Uratarina Ratapalvelut

Kunnossapidossa ei kuljeta kellokortti kaulassa

Tomi Ruotsalainen on ollut Destia Raililla jo toista kymmentä vuotta hitsaushommissa. Hitsaustöiden lisäksi etumiehenä hän myös ohjeistaa ja valvoo asentajia. Ruotsalainen viihtyy työssään hyvin – siitä kertovat Destialla vietetyt vuodet.

Ruotsalainen työskentelee parhaillaan Ahonpään liikennepaikalla niin sanotulla rantaradalla Vihannissa, Raahessa. Hitsauskipinät lentelevät radan varresta, kun vaihdetta korjataan.

– Liikennettä tulee Helsingistä, Seinäjoelta, Kokkolasta ja Oulusta. Olemme tässä Ylivieskan ja Oulun välillä, Ruotsalainen kertoo.

– Täällä tehdään tällä hetkellä hitsaustoimenpiteitä vaihteisiin. Vaihteeseen voi tulla vikoja samalla tavalla kuin esimerkiksi teihin tulee reikiä. Samoin myös kiskoihin voi tulla halkeamia tai pintarikkoja. Korjaamme niitä sitä mukaa, että homma jatkuu taas siinä radalla, Ruotsalainen jatkaa.

Itsenäistä työtä eri työmailla

Destia Railin ja Ruotsalaisen yhteinen historia alkoi jo noin kymmenen vuotta sitten.

– Tulin aikoinani Haapajärvelle silloisen työmaapäällikön juttusille. Heillä oli työvoimapulaa ja tuntui, että olisin saanut tulla töihin vaikka seuraavana päivänä. Siitäpä sitä lähdettiin sitten kouluttautumaan ja tutustumaan tähän rautatie-elämään, Ruotsalainen hymyilee.

– Kyllähän tämä työ aika itsenäistä on, varsinkin näin kunnossapidon puolella. Päivät kuluvat työmaalla junaliikennettä seuraten. Junaliikenteen väleissä pääsemme tekemään sitä oikeaa työtä, Ruotsalainen sanoo.

”Jos en olisi viihtynyt, niin en minä olisi näin kauan tätä hommaa tehnyt”

Kunnossapidon töitä ei tehdä kellokortti kaulassa, vaan työmailla eletään keliolosuhteiden ja junaliikenteen mukaan. Ruotsalainen on viihtynyt työssään hyvin.

– Jokainen tekee mistä tykkää. Minä olen näinä vuosina tykästynyt tähän ja olen viihtynyt. Siitä kertovat jo nuo työvuodet – jos en olisi viihtynyt, niin en minä olisi näin kauan tätä hommaa tehnyt, Ruotsalainen toteaa.