Triplaa rakennetaan jättipaalujen varaan

Helsingin Pasilan aseman alueelle kohoava Tripla on valtava, lähes kolmen Kampin keskuksen suuruinen rakennushanke. Sen kokonaislaajuus on yhteensä noin 183 000 kerrosneliötä. Alueelle tulee muun muassa iso kauppakeskus ja lähes 400 asuntoa.
YIT:n infratöiden työpäällikkö Juha Vunneli kertoo, että kahden korttelin alueella, kauppakeskuksen ja kahden asuinrakennuksen perustuksissa, on käytetty ennätysmäisen suuria porapaaluja. Kallioon porattuja teräspaalujen halkaisija on 1200 millimetriä ja pituudet 4-15 metriä. Paaluja on yhteensä 149 kappaletta.
– Suomessa ei ole käytetty aikaisemmin yhtä suuria paaluja talonrakennuksessa. Paalut on mitoitettu ottamaan vastaan peräti 41,5 meganewtonin voima. Se vastaa vaikkapa kahdentuhannen henkilöauton painoa.
Paalujen järeyden ansiosta rakennuksen pilarit voidaan rakentaa suoraan niiden päälle – sen jälkeen, kun paalun pohja on puhdistettu, raudoitettu ja betonoitu. Ratkaisu säästää aikaa ja rahaa. Pienempiä paaluja käytettäessä paalut yhdistetään erillisillä paaluanturoilla, joiden varaan pilarit pystytetään.
– Suurilla porapaaluilla on hyvin pienet sijainti- ja kaltevuustoleranssit. Paalut on saatava maahan pystysuoraan ja juuri suunniteltuun paikkaan.
Destia Engineeringillä tietotaitoa ja kalustoa
YIT valitsi poikkeuksellisen vaativaan paalutusprojektiin Destia Engineeringin.
– Destia Engineeringillä oli alan tietotaitoa, kokemusta ja tarvittavaa kalustoa, jota ei Suomessa ole kovin monella. Lisäksi he pystyivät poraamaan kohteeseen isojen paalujen lisäksi myös pienempiä 400 ja 220 millin paaluja, joita tarvitsimme myös, Vunneli kertoo.
– Arvioimme myös, että Destia Engineeringiltä onnistuu hankkeen kireä aikataulu. Olemme tehneet heidän kanssaan töitä aikaisemminkin, hän lisää.
Tarkkaa suunnittelutyötä
Destia Engineeringin projektipäällikkö Mika Inkerö kertoo, että paalujen tarkka sijaintitoleranssi vaati paljon suunnittelutyötä.
– Piirsin ratkaisusta monta eri luonnosta, joita mietimme yhdessä asiakkaan kanssa. Pikku hiljaa oikea malli alkoi sitten hahmottua.
Työssä käytettiin leikkaavaa rengasterää sekä paalun paikalla pysymisen varmistamiseksi teräsrakenteista ohjuria, Painona porausoperaatiossa toimivat paalukone ja kaivinkone.
Destia Engineering hankki kohdetta varten muiden poravaunujensa rinnalle myös massiivisen kokoisen suurpaalutukseen soveltuvan poravaunun
– Isolle poravaunulle on varmasti käyttöä myös tulevissa projekteissa, Inkerö huomauttaa.
Kerralla valmista
Juha Vunneli kertoo, että Destia Engineering selviytyi urakasta erinomaisesti.
– Sekä sijainti- että kaltevuuspoikkeamien raja-arvoissa pysyttiin kirkkaasti. Mitään korjaavia toimenpiteitä ei jouduttu tekemään.
Vunneli naurahtaa, että hän ehti jo hankkia varmuuden vuoksi varastoon paaluja, joilla virheitä olisi voinut korjata.
– Ne jäivät nyt ihan käyttämättä. Ei sinulla olisi tarvetta hyville paaluille, hän velmuilee.
Hän on tyytyväinen myös aikataulun pitämiseen.
– Destia Engineering hoiti senkin homman erittäin säntillisesti. Aikatauluun aiheutti muutoksia vain meidän omat maanrakennustyömme.
Urakka alkoi heinäkuun alussa 2016. Porapaalutustyöt tehtiin kahdessa kuukaudessa.
Tarkkaa yötyötä
Destia Engineering on toteuttanut Pasilan alueen koillisnurkassa myös 20 metriä syvän hissikuilun porapaalutukset.
Paalut on yhdistetty lukkoprofiileilla, jolloin rakenteesta on syntynyt vesitiivis patoseinä. Kallioon ulotettu hissikuilu jäykistää rakennuksen rungon.
– Hissikuilu oli omalla tavallaan varsin vaativa työ. Rautatien läheisyyden takia töitä oli tehtävä taiten. Junaraiteista oli myös otettava jännitteet pois, joten paalutuksia tehtiin viikonloppuisin ja öisin.
– Destia Engineering onnistui tälläkin rastilla erittäin hyvin. Syntynyt rakenne on esimerkiksi täysin vesitiivis, Vunneli kertoo.
Pohjanvahvistuksen moniosaaja
Destia Engineering Oy:n tarjoamat pohjanvahvistusmenetelmät täydentävät hyvin Destian palveluita.
Destia Engineering Oy:n toimitusjohtaja Arto Niemeläinen kertoo, että Helsingin Pasilan Tripla on ollut pohjanvahvistustöihin erikoistuneen yrityksen merkittävimpiä porapaalutuskohteita.
Paalutuksen lisäksi Destia Engineeringin tuoterepertuaarissa ovat myös muut pohjavahvistuksen erikoismenetelmät: suihkuinjektointi, ankkurointi, ponttaus, ruiskubetonointi ja matalapaineinjektointi. Menetelmiä käytetään kuormien siirtämiseen, kaivantojen tukemiseen ja rakenteiden tiivistämiseen.
– Destia Engineeringin palveluita tarvitaan muun muassa silloin, kun tiheästi asutulla alueella naapurikiinteistöjä ja teitä pitää tukea ennen kaivutöiden aloittamista. Ja paalutusta tarvitaan tietenkin ylipäätään aina silloin, kun rakenteet ovat niin painavia, että maapohjan kantavuus ei ole sellaisenaan riittävä.
Suihkuinjektoinnilla vahvistetaan ja tiivistetään maata kirjaimellisesti suihkuttamalla sen sisään korkealla paineella sementin ja veden muodostamaa seosta. Ruiskubetonoinnilla taas tarkoitetaan menetelmää, jossa betonia ruiskutetaan suoraan rakenteeseen, esimerkiksi tunneleiden seiniin ja kattoon, perustuksiin tai maaluiskiin.
Mittava konekanta
Destia Engineeringillä on käytössään mittava konekanta: yli kolmekymmentä poralaiteyksikköä, useita suihkuinjektointiasemia, matalapaineinjektointiasemia sekä jännitystyökalustoa.
– Kookkain poralaitteemme on Pasilan Triplassakin käytetty 80 tonnin suurporapaalulaite. Toisaalta meillä on niinkin pientä kalustoa. jolla päästään rakennusten sisälle.
Tällaista ahtaan tilan kalustoa tarvitaan esimerkiksi silloin, kun johonkin tehtaaseen hankitaan uusi entistä suurempi ja painavampi kone, eikä vanhojen perustusrakenteiden kapasiteetti enää riitä.
Kaikki yhdestä talosta
Destia Engineering täydentää hyvin Destian muita palveluita.
– Yhdessä Destian radanrakentamisen, kalliorakentamisen, maarakentamisen sekä asiantuntijapalveluiden kanssa pystymme tarjoamaan suuriakin rakentamiskokonaisuuksia. Tällöin asiakkaat saavat yhdellä sopimuksella koko hankkeen hoidettua, Arto Niemeläinen korostaa.
Destia Engineering Oy:n toimitusjohtaja Arto Niemeläinen.
Kirjoittaja: Matti Välimäki
Kuvat: Vesa-Matti Väärä, työmaakuvat Juha Vunneli (YIT)