Mikään ei tule vain sillä, että on papereita ja koodeja jossakin, vaan tarvitaan tekijöitä, Välimaa painottaa.