Tiedotteet

Keliennusteet ja toimiva valaistus tekevät talvisista teistä turvallisempia

04.10.2017 09:30:00

Syksyn pimetessä ja ilmojen kylmetessä teiden kunnossapitoon panostetaan entistä enemmän. Maanteiden talvihoitokausi käynnistyy suurimmassa osassa Suomea lokakuun alussa. Destia hoitaa urakka-alueillaan auraukset, liukkauden torjunnan ja valaistuksen vuorokauden ympäri.

Destia on varautunut talveen jo pidemmän aikaa seuraamalla sääkarttoja ja huoltamalla kalustoa. Talvikunnossapito alkaa yleensä teiden suolauksella, sillä liukkaat kelit tulevat jo paljon ennen ensilunta. Suomen tiet on jaettu käytön mukaan eri hoitoluokkiin, joissa toimenpideajat esimerkiksi lumen auraamisesta vaihtelevat. Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset (ELYt) kilpailuttavat Suomen maanteiden kunnossapitourakat säännöllisesti. Urakoitsijana Destia pitää huolen siitä, että urakkaan kuuluvat maantiet ja kevyen liikenteen väylät ovat Liikenneviraston määrittelemän laatutason mukaisessa kunnossa. Destian hallussa on maanteiden kunnossapidon alueellisista palvelusopimuksista reilut 50 prosenttia ja sen lisäksi huolehdimme lähes 30 kaupungin tai kunnan teiden kunnossapidosta.

– Talvikunnossapitoon kuuluu maanteiden liukkauden torjuntaa, lumen ja sohjon poistoa, lumi- ja jääpolanteen tasaamista sekä liikennemerkkien ja opasteiden puhdistamista. Meillä on uusinta tekniikkaa ja osaava henkilökunta käytössämme, mikä antaa parhaat mahdolliset lähtökohdat kunnossapitoon, kiittelee Destian kunnossapitopalveluista vastaava johtaja Seppo Ylitapio.

Destian ja Ilmatieteen laitoksen yhteinen Kelikeskus päivystää 24 tuntia vuorokaudessa talven jokaisena päivänä. Kelikeskuksessa meteorologit ja talvikunnossapitoon erikoistuneet asiantuntijat työskentelevät keliennusteiden parissa ja ennakoivat taukoamatta tulevaa.

– Kelikeskuksen ennakoinnin ja hälytysten perusteella Destian aurauskalusto on oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja tiet ehditään suolata jo ennen lumisateen alkamista estämään teiden liukkautta. Meillä on aina työntekijöitä hälytysvalmiudessa pitämään teitä kunnossa, kertoo Kelikeskuspäällikkö Seppo Kaarto.

Valaistus tärkeä osa turvallisuutta

Teiden kunnossapidon lisäksi Destia vastaa 54 prosentista ELY-alueiden valaistuksen palvelusopimuksista.

– Suoritamme vuosittain valaistuksen urakka-alueillamme huoltokierroksia, joissa käymme läpi valaistuksen toimivuuden ja kunnon. Valaistuksen vikoja korjataan kolmen tunnin varoajalla ympäri vuoden ja vuorokauden, kertoo työpäällikkö Hannu Takala.

Toimiva valaistus lisää turvallisuutta talvisilla teillä ja sujuvoittaa liikennettä. Talvikunnossapidon tavoitteena on tehdä niin maantiet kuin kevyen liikenteen väylätkin mahdollisimman turvallisiksi kaikille liikkujille säästä riippumatta.

Lisätietoja: Seppo Ylitapio, johtaja, kunnossapitopalvelut, seppo.ylitapio(at)destia.fi, 040 721 4129 

Tiedostot

release.html

Kuvat

Destia aurauskalusto 003


< Palaa takaisin