Viestinnän yhteystiedot

Ota yhteyttä Destian viestintään lähettämällä sähköpostia tiedotus(at)destia.fi.  

Työtä leikin vuoksi

pe 1. joulukuuta 2017 14.30.00

Destia rakensi Turun ensimmäisen esteettömän leikkipaikan. Se on tarkoitettu kaikille lapsille, ja suunnittelussa on otettu erityisesti huomioon näkö- ja liikuntavammaiset lapset.

Turun Uittamon kaupunginosaan, Naulatehtaanpuistoon, hienolle paikalle meren rannalle, on noussut aivan uudenlainen leikkipaikka.

- Moniin leikkivälineisiin pääsee pyörätuolin avulla. Leikkipaikan maasto on rakennettu tasaiseksi ja se on pinnoitettu pehmeillä turvamateriaaleilla, Turun kaupungin kiinteistölaitoksen vastaava rakennuttaja Kaija Vento kuvailee.

"Esteettömyyteen kuuluu myös esimerkiksi se, että alueella on hyvät parkkipaikat."

Leikkipaikan monet erilaiset pintamateriaalit, interaktiiviset leikkivälineet, vahvat värikontrastit sekä valaistuksen hyväksikäyttö tarjoavat elämyksiä kaikille, mutta erityisesti näkövammaisille lapsille.

- Esteettömyyteen kuuluu myös esimerkiksi se, että alueella on hyvät parkkipaikat, Vento huomauttaa.

Hän kertoo, että esteettömän leikkipaikan suunnitteluun ovat osallistuneet esimerkiksi Näkövammaliiton ja Kynnys Ry:n edustaja sekä Turun kaupungin esteettömyysasiamies.

- Uuteen leikkipaikkaan on tulossa muun muassa varhaiskasvatuksen ohjattua puistotoimintaa. Sinne siirtyy myös osa viereisen Susiniityn päiväkodin päivittäisestä ulkoilusta. Päiväkodissa on monivammaisten erityisryhmä.

Yhteistyöllä hyvään tulokseen

Esteettömän leikkipaikan rakentaminen alkoi elokuussa 2017.

Destian työnjohtaja Jaakko Iisakkala kertoo, että ensiksi alueelta purettiin paikalla aikaisemmin ollut pieni ja vaatimaton leikkipuisto. Kun myös maaston ylikasvaneet pensaat saatiin poistettua, niin maaston tasoitus-, salaojitus- ja viemäröintityöt voitiin aloittaa.

- Pengerrystöitä vaadittiin paljon; siinä kohtaa jouduimme hieman muuttamaan alkuperäisiä suunnitelmia. Meren puolelta pintaa nostettiin reippaasti, jotta kentästä tulisi riittävän tasainen.

Seuraavaksi puistoon asennettiin leikkivälineet. Tämän jälkeen kentälle levitettiin ja jyrättiin kivituhkakerros. Sen päälle valettiin kentän pohjoisosaan kuminen turva-alusta. Etelän puolelle asennettiin hiekkatekonurmi; sinne isompien leikkivälineiden alle tuli vielä joustolaatat.

- Kumisen turva-alustan teko oli näistä ehdottomasti työläin vaihe, sillä se tehtiin käsin: alihankkijallamme oli siinä apuna esimerkiksi betonimyllyä muistuttava laite ja perinteiset kottikärryt, Iisakkala kertoo.

Kaija Vennon mukaan rakennustyöt sujuivat hyvin:

- Vaikka jouduimme esimerkiksi korkeuserojen takia hieman muuttamaan alkuperäisiä suunnitelmia, niin Destialta löytyi joustavuutta ja ongelmanratkaisukykyjä, hän huomauttaa.

”Kaikki oli kivoja”

Haastatteluhetkellä marraskuussa 2017 puisto on viimeistelyä vaille valmis. Kuusivuotias Ellen on saanut kutsun tulla tutustumaan puistoon sen ensimmäisenä lapsikäyttäjänä, jo ennen puiston virallista käyttöönottoa. Mukana ovat myös äiti Anu Gröhn ja pikkuveli Anton, 5. CP-vammainen Ellen ei pysty liikkumaan omatoimisesti eikä puhumaan.

Ellen hymyilee onnellisena, kun hän pääsee yhdessä pikkuveljensä kanssa hämähäkkikeinuun. Hymy levenee entisestään, kun pyörätuoli mahtuu karuselliin ja alkaa hurja kieppuminen.

Tyttö käy myös esimerkiksi hiekkalaatikolla, jossa on oma leikkitaso pyörätuolissa istuville. Kun äiti kysyy symbolikuvien avulla, mikä leikkipaikan välineistä oli kivoin, niin vastaus tulee nopeasti.

- Kaikki oli kivoja, mutta hiekkalaatikko oli kivoin, Anu Gröhn tulkkaa.

Pikkuveli Antonin suosikki oli ”sopivan pelottava” virtahepo, jonka sisälle pääsee ryömimään. Poika tuntui viihtyvän varsin hyvin myös esimerkiksi merirosvolaivassa.

Kun äiti kysyy, tullaanko puistoon uudelleen, niin lasten yhteinen vastaus on: tietenkin! Kesällä päätetään tehdä sellainenkin retki, jossa käydään sekä puistossa että Uittamon rannalla uimassa.


Katso video: Ellen ja Anton kävivät kokeilemassa uuden leikkipuiston.

Kuvassa työnjohtaja Jaakko Iisakkala Destiasta kokeilee leikkivälineiden toimivuutta.

Destia sosiaalisessa mediassa