Viestinnän yhteystiedot

Ota yhteyttä Destian viestintään lähettämällä sähköpostia tiedotus(at)destia.fi.  

Uusia tekijöitä löytämässä

ke 5. lokakuuta 2016 07.53.00

Destia hakee järjestelmällisesti uusia tekijöitä infra-alalle vuotuisen harjoittelijaohjelmansa kautta. Harjoittelujaksoihin sisältyy paljon perehdytystä. Yhteistyö alan oppilaitosten kanssa on vilkasta.

Maarakennusalan neuvottelukunnan MANKin projektipäällikkö Panu Tuominen on kiertänyt kahden viime vuoden aikana lähes kaikki Suomen infra-alan opinahjot Nuoria infratöihin -projektin merkeissä. Sitkeä valistustyö jatkuu LIKEssä, Liikenne- ja infra-alan osaamisen varmistaminen -projektissa.

Panu Tuomisen mietteitä alan rekrytointitilanteesta:

”Jokainen tietää jotain talon rakentamisesta, mutta käsitys infran rakentamisesta on nuorten keskuudessa suppea. Ei nähdä kokonaisuutta. ’Enpä tiennytkään!’ on tavallinen vastaus, jonka kuulen. On viestittävä alan monipuolisuudesta. Ala on kiitollinen markkinoitava, sillä moni asia on kohdallaan: Työvoimapula on todellinen. Infra ei ole yhtä suhdanneherkkä kuin talonrakennus. Liksat ovat vähintään yhtä hyvät kuin talopuolella. Alalla on reilu tekemisen meininki ja mukava porukka. Työkoneissa on stereot, ilmastointi ja 3D-näyttö, joissakin minijääkaappi. Kyllä sellainen toimisto minulle kelpaisi.”

”Yritykset, valtio ja kunnat voivat tehdä paljon alan edistämiseksi. Kesätyö- ja harjoittelupaikat ovat tärkeitä. Tavallinen tarina on, että moni työnantaja ottaa aiemman harjoittelijan töihin. Alaikäisten kohdalla työllistymisen este voi olla korttien puuttuminen. Jos he eivät pääse edes kokeilemaan, he äänestävät jaloillaan. Voisivatko nuoret suorittaa esimerkiksi työturvallisuuskortin yläkoulussa teknisen työn tunnilla? Liikennevirasto voisi puolestaan vaatia, että urakkasopimuksiin ja tarjouskilpailuihin sisällytettäisiin tietty määrä harjoittelupaikkoja. Uusi markkinapaikka harjoittelupaikkaa etsiville ja työtä tarjoaville on netissä sivusto nimeltä Infraosaaja.fi. Sinne on helppo viedä ilmoitus itsestä tai tarjolla olevasta kesätyö-, harjoittelu- tai opinnäytepaikasta.”

”Nuoret pitävät infra-alan töitä yhteiskunnallisesti merkittävinä.”

”Infra-ala voi vaikuttaa äijien paikalta, mutta se sopii myös naisille. Olen jutellut nuorten naisten kanssa, kysymällä kysynyt epäkohdista. Soraääniä ei ole tullut vastaan. Ala ei näyttäydy sovinistisena. On oltava valmis tarttumaan tilanteisiin ja otettava oma paikkansa.”

”Infra-alan ammattikoulutus jakaantuu maantieteellisesti ­epätasaisesti. Etelä-Suomessa on vain 10 prosenttia alan ammattioppilaitospaikoista, vaikka puolet alan töistä on täällä. Vetovoima alalle on heikoin etelässä. Pohjoisempana se on parempi, mutta töitä on siellä vähemmän. Miten saada nuoret etelässä kiinnostumaan alasta? Yksi keino on hakea lisää näkyvyyttä. Maarakennus osallistuu ensimmäisen kerran ammattitaidon SM-kisoihin Messukeskuksessa ensi toukokuussa. Taitaja 2017 -kisassa saatetaan nähdä näyttävää kaivurin tai kauhakuormaimen käyttöä.”

PANU
TUOMINEN
Syntyi vuonna 1981 Helsingissä. Valmistui yhteiskuntatieteiden maisteriksi Tampereen yliopistosta. Toimi ammattioppilaitoksessa opettajana, kunnes siirtyi vuonna 2014 projektipäälliköksi MANKiin. Harrastaa liikuntaa, erityisesti jalkapalloa, ja lukemista.

Destia sosiaalisessa mediassa