Uusi Hämeentie

tervetuloa seuraamaan hämeentien hankkeemme viestintää

LIIKENNE- JA MUUT TYÖMAATIEDOTTEET

TIEDOKSI 11.10.2019
HKL noutaa Kurvista työmaa-alueeltamme mahdollisesti sunnuntain ja maanantain välisenä yönä kiskovaihteen. Kyseessä on lyhytkestoinen nouto-operaatio.

 

LIIKENNEJÄRJESTELYTIEDOTE 11.10.2019 – alkuviikosta liikennejärjestelyjä kahdessa kohteessa työmaalla

Pengerkadulla:

Otamme maanantaina Viidennen linjan vieressä olevan Pengerkadun ylittävän suojatien työmaakäyttöön.
Suojatie siirtyy nykyiseltä paikaltaan noin 8 m kohti Kurvia.

Suojatie on sovitulla esteettömällä reitillä, joten uudella suojatiellä on raskasesteet molemmin puolin.

Haapaniemenkadulla:

Ensi viikon alkupuolella tehdään muutos työalueisiin Haapaniemenkadun Hämeentien puoleisessa päässä. Siinä työalue ja ajokaistat vaihtavat keskenään paikkoja. Tällä ei ole vaikutusta Hämeentien vieressä Haapaniemenkadun ylittävän suojatien kohtaan.

 

 

LIIKENNEJÄRJESTELYTIEDOTE - Puramme huomenna keskiviikkona 9.10. Hämeentie 27 -osoitteen edustalta lastausalueen ja ajokaistan välissä olevat raitiotievaihteet. Seurauksena joudumme sulkemaan lastausalueen noin 1,5 päiväksi.
Suljemme lastausalueen keskiviikkoaamuna ja palautamme takaisin käyttöön torstaina iltapäivällä. Pyrimme avaamaan lastausalueen mahdollisimman nopeasti.

 

VIIKOLLA 7.10.-11.10. TEHTÄVÄT TYÖT

Kurvissa, Vilhonvuorenkadulla ja Hämeentien varrella useissa kohteissa jatkuu kaivuu- ja putkityöt.
Viidennellä linjalla, Kurvissa ja muutamissa kohteissa Hämeentien varrella louhintatöitä.
Raitiotiehen liittyviä töitä on neljässä eri kohteessa, raitiotien eristystöitä, pohjien tekoa.
Kaapelisuojaputkitustöitä on osoitteen Hämeentie 31 edustalla.

LIIKENNEJÄRJESTELYTIEDOTE - Hämeentien Neljännen linjan kohdalla ylittävä suojatie on suljettu maanantaina 7.10. klo 7-8 välillä.

Katkon aikana siirrämme suojatien sijaintia muutaman metrin kohdalla tehtävien työvaiheiden vuoksi.

Lähin Hämeentien ylittävä suojatie on Toisen ja Kolmannen linjan välillä. Tämän korvaavan suojatien kohdalla ei ole valo- eikä ääniohjausta. Toinen vaihtoehto on käyttää Kaikukujan kohdalla Hämeentien ylittävää suojatietä.Pahoittelemme haittaa!

PÄIVITYS: Toisen ja Kolmannen linjan välillä Hämeentin ylittävän suojatien kohdalle tulee tunnin ajaksi liikenteenohjaaja.

 

LIIKENNEJÄRJESTELYTIEDOTE - lastausalue Lintulahdenkadun kohdalla poissa käytöstä muutamia päiviä

Hämeentiellä Lintulahdenkadun risteyksen kohdalla oleva lastausalue on poissa käytöstä tästä päivästä ensi viikon alkupuolelle. Kohdalla tehdään siirtoviemäritöitä.

 

LIIKENNEJÄRJESTELYTIEDOTE – Torstaina 3.10. ajoneuvoliikenne on poikki Vilhonvuorenkujalla

Teemme torstaina hulevesiputken liitostöitä Hämeentien ja Vilhonvuorenkujan risteysalueella. Tämän vuoksi ajoneuvojen kulku Vilhonvuorenkujalle Hämeentieltä ja toisinpäin katkaistaan torstaina aamulla.

Pyrimme tekemään työt valmiiksi torstain kuluessa, ja reitti avataan jälleen liikenteelle torstaina illalla.

Vilhonvuorenkujalta /-kujalle kulku autolla onnistuu Vilhonvuorenkadun kautta.

Työvaiheen aikana jalankulkijat pääsevät kulkemaan risteyksestä normaalisti.

 

 

 

LIIKENNEJÄRJESTELYTIEDOTE

Saamme vielä ennen viikonloppua avattua Hämeentien ylittävän suojatien Toisen linjan läheisyydessä. Suojatie ei ole valo- eikä ääniohjattu.

Ensi viikolla teemme kaapeliputkitustöitä seuraavissa osoitteissa olevien kiinteistöjen edustalla:

 • Hämeentie 5
 • Hakaniemen torikatu
 • Hämeentie 31

Kulkeminen kiinteistöihin järjestetään.

Mukavaa viikonloppua!

 

 

LIIKENNEJÄRJESTELYTIEDOTE - Loppuviikosta liikennejärjestelyjä Hämeentien alkupäässä

Huomenna torstaina teemme seuraavat liikennejärjestelyt Siltasaarenkadun ja Kolmannen linjan välillä:
- Siltasaarenkadun ja Kolmannen linjan välillä työmaa-alue ja ajokaistat vaihtavat paikkoja. Tästä seuraa Kolmannen linjan kohdalla ajokaistoilla olleen shikaanin poistuminen.
- Siltasaarenkadun ja Hämeentien risteysalueella vastakkaisiin suuntiin menevien ajokaistojen välistä otetaan pieni alue työmaakäyttöön

Toisen linjan kohdalle palautetaan Hämeentien ylittävä suojatie vielä loppuviikon kuluessa. Suojatie ei ole valo- eikä ääniohjattu.

 

LIIKENNEJÄRJESTELYTIEDOTE x 2: Poistuva suojatie Toisen linjan kohdalla ja työmaa-alueen laajeneminen Käenkujalla. Nämä molemmat muutokset tulevat voimaan ensi maanantaina.

TOINEN LINJA

Maanantaina 23.9. suljetaan Toisen linjan kohdalla Hämeentien ylittävä suojatie. Suojatie suljetaan kohdalla tehtävän asfaltoinnin ja liikennejärjestelyn vuoksi. Pyrimme avaamaan suojatien takaisin käyttöön mahdollisimman pian ja viimeistään jo loppuviikosta. Lähin korvaava Hämeentien ylittävä suojatie on Neljännen linjan kohdalla.

KÄENKUJA
Maanantaina 23.9 Työmaa-alue laajenee Käenkujalle. Tämän takia jalankulku tekee lenkin Käenkujaa pitkin. Muutos on voimassa toistaiseksi.

Hyvää viikonloppua kaikille!

 

TIEDOTE - Hämeentie 35 kohdalla kaivinkoneen tela osunut vesijohtoon

Tästä on aiheutunut vesikatko Hämeentie 33, 35, 60, 62 ja 64 kiinteistöihin.

Huoltotyöt ovat käynnissä ja vedensaanti saadaan korjattua tämän päivän aikana.

Päivitys klo 12.15: Pelkästään Hämeentie 62 kiinteistöstä on ollut vesi poikki. Väliaikainen vedensyöttö on jo asennettu ja lopullinen korjaus on työnalla.

 

LIIKENNEJÄRJESTELYTIEDOTE - Aleksis Kivenkadulta Hämeentielle johtava kaista suljetaan

Aleksis Kivenkadulta Pääskylänkadulle ajaminen Hämeentien yli on ollut jo pidempään kielletty. Kuitenkin kieltomerkeistä huolimatta jotkut autoilijat käyttävät Hämeentien ylittävää suojatietä kiertääkseen Hämeentien keskellä olevan työalueen ja ajaakseen Hämeentien yli.

Ratkaisuna tähän suljemme Aleksis Kivenkadulla ajon Hämeentielle päin jo Kinaporinkadun kohdalla sulkuaidalla.

Sulkuaita lisätään huomenna perjantaina.

 

LIIKENNEJÄRJESTELYTIEDOTE – ajoliikenneyhteys Pengerkadun ja Viidennen linjan välillä katkeaa

Otamme Pengerkadun päästä alueen työmaakäyttöön. Tällöin ajoyhteys Pengerkadulta Viidennelle linjalle ja toisinpäin katkeaa. Liikennejärjestely tehdään perjantaina 21.9.

Liikennejärjestelystä huolimatta alueen jalkakäytävät ja sovittu esteetön reitti ovat normaalisti käytettävissä.

Liikennejärjestely on voimassa useamman kuukauden ajan, koska risteysalueella Viidennen linjan puolella aloitetaan louhintatyöt.

 

TIEDOTE - Käenkujan kohdalla työmaalla tulipalo - häiriötä liikenteelle

Klo 11.20: Pelastuslaitos on paikalla sammutustöissä sekä poliisi ohjaamassa liikennettä.

Klo 11.30: Hämeentiellä ollut liikennekatko päättyy. Ruuhkia voi yhä esiintyä.

Klo 12.00: Liekki on sammutettu, liikenne on normalisoitunut ja kaasuyhtiö huolehtii kaasunjakelun palauttamisesta. Kyseessä oli siis kaasuputkesta johtunut tulipalo.

 

LIIKENNEJÄRJESTELYTIEDOTE 9.9. - liikennevalo-ohjaus poissa käytöstä Haapaniemenkadun ylittävällä suojatiellä

Liikennevalojen valo- sekä ääniohjaus poissa käytöstä Haapaniemenkadun ylittävällä suojatiellä, joka sijaitsee työmaa-alueellamme aivan Sörnäisten rantatien vierustalla.

Valoja korjataan parhaillaan, ja työ kestää alustavan tiedon mukaan iltapäivään asti.

 

LIIKENNEJÄRJESTELYTIEDOTE - muutoksia jalankulkijoiden järjestelyihin Haapaniemenkadulla tiistaina 3.9.

Otamme Haapaniemenkadun Sörnäisen puoleiselta puolelta osan jalkakäytävästä työmaa-alueeksi. Teatterikorkeakoulun ovelta Haapaniemen kentän reunaan asti oleva jalkakäytävä ei ole huomisesta alkaen toistaiseksi käytössä. Perustamme uudet Haapaniemenkadun ylittävät suojatiet näille kohdille, missä suora yhteys katkeaa. Uudet suojatiet eivät ole valo- eivätkä ääniohjatut.

Nyt käytössä olevat Haapaniemenkadun ylittävät suojatiet Sörnäisten rantatien vierellä sekä Hämeentien vierellä säilyvät samoilla paikoillaan.

Haapaniemenkadun Hakaniemen puolella oleva jalkakäytävä on jatkossakin koko matkaltaan normaalisti käytössä. Helmiäispolun pihaliittymä on vanhalla paikallaan.

 

 

LIIKENNEJÄRJESTELYTIEDOTE - Torstaina 29.8. aamupäivällä liikevalo-ohjaus pois päältä Neljännen linjan ja Hämeentien risteyksessä

Kytkemme käytöstä poistuvan liikennevalopylvään irti huomenna torstaina Neljännen linjan kohdalta klo 9. Tästä johtuen kaikki Neljännen linjan ja Hämeentien risteyksen liikennevalojen valo- sekä ääniohjaukset ovat poissa käytöstä parin tunnin ajan. Paikalla on liikenteenohjaaja.

 

LIIKENNEJÄRJESTELYTIEDOTE - ajoneuvojen reitteihin tehdään muutoksia Viidennellä linjalla tiistaina 27.8.

Porthaninkadun ja Hämeentien välillä koko Viidennen linjan ajoneuvoliikenne siirtyy Hakaniemen puoleiselle kaistalle sekä aiemmin pysäköinnin käytössä olleelle alueelle.

Järjestelyissä ei tehdä muutoksia jalankulkijoiden reitteihin, mutta kaikkien kannattaa noudattaa varovaisuutta aina järjestelyiden muuttuessa.

 

LIIKENNEJÄRJESTELYTIEDOTE - ajoneuvojen reitteihin tehdään muutoksia Viidennellä linjalla ja Haapaniemenkadulla maanantaina 19.8.

Hämeentieltä käännyttäessä Viidennelle linjalle, otamme alkupäästä, oikealta puolelta noin 20 m pitkän alueen työmaa-alueeksi. Molemmat ajokaistat ovat siten Viidennen linjan Hakaniemen puoleisella kaistalla sekä aiemmin pysäköinnin käytössä olleella alueella.

Sörnäisten rantatietä kohti Hämeentietä ajettaessa, otamme loppupäästä noin 30-40 m pitkän alueen työmaa-alueeksi. Molemmat ajokaistat ovat siten Haapaniemenkadun Hakaniemen puoleisella puoliskolla.

Järjestelyissä ei tehdä muutoksia jalankulkijoiden reitteihin, mutta kaikkien kannattaa noudattaa varovaisuutta aina järjestelyiden muuttuessa.

 

LIIKENNEJÄRJESTELYTIEDOTE: Liikennevalot poissa käytöstä suojatien kohdalla

Neljännen linjan kohdalla Hämeentien ylittävällä suojatiellä ei tällä hetkellä ole valo- eikä ääniohjaus käytössä. Risteyksessä ei ole myöskään autoilijoille tällä hetkellä liikennevalo-ohjausta.

Korjaavat toimenpiteet on tilattu valoille, ja olemme parantaneet sekä jalankulkijoiden että autoilijoiden näkyvyyttä risteyksessä.

Tiedotamme, kun valo- ja ääniohjaus ovat taas toiminnassa.

Liikkukaa varovasti risteyksessä!

PÄIVITYS 14.8. Risteyksen liikennevalot on korjattu. Valo- ja ääniohjaus toimii taas.

 

TIEDOTE: Hämeentiellä ajoneuvoja ohjaava liikennevalo rikki Neljännen linjan kohdalla

Viikonlopun aikana Hämeentiellä Neljännen linjan kohdalla ajoneuvoja ohjaavat liikennevalot ovat vaurioituneet käyttökelvottomiksi.

Tämän vuoksi Neljännen linjalla kohdalla Hämeentien ylittävällä suojatiellä liikkujia pyydetään noudattamaan erityistä varovaisuutta.

Liikennevalojen korjaaja on pyydetty paikalle.

  

6.8. klo 10:26 PUTKIRIKKO – Hämeentie 31 kohdalla

Vesijohdon käytöstä poistettu tonttihaara on mennyt rikki. Vähäinen määrä vettä valui työmaamonttuun ennen kuin sulut saatiin suljettua. HSY on kutsuttu paikalle.

 

LIIKENNEJÄRJESTELYTIEDOTE - muutos ajoneuvoliikenteeseen Hämeentiellä 8.8.

Hämeentien ajokaistoilla Viidennen linjan kohdalta kohti Hakaniemeä ajettaessa on reitissä ollut pieni shikaani kiertäen työmaa-alueen. Tämä mutkaosuus jää tänään pois käytöstä, ja liikenne pääsee kulkemaan suoraan tällä kohdalla.

Järjestelyn vaikutus ajoneuvoliikenteeseen on pieni.

 

LIIKENNEJÄRJESTELYTIEDOTE – Muutoksia ajoneuvoliikenteelle Hakaniemen torikadulla

Maanantaina 5.8. otamme käyttöön uudet liikennejärjestelyt Hakaniemen torikadulla. Henkilöautojen läpiajoliikenne ja pysäköinti on jo aiemminkin ollut kielletty Hakaniemen torikadulla välillä Sörnäisten rantatie - Hämeentie. Maanantain jälkeen linja-autotkaan eivät enää toistaiseksi kulje tällä välillä.

Liikennejärjestelymuutokset eivät vaikuta jalankulkijoihin.

Järjestely tehdään kunnallisteknisten töiden aloittamisen takia ja järjestely on voimassa muutaman kuukauden ajan. Lopullisessa tilanteessa Hakaniemen torikatu on ajoneuvoliikenteen käytössä.

 

LIIKENNEJÄRJESTELYTIEDOTE - Muutos jalankulkijoille Kurvissa

Pohjoiseen päin meneville bussipysäkeille pääsee jatkossa aiemminkin käytössä ollutta reittiä UFFn edestä tai uutta reittiä Lidlin edestä.

Liikennejärjestely eriyttää työmaa-alueen laajemmaksi, omaksi kokonaisuudekseen. Liikennejärjestely on toistaiseksi voimassa.

 

 

LIIKENNEJÄRJESTELYTIEDOTE - Hakaniemessä jalankulkijoille lyhyt kiertoreitti

Hämeentie 2 osoitteessa olevan kiinteistön edustalta otetaan tiistaina 30.7. alue työmaakäyttöön kunnallistekniikan rakentamista varten. Tämän liikennejärjestelyn kesto on alustavasti noin pari viikkoa. Kaikkiin kiinteistöihin mahdollistetaan kulku.

Hämeentien pohjoisen puoleista jalkakäytävää kohti Hakaniemeä kuljettaessa, tulee noin parikymmentä metriä ennen Hämeentien ja Siltasaarenkadun risteystä työmaa-aita vastaan ja jalankulkijoiden on käännyttävä aitojen sisällä vasemmalle noin 5 metrin pituinen matkaa. Sitten jatketaan noin parikymmentä metriä suoraan kohti Hakaniemeä, kunnes työmaa-aita ohjaa kääntymään oikealle. Saavutaan noin 5 metrin kävelyn jälkeen talon kulmaukseen, ja voidaan jatkaa vasemmalle suojatielle Siltasaarenkadun yli.

 

LIIKENNEJÄRJESTELYTIEDOTE - muutos liikennejärjestelyissä Helsinginkadulla

Maanantaina 29.7. jää urakka-alueellamme nyt käytössä oleva Helsinginkadun ylittävä suojatie pois käytöstä. Korvaava Helsinginkadun ylittävä suojatie on Harjutorin kohdalla. Eli jos ollaan nyt käytössä olevan suojatien kohdalla Helsinginkadun eteläpuolella jalkakäytävällä niin tien ylityksen sijasta jatketaankin Helsinginkatua Alppilan suuntaan Harjutorille asti ja ylitetään Harjutorin suojatie. Suojatien jälkeen käännytään parin metrin päästä oikealle ja ollaan uuden suojatien kohdalla.

Järjestely vaikuttaa myös pyöräilijöiden suositeltuun Hämeentien kiertoreittiin.

Tehtävä liikennejärjestelymuutos ei vaikuta sovittuun esteettömään reittiin Pengerkadulta William Kn edessä olevalle metron sisäänkäynnille.

Syynä uuteen järjestelyyn on alkava raitiotieraiteiden liitostyö. Järjestely kestää noin kuukauden ajan. Vaikka oma kävelymatka vähän pidentyisi, suosittelemme kaikkien käyttävän suojateitä ja toimivan esimerkkinä nuoremmille!

 

 

LIIKENNEJÄRJESTELYTIEDOTE – ajoneuvoliikenne Aleksiskivenkadun ja Pääskylänkadun välillä loppuu

 • Perjantaina 26.7. otamme käyttöön uudet liikennejärjestelyt Hämeentien urakan pohjoisosassa. Ajoneuvoliikenne kielletään Aleksis Kiven kadulta Pääskylänkadulle ja myös toisin päin.
 • Perjantaista lähtien molemmilta kaduilta Hämeentielle saavuttaessa pääsee kääntymään ainoastaan oikealle.
 • Järjestelyn syynä on uusien työalueiden käyttöönotto. Järjestely on voimassa toistaiseksi.

 

25.7. klo 11:45 PUTKIRIKKO - Viidennellä linjalla Porthaninkadun kohdalla

Vesijohto on mennyt rikki. HSY on kutsuttu paikalle.

Päivitys klo 12:18
- Palokunta on paikalla, jotta vedentulo saadaan pysähtymään.
- Suosittelemme jalankulkijoita ja ajoneuvoliikennettä käyttämään kiertoreittiä. Poliisi ohjaa alueella liikennettä
- Selvitämme korvaavan veden järjestämistä mahdollisimman pian.

 Päivitys 12:32
- Bussit pääsevät kulkemaan Hämeentietä, mutta viivästyksiä valitettavasti aiheutuu.

 Päivitys 12:48
- Veden valuminen alamäkeen Viidettä linjaa pitkin sekä veden mukana alas vierineet pienet kivet ovat vaikeuttaneet bussien liikennöintiä. Busseja on nyt ohjattu kiertoreiteille.

 Päivitys 13:30
HSY joko korjaa vanhan putken tai järjestää vedentulon väliaikaisen letkutuksen avulla. Siivoustoimenpiteet alueella on aloitettu. Tällä hetkellä liikenne on vielä poikki, ja katu avataan liikenteelle, kunhan saadaan Staran kunnossapidolta lupa siihen.

Päivitys 15:30
Liikenne pääsee kulkemaan normaaleja urakan aikaisia reittejä pitkin.

HSY tiedottaa sivuillaan, että on järjestänyt väliaikaisen vedenjakelupisteen Hämeentien ja Viidennen linjan risteykseen. Vedenjakelun arvioidaan palautuvan normaaliksi yön aikana. Vedenjakelu on katkennut osoitteissa Viides linja 1-9 ja 2-6.

Päivitys 20:45 Vesivuodon korjaustyöt aiheuttaneet liikennejärjestelymuutoksia vielä illalla vesivuodon vaikutusalueella. Jouduimme sulkemaan Hämeentieltä Viidennelle Linjalle nousevan kaistan. Eli Hämeentieltä ei pääse kääntymään Viidennelle linjalle. Samalla estyi myös läpiajo Haapaniemenkadulta Viidennelle linjalle. Pyrimme avaamaan nämä yhteydet mahdollisimman pikaisesti, kuitenkin viimeistään perjantaina aamupäivän aikana.

Päivitys 26.7.
Vesijohto saatiin toimintaan yön aikana, joten vesikatko on ohi. Myös liikennejärjestelyt on palautettu remontin aikaiseen normaalitilaansa.

Lisätiedot HSY:
https://www.hsy.fi/fi/asiointi/vikailmoitukset/vesikatkot/Sivut/default.aspx

Putkirikot – asukasohje 💧

Suurin osa Hämeentien vanhoista vesijohdoista on rakennettu vuosina 1889-1915. Ne ovat välillä hyvin hauraita ja maan alla eri kohdassa kuin kartalla. Hämeentien kaltaisessa ympäristössä voi siis sattua putkirikkoja, joita ei voi edes tekniikalla, varovaisuudella tai huolellisella työllä välttää. Asukkaan on hyvä tietää putkirikoista seuraavaa.

Putkirikkoon voi varautua seuraavasti:
• Pidä kannullinen tuoretta vettä jääkaapissa tai iso vesipullo kaapissa
• Siirrä korvaamattomat, tunnearvoa sisältävät tavarat, ylähyllyille tai pois kellarikomerosta
• Ota ylös taloyhtiösi isännöitsijän yhteystiedot

Kun huomaat putkirikon:
- Soitto 112 ja ilmoitus oman kiinteistön isännöitsijälle

Tiedonsaanti putkirikon aikana:
• Pelastuslaitos vastaa putkirikon aiheuttamasta välittömän vaaran torjunnasta. Pelastuslaitos eristää vaara-alueen ja torjuu vuodon aiheuttamia vahinkoja sekä tiedottaa tilanteesta paikan päällä, tiedotusvälineiden välityksellä ja sosiaalisen median kautta Twitter-tilillään https://twitter.com/brankkarit
• Viranomaisen antamia ohjeita on aina noudatettava.
• Tietoa putkirikon vaikutuksesta vedenjakeluun saa HSY:n verkkosivulta osoitteesta hsy.fi/vesikatkot tai HSY:n 24h vikapäivystysnumerosta 09 1561 3000.
• Hämeentien uudistus –Facebook tai hankkeen www-sivu eivät päivystä, mutta tietoa pyritään jakamaan mahdollisuuksien mukaan.
• Lue myös HSY:n Usein kysytyt kysymykset vesikatkoista:
https://www.hsy.fi/ …/Sivut/Usein-kysyttya-vesikatkoista.aspx

Putkirikon jälkeen mahdollisimman pian:
• Kiinteistön edustaja huolehtii mahdollisesti tarvittavasta vedenpoistosta, tekee vahinkoilmoituksen kiinteistön vakuutusyhtiöön ja tilaa mahdollisten vahinkojen kartoituksen.
• Isännöitsijä tiedottaa taloyhtiön asukkaita ja yrityksiä, että on tapahtunut putkirikko/vesivahinko.
• Isännöitsijä ohjeistaa talon asukkaita ja yrityksiä (jos talon kellareihin on mennyt vettä), hakemaan mahdollisuuksien mukaan tavaransa kellareista.
• Kellarin kuivatuksen jälkeen isännöitsijä tilaa vahinkokartoituksen ja tarvittavat korjaustoimenpiteet.
• Asukkaat valokuvaavat ja luetteloivat vahingoittuneen omaisuutensa. Luetteloinnin tulee sisältää yksilöidysti vahingoittuneen omaisuuden rahallinen nykyarvo (ei ostohetken arvoa).
• Urakoitsija tai kaupunki tiedottaa isännöitsijöille vahingonkorvausmenettelystä eli keneltä korvausta haetaan. Isännöitsijä tiedottaa sen jälkeen asukkaille korvausmenettelystä koskien heidän omaisuuttaan.

 

 

 

LIIKENNEJÄRJESTELYTIEDOTE – Kurvissa jalankulkijoiden reittiin muutos loppuviikosta

Lehto tekee ikkunaremonttia Hämeentien ja Vilhonvuorenkadun risteyksessä olevassa kiinteistössä. Urakoitsija on ohjannut jalankulkijat kiertoreitille väliaikaisen bussipysäkin kautta. Tilapäinen järjestely on ohi viimeistään perjantain 26.7. kuluessa.

  

LIIKENNEJÄRJESTELYTIEDOTE- Haapaniemi

• Väino Tannerin kentän kohdalle tulee jalankulkuun muutos aamupäivällä torstaina 25.7.

• Väinö Tannerin kentän puoleinen jalkakäytävä otetaan työalueeksi, ja jalankulkijat ohjataan alla olevan kuvan mukaiselle kiertoreitille. Kiertoreitti lähtee Hämeentien ja Haapaniemenkadun risteyksen kohdalta kohti käytössä olevaa väliaikaista bussipysäkkiä. Väliaikaista bussipysäkkiä on levennetty, joten siitä mahtuu hyvin kulkemaan, vaikka ihmisiä olisikin odottamassa bussia.

• Kiertoreitti palaa jalkakäytävän nykyisen linjauksen kohdalle ennen Kaikukadun risteystä.

• Nykyjärjestelyissä käytössä oleva kentän puolelle kulkeva ’’tunneli’’ poistuu käytöstä.

• Esteetön reitti kulkee jatkossa tätä uutta reittiä pitkin.

 

 

 

LIIKENNEJÄRJESTELYTIEDOTE - Haapaniemi

 • Ajorataan Hämeentiellä tulee mutka 4. ja 5. linjan välillä
 • Järjestely tulee voimaan tiistaina 16.7 aamuruuhkan jälkeen.

 

LIIKENNEJÄRJESTELYTIEDOTE - kurvi

 • Kulku väliaikaiselle bussipysäkille kulkee jatkossa vain pysäkin päädyistä.
 • Pysäkin keskikohdalta poistuva kulkuyhteys laajenee työalueeksi.
 • Järjestely on jo voimassa.

LIIKENNEJÄRJESTELYTIEDOTE - Viides linja

 • Työalue Viidennellä linjalla on siirtynyt ajoradan keskelle.
 • Muu ajoliikenne pääsee kulkemaan työalueen molemmin puolin.
 • Jalankulkuun tai esteettömään reittiin ei muutoksia.
 • Järjestely on jo käytössä.

 

YLEINEN TIEDOTE

Useiden yhteydenottojen ja palautteiden sekä omien havaintojemme vuoksi, haluamme muistuttaa parista asiasta.

Liikenne:

Läpiajo Hämeentiellä, välillä Sörnäinen-Hakaniemi, on kielletty. Myös liikenne poikkikaduilta Hämeentielle ja toisinpäin on rajattua. Autoilijan kannattaa siis välttää ajoa Hämeentiellä, mikäli mahdollista. Esimerkiksi Hakaniemen torille pääsee kätevästi Sörnäisten rantatien sekä Siltasaarenkadun kautta.

Lain mukaan jalkakäytävällä saavat pyöräillä vain alle 12-vuotiaat. Tämä pätee myös Hämeentiellä. Pyörällä liikkuville suositellaan muutenkin Hämeentien kiertämistä esim. Sörnäisten rantatien pyörätien kautta.

Aikuinen, olethan esimerkkinä liikenteessä.

Viides linja:

Urakkasopimuksemme mukaan Hämeentien perusparantamisen urakka-alue siirtyy urakoitsijan(=Destian) haltuun aloituskatselmuksessa, joka tämän urakan tiimoilta pidettiin 1.3. 2019. Olemme tietoisia ja myös tiedostaneet alueen hankalat parkkiolosuhteet sekä remontista yrittäjille mahdollisesti aiheutuvan haitan. Juurikin tämän vuoksi emme ottaneet vielä 5. Linjan kohtaa heti keväällä työalueeksemme, vaikka olisimme siihen olleet oikeutettuja, koska aikataulutuksessamme työt oli suunniteltu alkavaksi myöhäisemmässä vaiheessa kesää.

Työt olisi kyllä haluttu aloittaa Viidennellä linjalla tällä viikolla, mutta siinä ei valitettavasti onnistuttu sairaustapauksen ja kesälomakauden takia. Parkkialueiden palautus ja uudelleen poisvienti ei tapahdu nopealla aikataululla eikä täten siirtokehotusta poistettu.

Työt 5. Linjalla alkavat ensi viikolla.

Jakeluautojen lastaus ja purku:

Jakeluautoille on osoitettu työmaa-alueella omat erilliset lastaus- ja purkupaikat. Ne on sijoitettu erillisille alueille tai katujen leveimmille kohdille. Jo valmiiksi ahtaassa tilassa on lähes mahdotonta päästä etenemään lastenrattaiden tai esimerkiksi pyörätuolin kanssa, jos jalkakäytävä on blokattu. Väliaikaiset lastausalueet on merkitty tämän julkaisun yhteydessä olevaan kuvaan.

Lopuksi vielä:

Meille tulee usein aikatauluihin liittyviä kysymyksiä. Antamamme ’’väliaikataulut’’ ovat hyvin karkeita, emmekä pysty lupaamaan niiden toteutumista jatkuvista ennakoimattomista muuttujista johtuen. Kuten muissakin työkohteissa, myös tässä remontissa, maan alle mentäessä ei voi ikinä olla täysin varma mitä eteen tulee.

Toivomme kärsivällisyyttä ja ymmärrystä, vaikka remontti aiheuttaa päänvaivaa myös kaupunkilaisille.

Kiitos!

YLEISTÄ

YLEISTÄ - Autoilijat

 • Yksityisautojen läpiajo Hämeentiellä on kielletty. 
 • Bussit, taksit, tontille ajo, huolto- ja pelastusajo sekä jakeluliikenne pääsevät Hämeentielle myös työmaan aikana.
 • Helsinginkatu Kurvissa, väli Hämeentie-Pengerkatu on suljettu kaikelta ajoneuvoliikenteeltä.
 • Hämeentiellä on käytössä yksi ajokaista suuntaansa.
 • Viidennellä linjalla on käytössä yksi ajokaista suuntaansa.
 • Haapaniemenkadulla on käytössä yksi ajokaista suuntaansa.
 • Alla olevassa kartassa esitetty sallitut ajosuunnat.

Vaikutus kadunvarsipysäköintiin:

  • Kadunvarsipysäköinti poistuu Hämeentieltä (väli Hakaniementori-Sörnäinen).
  • Kadunvarsipysäköinti poistuu Haapaniemenkadun molemmilta puolilta.
  • Kadunvarsipysäköinti poistuu Vilhovuorenkadulta Pääskylänrinteen kohdalta aina päättyvän Vilhovuorenkadun (=Hämeentien) päähän saakka molemmilta puolilta
  • Kadunvarsipysäköinti väistyy bussipysäkkien tieltä Hakaniemen torikadulla
  • Kadunvarsipysäköinti poistuu 1.7. Viidenneltä linjalta

 

YLEISTÄ - JALANKULKIJAT

Hämeentien ylittäviä suojateitä on vähitellen työmaan alettua suljettu, ja suljettujen suojateiden kohdilla on maastossa työmaa-aidat sekä opastuskyltti lähimmälle suojatielle. Valitettavasti työnaikaisessa tilanteessa suojateiden välit seuraavalle ovat normaalitilannetta pidemmät. Tarkoituksena on alusta asti vakiinnuttaa suojatiet, jotka pystymme töiden puolesta pitämään mahdollisimman pitkään käytössä. Näin sekä jalankulkijat että autoilijat tottuvat sijainteihin. 

Työmaan aikana kumpaankiin suuntaan Hämeentietä on vain yksi ajokaista. Tässä muuttuneessa tilanteessa Hämeentiellä edelleen jatkava bussi- sekä huoltoajoliikenne sujuvoituvat kun suojateitä on vähemmän. Toisena syynä suojateiden vähentämiseen on se, etteivät työalueet pirstaloidu liian pienikokoisiksi isoja koneita ja kuorma-autoliikennettä ajatellen. Viidennen linjan kohdalla suojateiden poistolla saadaan risteykseen tilaa - autojen kääntymiset helpottuvat tilanteessa, jossa kuhunkin ajosuuntaan on enää vain yksi kaista aiemman kahden rinnakkaisen lisäksi.

Remontti ei vaikuta metron liikennöintiin eikä aseman hissien toimintaan (aina on toinen hisseistä käytössä).

Kaikkiin työmaan vaikutusalueen rakennuksiin ja sisäpihoille järjestetään pääsy.

Linja-autopysäkit

 • Kurvista keskustaan päin menevien bussien pysäkki sijaitsee samalla paikallaan kuin ennen Hämeentien remontin alkamista. Pohjoisen suuntaan menevien bussien pysäkit Kurvissa on siirretty vanhojen raitiotiekiskojen kohdalle eli keskemmälle tiealuetta.
 • Alli Tryggin puiston kohdalla oleva keskustan suuntaan menevien bussien pysäkki säilyy toistaiseksi ennallaan. Pohjoiseen päin menevien bussien pysäkki Haapaniemen kentän kohdalla on siirretty vanhojen raitiotiekiskojen kohdalle eli keskemmälle tiealuetta.

Helsingin kaupunki, Destia ja Helsingin Polkupyöräilijät ry suosittelevat pyöräliikenteelle Hämeentien työmaan kiertämistä.

Hämeentiellä on kadun peruskorjauksen vuoksi Hakaniementorin ja Kurvin välillä erittäin ahtaat kaistat. Pyöräily Hämeentien ajoradalla on sallittua myös remontin aikana, mutta pyöräilijän ohittaminen on busseille monin paikoin mahdotonta. Hämeentiellä kulkee päivittäin noin 3000 bussia.

Paras työmaan kiertävä Hämeentien suuntainen yhteys on Sörnäisten rantatie. Turvallisin pyöräliikenteen reitti Hämeentien poikki työmaan aikana puolestaan kulkee totutun Haapaniemenkadun ja Viidennen linjan sijaan Vetehisenkujan ja Neljännen linjan kautta.

Helsinginkatu on poikki Kurvissa, ja pyöräliikenteen kiertoreitti on ohjattu Vaasanpuistikon ja Kinaporinkadun kautta.

Poikkeusreitit on opastettu, ja ne on myös merkitty oheiseen karttaan.

Jos liikkuu Hämeentietä pitkin, on muistettava että jalkakäytävällä ajaminen on kiellettyä.

Alkavan viikon työt esitellään kartalla kohdassa Liikenne- ja muut työmaatiedotteet.


Työajat

Töitä tehdään pääsääntöisesti arkisin ma-pe kahdessa vuorossa klo 6-22 välisenä aikana, meluavaa työtä arkisin ma-pe klo 7-22. Jaamme paperitiedotetta töiden alkamisesta maanantaista 11.3. lähtien niihin koteihin, jotka ovat lähellä työkohteita.

Em. töitä on mahdollista tehdä Helsingin kaupungin Ympäristöpalveluiden antaman päätöksen mukaisesti viikonloppuisin, ja meluavan työn osalta perustelluissa ja pakottavissa tilanteissa myös öisin klo 22-7 välisenä aikana. Yöaikaan tehtävistä välttämättömistä meluavista töistä jaetaan koteihin erillinen tiedote.

Aikavälillä 6-7 voimme siten tehdä normaalia maanrakennustyötä ilman että lähetämme tästä erillistä tiedotetta. Normaalia maanrakennustyötä ovat esimerkiksi putkityöt ja kiveystyöt. Meluavaa työtä puolestaan ovat esimerkiksi purkutyö ja louhintaan liittyvät työvaiheet: poraus, kiilaus, rammerointi ja louheen kuormaus.

Pahoittelemme työstä asukkaille aiheutuvaa haittaa.

Melulupamme puitteissa tiedotamme kahden kuukauden välein Hämeentien työmaan tilanteesta ja työajoista. 

Syyskuun melutiedotteemme suomeksi.

Syyskuun melutiedotteemme ruotsiksi.

Hämeentien hanke vaikuttaa tuhansien helsinkiläisten päivittäiseen liikkumiseen: 1 km pituisella urakka-alueella on yli 20 risteyskohtaa. Vuorovaikutukseen alueen asukkaiden, toimijoiden ja läpikulkijoiden kanssa kiinnitetään erityistä huomiota ajantasaisen informaation tavoittamiseksi.

Haluatko antaa palautetta? Palautteenanto onnistuu sähköpostitse osoitteeseen uusihameentie@destia.fi. Projektin päivystysnumero on 040 480 9002.

HUOM! Mikäli olet alueen yrittäjä, ilmoitathan palautesähköpostiimme yhteystietonne, niin saamme teidät sähköpostitiedotuksen piiriin.

TYÖMAAPÄIVYSTYS

Järjestämme säännöllisesti tapaamisia työmaan edustajien kanssa. Tarkkaile ilmoitustaulujamme, tätä sivua ja Facebookia, niin saat tiedon, missä työmaapäivystys kulloinkin pidetään.

Seuraavat työmaapäivystykset

- keskiviikkona 9.10. klo 15-16 Femma, Viides linja 4

Tervetuloa poikkeamaan ja keskustelemaan urakoitsijan Destian sekä kaupungin edustajien kanssa hankkeen ajankohtaisista asioista!

TAPAHTUMAT

Keskiviikkona 20.11. klo 15.00 -17.00 Uusi Hämeentie Kipinöi

Alli Tryggin puiston vieressä Hämeentien urakan esittelyä ja teltassa kuumaa juomaa tarjolla. Myös suosittu kaivinkoneen ohjaamovisiitti ohjelmassa mukana. Tervetuloa!

 Hämeentien remontti on iso kadun peruskorjaus

 • Katupinnat uusitaan, mutta eniten tapahtuu kadun alla: yli 2 km uutta vesijohtoa, 4 km viemäriä ja 50 km kaapelisuojaputkea. Vanhin uusittava vesijohto on vuodelta 1889.
 • Vanhaa maata poistetaan jopa 3 metrin syvyydestä, eikä yllätyksiltä varmasti vältytä.
 • Ajokaistat tulevat muuttumaan läpiajoliikenteen siirtyessä alueelta pois.
 • Uudistuksessa vaihdetaan 6 km raitiotiekiskoa. Jatkossa ratikat matkaavat Kurvista Hakaniementorille 3 minuutissa nykyisen 5 minuutin sijaan.
 • Uudistuksella tehdään käelystä ja pyöräilystä turvallisempaa, kun autoliikenteen vähentymisen lisäksi rakennetaan uutta pyöräkaistaa lähes 4 km.
 • Lisäksi tehdään sähkö- ja teleliikennekaapelien sekä muiden kunnallisteknisten järjestelmien saneeraus.
 • Sörnäisten metroasemalla työskennellään metroaseman porrasmuutosten ja lippuhallin kannen vesieristyksen uusimisen parissa.

Töiden arvioidaan olevan valmiit viimeistään loppuvuonna 2020.

Aiheesta muualla

Haluatko antaa palautetta?

Palautteenanto onnistuu sähköpostitse osoitteeseen uusihameentie@destia.fi. 

HUOM! Mikäli olet alueen yrittäjä, ilmoitathan palautesähköpostiimme yhteystietonne, niin saamme teidät sähköpostitiedotuksen piiriin.