Tiedotteet

Destian kelikeskus 25 vuotta

07.10.2016 08:45:00

Tänään perjantaina 7. lokakuuta tulee kuluneeksi neljännesvuosisata Destian kelikeskustoiminnan perustamisesta. Kelikeskuksella on takanaan yhtä hurja kehitys kuin esimerkiksi kännyköillä ja tietoliikenteellä.

– Ennen meillä oli käytettävissä kaksi ikivanhaa säätutkaa, nyt uusinta tekniikkaa olevia tutkia on kymmenen. Tiesääasemia oli alussa 133, nyt liki 400, kertoo kelikeskuspäällikkö Seppo Kaarto.

Kelikameroitakaan ei löytynyt tienvarsilta ensin yhtään, tänä päivänä niitä on noin 650.

– Tekniikan avulla olemme oppineet hallitsemaan keliä. Ennen asioita todettiin tien päällä tai käsi pantiin ulos ikkunasta. Kelimuutoksia koettiin silmin ja kengän pohjalla. Nykyään muutama päivystäjä hallinnoi ja seuraa koko Suomen tilannetta.

Myös kunnossapitokaluston toiminnan seuraaminen on muuttunut. 25 vuotta sitten ei tiedetty tarkalleen, missä aurat liikkuvat ja kuka suolaa teitä missäkin. Nykyisin koneiden sijainti näkyy reaaliaikaisesta seurantalaitteesta.

Vuonna 2002 kelikeskustoiminnassa tapahtui iso muutos Destian aloittaessa tiiviin yhteistyön Ilmatieteen laitoksen kanssa. Destian ja Ilmatieteen laitoksen asiantuntijat aloittivat toiminnan yhteisissä tiloissa. Samoissa tiloissa toimimisen ja entistä tiiviimmän yhteistyön myötä kelihallinnan kokonaiskuva parani.

Nykyisin Destian ja Ilmatieteen laitoksen yhteisessä Kelikeskuksessa meteorologit ja teiden talvihoitoon erikoistuneet asiantuntijat työskentelevät yhdessä 24 tuntia vuorokaudessa, talven jokaisena päivänä. Ennusteiden laadinnassa apuna käytetään muun muassa kelikameroita, keli- ja säähavaintoja, satelliitti- ja tutkakuvia sekä tiesäämalleja. Muuttuviin sää- ja keliolosuhteisiin reagoidaan hälyttämällä Destian auraus- ja liukkaudentorjuntatiimit liikkeelle ennakoidusti juuri oikeaan aikaan.

Kelikeskus varmistaa, että Destian kunnossapitourakoissa ollaan tarkasti ajan tasalla keliolosuhteiden muutoksista ja suunnitellaan toimenpiteet ympäri vuorokauden niin, että tiestö pysyy hyvässä kunnossa kelissä kuin kelissä.

Lisätietoa:
Kelikeskuspäällikkö Seppo Kaarto, p. 0400 744 629, seppo.kaarto@destia.fi
Viestintäpäällikkö Johanna Otranen, p. 040 641 5810, johanna.otranen@destia.fi

Tiedostot

release.html


< Palaa takaisin