Tiedotteet

Joukkuepelaajan asenteella

03.10.2017 12:00:00

Hankintajohtajan mielestä hankinta on paljon muutakin kuin pelkkää materiaalien ja palvelujen ostamista.

Matias Honkarila tähtäsi jo varhain ulkomaille. Yksi opiskeluajan kohokohdista oli puolen vuoden vaihto-opiskelu Thaimaassa. Prince of Songklan yliopistossa Honkarila opiskeli kansainvälistä bisnestä, henkilöstöjohtamista ja thai-kieltä. Opinnot liittyivät Savonia-ammattikorkeakoulun yhdyskuntatekniikan opintoihin, jotka vuonna 1985 syntynyt Honkarila suoritti Kuopiossa.

Opiskeluaikoihin ajoittui myös reilun puolen vuoden pesti Ruotsissa Lemminkäisen leivissä. Vaikka hallussa olivat vain ruotsin kielen alkeet, Honkarila otti puhelimen käteen ja soitti kysyäkseen, löytyisikö töitä tukholmalaiselta työmaalta. Kyllä löytyi.

Nykyisessä työssä ennakkoluulottomuudesta ja kansainvälisestä kokemuksesta on monin tavoin hyötyä.

– Hankintajohtajana voin vaikuttaa hankinnan kehittämiseen koko Destiassa. Kansainvälinen hankinta on erikoisalaani, Honkarila kiteyttää.

Destian palvelukseen Matias Honkarila astui 2016. Yritys oli tullut tutuksi jo aiemmin kesätöissä. Vuonna 2012 päättyneiden opintojen jälkeen uunituore bachelor työskenteli ensin Peabilla ja Skanskalla, kunnes siirtyi Destiaan Etelä-Suomen tulosyksikön hankintapäälliköksi.

"Asioita on tehty Destiassa perinteisesti, mutta kehitykselle on paljon mahdollisuuksia."

– Destia on mielenkiintoinen työnantaja. Asioita on tehty täällä perinteisesti, mutta kehitykselle on paljon mahdollisuuksia. Yksiköitä ja toimialoja on paljon, samoin ihmisiä ja tietoa. Aina löytyy joku, jolta voi kysyä ja joka opettaa, hän pohtii.

– Ostamisen Destia osaa. Hankinta on kuitenkin paljon muutakin kuin pelkkää materiaalien ja palvelujen ostamista. Se on myös uusien vaihtoehtojen ja ideoiden myymistä omalle organisaatiolle, hankintajohtaja sanoo.

Kansainvälisten kontaktien merkitys korostuu entisestään myös infra- ja rakennusalalla.

– Nyt rakennusbuumi on kova ja monet yritykset ovat varattuja. Työvoimaa ei ole aina riittävästi tarjolla, Honkarila sanoo.

Jos tekijöitä ei löydy kotimaasta, vaihtoehtoja on etsittävä ulkomailta. Materiaalipuolella puolestaan tuotantokustannukset ovat alhaisemmat, mikä tekee ulkomaisesta materiaalihankinnasta houkuttelevan vaihtoehdon. On uskallettava kokeilla eri vaihtoehtoja.

– Hankintajohtajan on nähtävä kokonaisuus ja pidettävä huoli siitä, että asiat ovat helposti lähestyttäviä. On tärkeää, ettei työmaaorganisaation tarvitsisi miettiä esimerkiksi ulkomaisten työntekijöiden työlupia ja veroasioita, vaan meillä olisi työkalut ja prosessit, jotka auttavat jokapäiväisessä toiminnassa.

Honkarilan tehtävänä on yhtenäistää ja tehostaa Destian hankintaa.

– En haluaisi puhua kotimaisesta tai kansainvälisestä hankinnasta erikseen vaan pelkästä hankinnasta. Se on haaste. Tykkään haasteista, hän sanoo.

Työkaverina Matias Honkarila on sosiaalinen ja kokeilunhaluinen. Vapaa-aikaansa hän viettää kuntosalilla ja tennistä tai jääkiekkoa pelaten. Kaukalossa hyökkääjän paikalla pelaava kiekkomies on voitontahtoinen maalintekijä. Hän myös matkustelee mielellään, varsinkin avovaimonsa Evgenian kanssa.

Matias Honkarilan viisi vinkkiä
1. Älä lannistu.
2. Ole avoin uusille ihmisille, ideoille ja ajatuksille.
3. Luota toiseen ja yhteenpelaamiseen. Luo side toisiin ja muodosta kumppanuuksia.
4. Älä tyrmää asioita suoralta kädeltä, vaan mieti mahdollisuuksia uhkien sijaan.
5. Ajattele positiivisesti.

Kuvassa Matias Honkarila ennen ja nyt.  Hän matkustelee edelleen mielellään.


< Palaa takaisin