Uratarina

Vankka vastuunkantaja

Destian hallituksen puheenjohtaja Arto Räty on kovissa liemissä keitetty tiimipelaaja.

Mikä on ollut Arto Rädyn työ­uran paras päätös?
Räty hämmentyy hetkeksi.
– Auts! Nyt esitit tosi vaikean kysymyksen.
Hän pitää tauon.
– Ehkä se, että olen pysynyt valitsemallani uralla, hän vastaa hetken mietittyään.

Tie Etelä-Karjalasta Parikkalasta Helsinkiin puolustusministeriön kansliapäälliköksi oli pitkä ja polveileva – ja osin suunnittelematon. Nuoren miehen tavallinen tarina, ainakin alussa. Räty päätyi varusmiespalveluksensa jälkeen kesävänrikiksi Lappeenrannan varuskuntaan. Työ innosti, ja Räty pyrki Kadettikouluun. Mielessä väikkyneet lakiopinnot jäivät, armeija vei mennessään. Puolustusvoimat osoittautui inhimillisemmäksi työnantajaksi kuin mitä varusmies oli olettanut.

Maailma aukeni edelleen muun muassa Yhdysvaltoihin, Lähi-itään ja Balkanille – tehtäviin, jotka jättivät jälkensä Rädyn persoonaan. Nyt 59-vuotias Räty huokuu päättäväisyyttä ja sisäistä rauhaa. Hän ei tuo itseään esiin, vaikka on nyt haastattelussakin keskipiste. Asenne lienee perua armeijan työskentelytavoista, yhteisöllisyydestä ja suomalaisesta arvomaailmasta.

Tämä kenraaliluutnantti on toiminut jo yli neljä vuotta siviilitehtävissä; politiikan ja virkamiestyön liittymäkohdissa, paikoissa, jotka sisältävät kansallisen puolustuksen ja yhteiskunnallisen kokonaisturvallisuuden ulottuvuudet.

– Minulle työn kokonaisvaltaisuus on sekä haaste että mielenkiinto, Räty summaa.

Tulikasteeseen Arto Räty ajautui vuonna 2000 Kosovossa, jossa hän työskenteli Suomen Pataljoonan komentajana KFOR-joukoissa. Kosovo muutti häntä.

– Tapasin joskus useammin pappiamme kuin operaatiopäällikköä, hän kertoo.

Nuorten ihmisten ongelmat kaatuivat syliin, monet tulivat kertomaan huolistaan.

Työ oli ”totaalista johtamista”. Alueella ei ollut paikallista hallintoa, poliisia tai pelastuslaitosta, ei terveydenhuoltoa. Piti osata johtaa omia joukkoja ja toimia vastuullisesti paikallisväestöä kohtaan.

– Kosovo opetti vastuunkantoa sekä vahvisti luottamusta ja uskoa suomalaisiin ja yhteiskuntaamme, Räty toteaa.

Arto Räty puhuu arvostavasti suomalaisesta koulutuksesta ja arvoista. Esimerkiksi tasa-arvoisuus heijastui myös Kosovossa suomalaisten sotilaiden työskentelyyn. Komentajan oma panos noteerattiin korkealle, ja hänelle myönnettiin 2. luokan Vapaudenristi miekkoineen. Tuota tunnustusta Räty pitää kunniamerkkien kokoelmansa arvokkaimpana. Kunniamerkit kuitenkin tuntuvat jopa vaivaavan vaatimatonta miestä. Ne ovat silti pysyviä todisteita menestyksekkäästä urasta upseerina ja valtion virkamiehenä puolustusvoimain kansliapäälliköksi asti. Arto Räty tuntee vetoa myös yritysmaailmaan, jossa päätökset voi tehdä itsenäisesti – valtionhallinnossa päätökset ovat pitkien prosessien päässä olevia kompromisseja.

Destialta Räty odottaa Destian hallituksen puheenjohtajana luonnollisesti paljon.

– Minulla on vahva luottamus Destian johtoon ja henkilöstöön sekä yhtiön strategiaan, joka tietysti täytyy viedä käytäntöön.

Yritys menestyy, kun kaikki sisäistävät vastuunsa ja ymmärtävät oman panoksensa merkityksen. Hyvään tulokseen päästään vain yhdessä tekemällä.

Arto Rädyn viisi vinkkiä

  1. Ennen kuin teet pää­töksiä, analysoi taustatiedot ja varmistu niiden tarkkuudesta.
  2. Anna tilaa virheille, mutta muista että suuriin virheisiin ei ole varaa.
  3. Jaa vastuuta. Menestyminen perustuu koko yrityksen läpi leikkaavaan vastuullisuuteen.
  4. Vain ajassa oleva, osaava organisaatio pärjää kilpailussa.
  5. Strategialla on oltava selvät tavoitteet ja kyky ennakoida isot muutokset.

Kirjoittaja: Helen Moster

Kuvat: Rami Lappalainen