Artikkeli

Tositoimijat kannustavat pyöräilyn pariin

Myyntipäällikkö Mikko Soininen ja työmaapäällikkö Ilkka Puro ovat esimerkillisiä pyöräilijöitä, joilla pyöräily tuntuu olevan elämäntapa. Mikko ja Ilkka kertovat omat vinkkinsä, miten pyöräilyä voi lisätä arjessa. Ota vinkeistä kiinni ja lähde tänä kesänä pyöräilemään!

Mikon kolme vinkkiä

1. Hyvät varusteet kannattaa hankkia heti alkuun. Toimiva pyörä ja mukavat pyöräilyvaatteet innostavat pyöräilyyn kuin itsestään. Rikkinäinen pyörä ei lisää intoa pyöräillä.
2. Tee itsellesi tavoitteita – mutta älä kilometreissä. Älä mieti määriä, vaan lähde liikkeelle. Laita tavoitteeksi joka viikko pari lenkkiä, mutta älä määrittele niiden pituutta. Lähteminen on aina vaikeinta, sen jälkeen pyöräily luonnistuu kuin itsestään.
3. Muista lihashuolto! Pidä huolta kropastasi, ettei stoppi tule ainakaan siitä syystä. Anna itsellesi palautumisaikaa, venyttele ja käy hierojalla.

Ilkan kolme vinkkiä

1. Älä tee ajan käytöstä ongelmaa. Suomalaisten yksi suurimmista terveysriskeistä on liikkumattomuus ja sitä voi ehkäistä pyöräilyllä. Työ- ja asiointimatkoista voi kertyä merkittävä määrä liikuntaa ilman, että sitä pitää erikseen harrastaa ja kaupungissa auto on usein pyörää hitaampi. Pyöräillä voi muussakin kuin aurinkoisessa säässä, kunhan vaatteet ovat kohdallaan. Myös lomamatka pyörällä on monessa suhteessa erinomainen ajatus.
2. Kalusto kannattaa valita tarkoitukseen sopivaksi. Riittävän laadukas, kevyt, kooltaan sopiva ja kunnossa oleva pyörä on miellyttävä ajaa. Tavarateline, laukut ja peräkärryt laajentavat käyttömahdollisuuksia huomattavasti! Talvella nastarenkaat ja tehokkaat valot mahdollistavat ajamisen lähes siinä missä kesälläkin. Sähköavusteinen pyörä on yksi vaihtoehto laajentaa mahdollisuuksia, eikä siihen kannata suhtautua dopingina tai huijauksena, vaan ajoneuvona. Hyvä kalusto kannattaa myös suojata hyvin, eli panosta myös lukkoon.
3. Opettele ja muista liikennesäännöt. Väistämissäännöt ovat osin vaikeaselkoiset, eikä moni niitä välttämättä tunne. Liikennejärjestelyt voivat olla puutteellisia ja pyöräilijät ovat liikenteessä suojattomia, joten kannattaa käyttäytyä mahdollisimman ennakoitavasti liikenteessä. Pyöräily tukee hienosti destialaisen velvollisuutta osata katsoa liikenneympäristöä tasapuolisesti erilaisten tienkäyttäjien näkökulmasta.