Pinnalla

Uratarina: Yksikön sihteeristä järjestelmäasiantuntijaksi

07.11.2016 14:54:00

Virpi Hänninen
Järjestelmäasiantuntija
Konserniyksiköt

Miten sinusta tuli tositoimija?

Kuten monella muullakin, myös minun kohdallani kyse oli sattumasta. Olin valmistunut vuonna 2005 Savonia ammattikorkeakoulusta tietojenkäsittelyn ja taloushallinnon tradenomiksi ja etsin oman alani töitä. Avointen työpaikkojen määrä asuinpaikkakunnallani oli erittäin vähäinen ja tietyillä aloilla paikkoja ei ollut lainkaan. Vuonna 2006 työnhakuuni tuli katkos, kun aloimme puolisoni kanssa rakentaa omaa kotia. Seuraavana vuonna pääsin töihin taksintilauskeskukseen, mutta en silti unohtanut työnhakua. Kesällä 2008 puolisoni oli sattumalta bongannut Destian Kuopion toimistolta yksikön sihteerin avoimen paikan ja päätin hakea sitä. Minut kutsuttiin työhaastatteluun ja silloinen Infrahoidon johtaja Kalevi Katko haastatteli minua paikasta. Erään raskaan työviikon päätteeksi sain soiton, että minut on valittu tehtävään. Tämän jälkeen alkoi uusien tehtävien ja talon tapojen opettelu. Destia oli minulle tuttu jo tuttavamme kautta, joka toimi silloisen Kuopion hoitourakan alihankkijana. Toki oma uteliaisuuteni alaa kohtaan oli suuri ja tiedonjanoisena etsin kaikkea mahdollista tietoa rakennusalasta. Ensimmäinen haastavin työtehtäväni oli kasöörin toimi Mikkelin tukikohdan huutokaupassa. Muista kuinka käteni tärisivät, kun laskin kassaa huutokaupan jälkeen.

Työtehtäväni olivat monipuolisia, hotellivarauksista laskujen tiliöintiin. Vuonna 2010 työnkuvani muuttui, kun siirryin työskentelemään pääkaupunkiseudulle konserniyksikköön perustettuun palvelukeskukseen. Ehdin työskentelemään myyntilaskuttajana reilun kuukauden verran, kun talouden järjestelmäpuolelle avautui pääkäyttäjän paikka. Muutaman päivän mietinnän jälkeen ilmoitin kiinnostukseni ko. paikkaa kohtaan talouspalvelukeskuksen päällikölle ja haastattelun jälkeen sainkin paikan. Minusta tulisi uuden taloushallintajärjestelmämme pääkäyttäjä. Käyttöönottoprojekti oli jo täydessä käynnissä, kun hyppäsin mukaan. Jälleen kerran tiedonjanosta oli hyötyä ja opiskelin uutta järjestelmää innokkaasti sekä samalla sain erittäin hyvän perehdytyksen talomme talouspuolen toimintaan.

Vuonna 2014 pääsin mukaan Destian uuden projektinhallintajärjestelmän työryhmään. Pääkäyttäjän toimenkuvani laajeni hieman samassa yhteydessä ja tulevaisuudessa olen molempien järjestelmien kokonaisuuksien pääkäyttäjä. Lisäkseni molemmilla (talouden sekä projektinhallinnan) järjestelmillä on omat erilliset pääkäyttäjänsä. Projektin edetessä olen huomannut, että itselläni on ollut vielä paljon opittavaa Destiasta.

Mitä työsi pitää sisällään?

Tällä hetkellä työni koostuu projektinhallintajärjestelmä-hankkeen aineistolatausten ja käyttöönoton suunnittelusta sekä järjestelmien ja liittymien testauksesta. Ko. projekti on laaja, joka tulee vaikuttamaan lähes koko Destian toimintaan. Tekemisen tahti kiihtyy koko ajan käyttöönottoa kohden.

Pääkäyttäjän työtehtäviin kuuluu varmistaa, että järjestelmät toimivat oikein sekä auttaa ja avustaa ongelmatilanteissa. Järjestelmäongelmia selvitetään yhteistyössä ohjelmistotoimittajien kanssa. Pääkäyttäjän täytyy olla myös ajan tasalla mahdollisista lakeihin tulevista muutoksista ja huolehtia siitä, että nämä muutokset tehdään ajoissa järjestelmiin. Kehitykseen ja muutoksiin liittyen pääkäyttäjät testaavat järjestelmät sitä mukaa, kun toimittaja lataa päivitettyjä versioita.

Millainen Destia on työpaikkana?

On ollut mielenkiintoista olla osallisena infra-alan keskiössä toimivassa yrityksessä. Olen urani aikana nähnyt monenmoista toimintaa. Mieleenpainuvin hetki on se, kun sihteerinä ollessani sain puhelun Ilta-Sanomista ja toimittaja kysyi, tiedänkö mitä on tapahtunut ruumiille, jonka kotitekoisen näköinen ruumisarkku oli jätetty levähdyspisteen roska-astian viereen. Hämmennyin, mutta vastasin toimittajalle, että selvitän asiaa. Loppujen lopuksi mysteeri ei koskaan selvinnyt, mutta Ilta-Sanomiin asiasta tuli kuitenkin juttu.

Työpäivät eivät koskaan ole samanlaisia ja sen myötä töihin on aina mukava tulla. Toki väliin mahtuu huonojakin päiviä, mutta kuka niitä viitsii muistella. Eteenpäin pääsee, kun muistaa pitää mielessä, että itsekin täytyy olla aktiivinen.

Halusin aikoinani haasteita ja sain niitä!


< Palaa takaisin