Uusi Hämeentie

Tervetuloa seuraamaan hämeentien hankkeemme viestintää

LIIKENNE- JA MUUT TYÖMAATIEDOTTEET

TYÖMAATIEDOTE, Haapaniemenkatu

Destia on keskeyttänyt työnsä eilen keskiviikkona 20.3. Haapaniemenkadun työalueella. Syy töiden keskeyttämiseen on vuotava kaukolämpöputki. Kaukolämpöputken vaurio ei johdu Destian töistä. Asiasta on ilmoitettu eilen 20.3. Helenille.

LIIKENNEJÄRJESTELYT

21.3. alkaneet liikennejärjestelyt ovat tämän hetkisen arvion mukaan voimassa heinäkuuhun 2019 asti.

YLEISTÄ - Autoilijat

 • Yksityisautojen läpiajo Hämeentiellä on kielletty. 
 • Bussit, taksit, tontille ajo, huolto- ja pelastusajo sekä jakeluliikenne pääsevät Hämeentielle myös työmaan aikana.
 • Helsinginkatu Kurvissa, väli Hämeentie-Pengerkatu on suljettu kaikelta ajoneuvoliikenteeltä.
 • Hämeentiellä on käytössä yksi ajokaista suuntaansa.
 • Viidennellä linjalla on käytössä yksi ajokaista suuntaansa.
 • Haapaniemenkadulla on käytössä yksi ajokaista suuntaansa.
 • Hämeentien, Viidennen linjan ja Vilhonvuorenkadun poikkikatujen liittymäalueet ovat kaventuneet.
 • Lintulahdenkadulta ei saa ajaa Hämeentien yli Sakarinkadulle.
 • Sakarinkadulta ei saa ajaa Hämeentien yli Lintulahdenkadulle.
 • Vasemmalle kääntyminen kielletään Hämeentiellä kaikista risteyksistä sekä seuraavilta poikkikaduilta vasemmalle Hämeentielle: Neljäs linja, Kaikukatu, Lintulahdenkatu ja Sakarinkatu.

Vaikutus kadunvarsipysäköintiin:

  • Kadunvarsipysäköinti poistuu Hämeentieltä (väli Hakaniementori-Sörnäinen).
  • Kadunvarsipysäköinti poistuu Haapaniemenkadun molemmilta puolilta.
  • Kadunvarsipysäköinti poistuu Vilhovuorenkadulta Pääskylänrinteen kohdalta aina päättyvän Vilhovuorenkadun (=Hämeentien) päähän saakka molemmilta puolilta
  • Kadunvarsipysäköinti väistyy bussipysäkkien tieltä Hakaniemen torikadulla

Autoilijoiden reitit kartta 04032019, pdf

YLEISTÄ - JALANKULKIJAT

Hämeentien ylittäviä suojateitä on vähitellen työmaan alettua suljettu, ja suljettujen suojateiden kohdilla on maastossa työmaa-aidat sekä opastuskyltti lähimmälle suojatielle. Valitettavasti työnaikaisessa tilanteessa suojateiden välit seuraavalle ovat normaalitilannetta pidemmät. Tarkoituksena on alusta asti vakiinnuttaa suojatiet, jotka pystymme töiden puolesta pitämään mahdollisimman pitkään käytössä. Näin sekä jalankulkijat että autoilijat tottuvat sijainteihin. 

Työmaan aikana kumpaankiin suuntaan Hämeentietä on vain yksi ajokaista. Tässä muuttuneessa tilanteessa Hämeentiellä edelleen jatkava bussi- sekä huoltoajoliikenne sujuvoituvat kun suojateitä on vähemmän. Toisena syynä suojateiden vähentämiseen on se, etteivät työalueet pirstaloidu liian pienikokoisiksi isoja koneita ja kuorma-autoliikennettä ajatellen. Viidennen linjan kohdalla suojateiden poistolla saadaan risteykseen tilaa - autojen kääntymiset helpottuvat tilanteessa, jossa kuhunkin ajosuuntaan on enää vain yksi kaista aiemman kahden rinnakkaisen lisäksi.

Sörnäisten metroaseman kaksi sisäänkäyntiä (D ja F) on suljettu. Kyseessä ovat Hämeentien keskellä oleva portaikko ja Hämeentie 27 kohdalla oleva portaikko. Paikalla on opastus toimivalle sisäänkäynnille. Remontti ei vaikuta metron liikennöintiin eikä aseman hissien toimintaan.

Kaikkiin työmaan vaikutusalueen rakennuksiin ja sisäpihoille järjestetään pääsy.

Linja-autopysäkit

 • Kurvista keskustaan päin menevien bussien pysäkki on siirretty vanhojen raitiotiekiskojen kohdalle eli keskemmälle tiealuetta. Pohjoisen suuntaan menevien bussien pysäkit Kurvissa säilyvät toistaiseksi ennallaan.
 • Alli Tryggin puiston kohdalla oleva keskustan suuntaan menevien bussien pysäkki säilyy toistaiseksi ennallaan. Pohjoiseen päin menevien bussien pysäkki Haapaniemen kentän kohdalla on siirretty vanhojen raitiotiekiskojen kohdalle eli keskemmälle tiealuetta.

Viikolla 13 tehtäviä toimenpiteitä

 • Hämeentien Hakaniemen puoleisessa päässä jatkuu pintarakenteiden purkutyöt.
 • Haapaniemenkadulla jatkuu  pintarakenteiden purkutyöt sekä maanleikkaus, sen jälkeen kun Helen on korjannut vuotavan kaukolämpöputken.
 • Vilhonvuorenkadulla jatkuu pintarakenteiden purkutyöt.
 • Hämeentiellä kurvin alueella raitioteiden kiskorakenteiden purkutöitä.
 • Kurvissa Vaasanpuistikon vieressä olevan metron sisäänkäynnin läheisyydessä on aloitettu kaivuutyöt - metron lippuhallin katto kaivetaan esille kannen korjaamista varten.

 

Työajat

Töitä tehdään pääsääntöisesti arkisin ma-pe kahdessa vuorossa klo 6-22 välisenä aikana, meluavaa työtä arkisin ma-pe klo 7-22. Jaamme paperitiedotetta töiden alkamisesta maanantaista 11.3. lähtien niihin koteihin, jotka ovat lähellä työkohteita.

Em. töitä on mahdollista tehdä Helsingin kaupungin Ympäristöpalveluiden antaman päätöksen mukaisesti viikonloppuisin, ja meluavan työn osalta perustelluissa ja pakottavissa tilanteissa myös öisin klo 22-7 välisenä aikana. Yöaikaan tehtävistä välttämättömistä meluavista töistä jaetaan koteihin erillinen tiedote.

Aikavälillä 6-7 voimme siten tehdä normaalia maanrakennustyötä ilman että lähetämme tästä erillistä tiedotetta. Normaalia maanrakennustyötä ovat putkityöt, kiveystyöt sekä maan (ei louhe) kaivuu ja kuormaus. Meluavaa työtä puolestaan on purkutyö ja louhintaan liittyvät työvaiheet: poraus, kiilaus, rammerointi ja louheen kuormaus.

Pahoittelemme työstä asukkaille aiheutuvaa haittaa.

Hämeentien hanke vaikuttaa tuhansien helsinkiläisten päivittäiseen liikkumiseen: 1 km pituisella urakka-alueella on yli 20 risteyskohtaa. Vuorovaikutukseen alueen asukkaiden, toimijoiden ja läpikulkijoiden kanssa kiinnitetään erityistä huomiota ajantasaisen informaation tavoittamiseksi.

Haluatko antaa palautetta? Palautteenanto onnistuu sähköpostitse osoitteeseen uusihameentie@destia.fi. Projektin päivystysnumero on 040 480 9002.

HUOM! Mikäli olet alueen yrittäjä, ilmoitathan palautesähköpostiimme yhteystietonne, niin saamme teidät sähköpostitiedotuksen piiriin.

TYÖMAAPÄIVYSTYS

Järjestämme säännöllisesti tapaamisia työmaan edustajien kanssa. Tarkkaile ilmoitustaulujamme, tätä sivua ja Facebookia, niin saat tiedon, missä työmaapäivystys kulloinkin pidetään.

Seuraava työmaapäivystys pidetään ke 27.3. klo 15-16, Ravintola Tannerissa (osoite Hämeentie 11).

Tervetuloa poikkeamaan ja keskustelemaan urakoitsijan Destian sekä kaupungin edustajien kanssa hankkeen ajankohtaisista asioista!

Hämeentien remontti on iso kadun peruskorjaus

 • Katupinnat uusitaan, mutta eniten tapahtuu kadun alla: yli 2 km uutta vesijohtoa, 4 km viemäriä ja 50 km kaapelisuojaputkea. Vanhin uusittava vesijohto on vuodelta 1889.
 • Vanhaa maata poistetaan jopa 3 metrin syvyydestä, eikä yllätyksiltä varmasti vältytä.
 • Ajokaistat tulevat muuttumaan läpiajoliikenteen siirtyessä alueelta pois.
 • Uudistuksessa vaihdetaan 6 km raitiotiekiskoa. Jatkossa ratikat matkaavat Kurvista Hakaniementorille 3 minuutissa nykyisen 5 minuutin sijaan.
 • Uudistuksella tehdään käelystä ja pyöräilystä turvallisempaa, kun autoliikenteen vähentymisen lisäksi rakennetaan uutta pyöräkaistaa lähes 4 km.
 • Lisäksi tehdään sähkö- ja teleliikennekaapelien sekä muiden kunnallisteknisten järjestelmien saneeraus.
 • Sörnäisten metroasemalla työskennellään metroaseman porrasmuutosten ja lippuhallin kannen vesieristyksen uusimisen parissa.

Töiden arvioidaan olevan valmiit viimeistään loppuvuonna 2020.

Aiheesta muualla

Haluatko antaa palautetta?

Palautteenanto onnistuu sähköpostitse osoitteeseen uusihameentie@destia.fi. 

HUOM! Mikäli olet alueen yrittäjä, ilmoitathan palautesähköpostiimme yhteystietonne, niin saamme teidät sähköpostitiedotuksen piiriin.