Viestinnän yhteystiedot

Ota yhteyttä Destian viestintään lähettämällä sähköpostia tiedotus(at)destia.fi.  

Seitsemän faktaa alueurakasta

to 17. syyskuuta 2015 09.57.00

Alueurakassa ei huilita, oli vuodenaika mikä tahansa. Aurauskalusto pannaan kuntoon heti kesän taittuessa syksyksi. Destian Siikalatvan alueurakan tilaaja on Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

1

Siikalatvan alueurakassa Destia vastaa Siikalatvan ja Pyhännän kuntien tieverkoston kesä- ja talvihoitotöistä noin 800 kilometrin matkalla. Tilaajana on Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, joka myös määrittää hoitotason jokaiselle tieosuudelle. Alueurakkaan on ensimmäistä kertaa sisällytetty ympäristövastuualueen työt, joita ovat esimerkiksi Uljuan tekoaltaan vesakon raivaukset ja huoltoteiden kunnostamiset.

2

Kesäaikaan urakassa hoidetaan myös teiden reunustojen niitto- ja raivaustyöt. Traktorin niittopäällä leika­taan heinää tieosuudesta riippuen 2–6 metrin leveydeltä. Siitä eteenpäin jatkaa raivauskone. Sen ketjupää leikkaa pientareille kasvavan risukon sileäksi. Niitto- ja raivaustöitä tekevät samat urakoitsijat, jotka ovat Destian aliurakoitsijoina talvitöissä. Tavoitteena on, että aliurakoitsijoille tarjotaan työtä vuoden ympäri.

3

Destian Rantsilan toimistossa työnjohtajat suunnittelevat jo kesällä talviurakkaa ja talvella kesää. Huhtikuussa on myöhäistä kilpailuttaa kesän niittotöitä, ja syyskuussa aurauksia. Alueurakan sopimuksessa on sovittu myös aurauskaluston päästöarvoista: Vanha kalusto ei tähän urakkaan sovi. Aura-autot ovat käytännössä vähintään vuoden 2002 mallia, traktorit vanhimmillaan vuodelta 2007.

4

Siikalatvan alueurakka sijaitsee maaseudulla, joten sorateitä on suhteellisen suuri osa hoitoalueesta – 290 kilometriä eli kolmasosa. Sorateistä pitää huolta yksi tiekarhu ja kaksi traktori­vetoista raskasta lanaa.

5

Urakan talvikausi alkaa syyskuun puolessavälissä, jolloin kaluston täytyy olla lähtövalmiina. Hiekoitushiekat on ajettu halleihin ja talvisuolan toimitukset ovat käynnissä. Siikalatvalla talvikauden urakoitsijat käyvät yksitellen keskustelemassa yksityiskohdista ja turvallisuudesta. Näin varmistetaan, ettei mikään kysymys jää avoimeksi ennen tositoimia. Usein urakoitsijat myös ajavat aura-autonsa Destian pihaan näytille.

6

Kun ensilumen uutiset luetaan lehdestä, liukkaat kelit ovat voineet yllättää todellisuudessa jo viikkoja aiemmin – yöllä tehtyjen suolausten ansiosta sitä ei vain ole huomattu. Siika­latvan alueurakan työnjohtajat ovat työskennelleet aiemmin myös Destian kelikeskuksessa, joten säävaihtelut ovat tuttuja. Ennusteita seurataan tarkasti ja aliurakoitsijat pidetään yötä vasten aina ajan tasalla.

7

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen aluevastaavan Pekka Toiviaisen mielestä alueurakoiden hoidossa kaikkein tärkeintä on avoin keskusteluyhteys.

– Siikalatvan alueurakassa asioita ei lakaista maton alle. Jos tehdään virhe, siitä kerrotaan heti ja mietitään yhdessä, mitä siitä voidaan oppia.

Viranomaistehtävien maastotyöt, kuten liittymähakemusten tai kaapelien sijoituspaikkakatselmusten käsittely, on ollut esimerkillistä.

– Se kertoo siitä, että työt hoidetaan aina työnä niin hyvin kuin vain pystytään.

Destia sosiaalisessa mediassa