Kirkkonummen aseman korjaustyöt valmistuvat syksyllä

Destian viestintäharjoittelija Venla Vuosalmi pääsi Kirkkonummen asemalle seuraamaan alikulkutunnelin korjaustöitä. Työmaapäällikkö Lasse Dahl ja työnjohtaja Ismo Kemppainen kertovat, kuinka työt asemalla ovat edistyneet.
Kirkkonummen aseman korjaustöiden asiakkaina ovat Kirkkonummen kunta ja Väylävirasto. Työt aloitettiin kesällä 2018 ja ne valmistuvat syksyllä 2019. Korjaustöissä on kunnostettu alikulkutunnelia ja asemalaiturien rappuja sekä uusittu pintoja, katosten lasirakenteet sekä katot ja hissit.
Projekti ei ole Dahlin ja Kemppaisen mukaan kaikista tavanomaisin, sillä asiakkaita on kaksi ja suunnitelmat on tehty kolme vuotta ennen hankkeen aloittamista. Vanhoja pintarakenteita purettaessa selvisi, että uudet pintarakenteet eivät sovi vanhoihin rakenteisiin. Aseman suunnitelmia piti miettiä uusiksi.
Kohdekaan ei ole kaikista perinteisin siltakorjausryhmälle, sillä korjattavana on alikulkutunneli.
”Yleensä tehdään betonirakenteiden korjausta, täällä on ollut hyvin vähän niiden korjausta ja on ollut enemmän betonin päälle tehtävää”, Dahl kuvailee.
Töitä ruuhkaisella asemalla
Saneeraukseen kuuluivat merkittävänä osana purkutyöt, joissa tunnelin vanhat laatat kuorittiin pois ja laitettiin uudet pinnat. Purkutyöt menivät sujuvasti, vaikka jalankulku tunnelissa on aiheuttanut omat haasteensa. Paikallisjuna-asemalle junia tulee ruuhka-aikana noin 20 minuutin välein, ja aamuisin ja iltapäivisin tunneli ruuhkautuu.
Ruuhkat vaikuttavat työnsuunnitteluun, ja melu- ja pölytöitä onkin tehty öisin.
Esimerkiksi raiteiden välissä olevia katoksia ja niiden ympärillä olevia laiturialueita on kunnostettu yöllä. Töitä on tehty yhteistyössä Destia Railin kanssa, sillä työvuorojen ajaksi on täytynyt tehdä suojamaadoituksia junaliikenteen jännitekatkoja varten.
”Ratatöitä on välillä jouduttu tekemään yötöinä, kun junia on vähemmän”, Dahl kertoo.
Viikonlopputöitä tehtiin esimerkiksi silloin, kun laatoitusta uusittiin ja jalankulun väylää jouduttiin kaventamaan. Ruuhkien aikana jalankulun väylää ei voida kaventaa, sillä jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden kulkuväyliä ei voida sulkea.
”Meidän käsityksemme mukaan työmaajärjestelyt ovat onnistuneet hyvin”, Dahl toteaa.
Turvallisempi ja modernimpi asema
Alikulkutunneli rakennettiin asemalle vuonna 1988, ja sen kokonaisvaltainen remontti on ollut jo pitkään paikallaan. Uudistetut pinnat ja materiaalit ovat jo nyt muuttaneet aseman yleisilmettä merkittävästi ja se näyttää aiempaa modernimmalta.
Myös valaistuksen uusimisella on merkittävä osuus aseman uudistuksessa. LED-valaisimia kiinnitetään aseman tunneliin ja lasikattoihin yhteensä yli 200 kappaletta.
”LED-valoja voi ohjata minkä värisiksi vaan”, Kemppainen sanoo.
”Esimerkiksi jouluna voidaan laittaa punertavat valot”, Dahl lisää.
Kirkkaat LED-valot parantavat valaistuksen voimakkuutta, ja kaapelointi mahdollistaa kameravalvonnan asemalla. Kameroilla halutaan ehkäistä ilkivaltaa ja parantaa turvallisuutta.