Infran taju Hankkeet, Kunnossapito, Ratapalvelut

Joulupukin pajalta rakennustyömaalle

Kansainvälinen harjoittelu tarjoaa uutta näkökulmaa infra-alalle

Kun ranskalainen Louison Lemaitre, 21, saapui heinäkuun alussa Suomeen aloittamaan harjoitteluaan Destialla, hän ei vielä tiennyt mitä odottaa. Pohjoismainen kulttuuri ja työelämä oli kiinnostanut Colasin harjoitusohjelmassa työskentelevää insinööriopiskelijaa jo aikaisemmin, mutta kosketuspintaa Suomeen ei Amiensista kotoisin olevalla Louisonilla ennen vuotta 2021 juuri ollut.

”Luin silloin ensimmäistä kertaa suomalaisesta Destiasta, josta oli hiljattain tullut osa Colas-konsernia. Olin jo pitkään tätä ennen ollut utelias siitä, millaista työelämä Pohjoismaissa käytännössä on. Kun minulle sitten tuli mahdollisuus suorittaa tutkintooni sisältyvä harjoitteluni ulkomailla, aloin tehdä tarkempaa tutkimusta juuri Destiasta. Arvot vastasivat Colasia ja projektit vaikuttivat kiinnostavilta, joten lähetin vapaamuotoisen hakemuksen ja jäin odottamaan”, Louison kertoo.

Vastaus tuli, ja heinäkuun alussa Louison pääsi aloittamaan harjoittelunsa Destian kunnossapitopalveluissa Rovaniemellä. Työssään hän toimii työnjohtajien apuna eri projekteilla ja toteuttaa erilaisia tehtäviä tarpeen mukaan.

”Työnjohtajien seuraamisen myötä pääsen oppimaan käytännössä, miten työmaita hallinnoidaan ja ohjataan täällä Suomessa. Itse työmaakäyntien lisäksi teen myös toimistotöitä ja tutkin esimerkiksi suunnitelmia, sopimuksia ja muita urakkaan liittyviä dokumentteja. Opin siitä paljon, joskin kielimuuri asettaa omat haasteensa. Suomalaiset puhuvat onneksi todella sujuvaa englantia, joten ymmärrämme toinen toisiamme keskusteluissa ja kasvokkain. Toivon kuitenkin oppivani näiden kuukausien aikana myös edes jonkin verran suomea, ja olenkin jo ladannut puhelimeeni tässä auttavan sovelluksen”, hän naurahtaa.

Louison työskentelee Destian kunnossapitopalveluissa Rovaniemellä.

Allianssiurakalta oppia suomalaisesta infrarakentamisesta

Samoihin aikoihin toiselle puolelle Suomea saapui Ranskan South Questista myös Tristan Lautrette, 24, suorittamaan omaa insinööriopintoihinsa sisältyvää kansainvälistä harjoittelujaksoa Destialle Kalasatamasta Pasilaan -allianssihankkeelle.

”Suomi kiinnosti minua suunnitellessani tulevaa harjoittelua, ja sain mahdollisuuden keskustella asiasta Kalasatamasta Pasilaan -hankkeella työskentelevän projektijohtajan kanssa. Kotona Ranskassa työskentelin Colasilla raitiotieprojektilla, joten tämä hanke tarjoaa minulle erinomaisen mahdollisuuden nähdä samankaltaisen hankkeen toteutusta Suomessa”, Tristan kertoo.

Myös Tristan toimii urakalla työnjohtajien apuna ja seuraa ja avustaa heidän työtään eri tilanteissa. Säännölliset tapaamiset, keskustelut ja työmaakäynnit tarjoavat oivan mahdollisuuden oppia paikallisista työtavoista ja toimintamalleista. Päivittäin toistuvien tehtävien ohella kuitenkin myös vaihtelevat työt ja hyvä työyhteisö tekevät työstä mielekästä ja opettavaista.

”Työni on käytännössä puoliksi toimisolla ja puoliksi työmaalla. Kaikki työkaverini ovat olleet mahtavia, olen päässyt hyvin sisään porukkaan ja viihdyn hyvin. Hankkeella esimerkiksi hyödynnetään eri tavalla digitaalisia järjestelmiä, kuin mihin olen aikaisemmin tottunut, mikä on opettanut minulle jo paljon”, hän iloitsee.

Tristan on päässyt harjoittelunsa aikana tutustumaan Kalasatamasta Pasilaan -hankkeeseen niin työmaalla kuin toimiston puolella.

Kansainvälinen harjoittelu avaa uusia ovia tulevaisuudelle

Louison ja Tristan ovat osa Destian suurta harjoittelijoiden joukkoa. Destialla työskentelee joka vuosi lähes 300 harjoittelijaa, minkä lisäksi Colasin kattavan verkoston myötä mahdollisuuksia on alkanut avautua myös harjoittelijoiden sisäiselle liikkuvuudelle yli kansainvälisten rajojen. Toistaiseksi kansainvälinen harjoittelu on suuntautunut maailmalta Destialle ja tavoite on, että jatkossa myös destialaiset harjoittelijat voivat hakeutua kansainvälisille urapoluille Colasin kautta.

Louison ja Tristan suhtautuvat kumpikin omaan harjoitteluunsa uteliaisuudella ja mielenkiinnolla. Kansainvälinen näkökulma omiin tehtäviin on kasvattanut omia valmiuksia tulevaisuuteen ja vahvistanut näkemyksiä siitä, mitä he tulevaisuudeltaan toivovat.

”Haluan kehittää teknistä osaamistani ja kielitaitoani sekä oppia suomalaisten projektien johdon käytäntöjä. On hyvin mielenkiintoista nähdä käytännössä erot suomalaisessa ja ranskalaisessa työelämässä. Täällä esimerkiksi työajat ovat erilaiset kuin kotona. Aluksi lounas puoli yhdeltätoista tuntui aikaiselta, mutta siihenkin olen tottunut. Uskon, että harjoitteluni Destialla tarjoaa minulle tulevan urani kannalta ainutlaatuista ammatillista kokemusta. Mahdollisuus merkitsee minulle paljon, ja se tarjoaa minulle mahdollisuuden hankkia unohtumattomia kokemuksia myös työn ulkopuolella”, Louison sanoo.

”Työskentely Suomessa on ollut hyvin erilaista kuin Ranskassa esimerkiksi työn ja vapaa-ajan tasapainon suhteen. Saan harjoittelussa arvokasta kokemusta alasta ja projektitoiminnasta, mutta samalla pääsen kehittämään myös kielitaitoani. Haluaisin tulevaisuudessa työskennellä vielä uudelleen ulkomailla ja koen tämän kokemuksen erityisen arvokkaana myös omaa uraani ajatellen”, Tristan toteaa.

Lappi, luonto ja sauna viehättävät

Molempien harjoittelujakso Destialla kestää noin kolme kuukautta. Kuluneisiin viikkoihin on ehtinyt kertyä unhotumattomia kokemuksia myös työn ulkopuolella – myös sellaisia, joita ei muualta saa.

”Aloittaessani työt työkaverini vei minut tapaamaan joulupukkia. En osannut odottaa sitä yhtään, se oli mahtavaa ja päivästä jää minulle ikuinen muisto. Arki ja esimerkiksi ympäristö on täällä myös hyvin erilaista kuin Ranskassa. Rovaniemellä elämä on rauhallista ja miellyttävää, ja vapaa-ajallani käyn usein pyöräilemässä ihastelemassa maisemia. En malta odottaa, että pääsen kokemaan ja oppimaan lisää Suomesta, sen historiasta ja perinteistä. Tavoitteeni on vierailla niin monessa eri paikassa kuin ehdin – erityisesti Lapissa”, Louison kertoo.

Myös Etelä-Suomessa luonto, ympäristö ja kulttuuri ovat tehneet vaikutuksen Tristaniin.

”Ennen harjoitteluni alkamista minulle ei juuri ollut ennakko-odotuksia ajalleni Suomessa. Olen kuitenkin viihtynyt hyvin ja pidän suomalaisesta ilmapiiristä. Olen päässyt tutustumaan eri paikkoihin, mutta erityisesti retkeni Saimaalle teki minuun vaikutuksen. Oli todella unohtumaton kokemus olla yksin yö luonnossa valtavan järven rannalla. Ennen paluutani haluaisin vielä päästä viettämään perinteistä mökkiviikonloppua sekä nähdä Lapin ruska-ajan. Sekä saunoa mahdollisimman paljon – olen saunonut lähes päivittäin, ja sitä tulee todella Ranskassa ikävä”, Tristan naurahtaa.

Harjoittelujaksonsa alussa Louison pääsi tapaamaan itse joulupukkia.