Pinnalla

Uratarina: tuplatutkinto taskussa, työkoneautomaatio sydämessä

21.08.2017 10:14:00

Jonne Kurkinen
Nuorempi suunnittelija
Asiantuntijapalvelut

Miten sinusta tuli tositoimija?

Olen kotoisin Kajaanista, missä kävin myös armeijan ja sen jälkeen – tai oikeastaan sen aikana – aloin jo miettimään, mitä haluaisin työkseni tehdä. Rakennusala on kiinnostanut kaikissa muodoissaan pikkupojasta asti, ja erityisesti infrarakentamisen kentän monipuolisuus sai minut hakemaan maanmittaustekniikan opintoihin Lapin Ammattikorkeakouluun. Ensimmäisen kesäharjoitteluni suoritin Maanmittauslaitoksella kesällä 2012, mutta pian huomasin, että kyseisten asioiden pyörittely ei välttämättä ole minun hommaani. Vuotta myöhemmin järjestettiin ammattikorkeakoulussa infra-alan esittelypäivä, jossa infra-alan eri toimijat esittelivät toimintaansa ja rekrytoivat uusia työntekijöitä. Koska kiinnostus infra-alan töihin oli edelleen kova, haimme luokkakaverin kanssa Destialle mittausharjoittelijoiksi. Molemmilla lykästi, ja Heikkisen Antti hoitelee talossa mittaushommia näinäkin päivinä. Toivottavasti kuulemme myös hänen uratarinansa lähitulevaisuudessa.

Kesä 2013 vierähti Kajaanissa katu- ja vesihuoltourakoiden mittauksissa ja koneautomaatioon liittyvissä avustavissa töissä. Positiivisen harjoittelukokemuksen seurauksena suoritin myös seuraavan kesäharjoitteluni Destialla, tällä kertaa Riippa–Eskola -ratahankkeen vaatimiin mittauksiin ja työkoneautomaatioon perehtyen. Vaikka olinkin jo aiempana kesänä saanut pintaraapaisun työkoneautomaation käytöstä ja yksinkertaisten toteutusmallien laatimisesta, oli RU2- hankkeen tietomallipohjainen suunnittelu- ja rakentamisprosessi aivan omaa luokkaansa. Työnkuvaani kuului tuolloin perinteisten rakennusmittausten lisäksi työkoneiden kalibrointia ja tarkkuusvalvontaa. Harjoittelun aikana totesinkin, että tässä ollaan nyt mahdollisuuksien edessä – inframallintaminen ja työkoneautomaatio ovat selkeästi alan tulevaisuuden juttu, ja niiden parissa halusinkin alkaa uraani luomaan.

Kesän 2015 vietin pohjoisessa, Rovaniemen kaupungin leivissä. Olisin mielelläni työskennellyt silloinkin Destialle, mutta valitettavasti pohjoisessa ei sopivaa urakkaa ollut tarjolla ja opinnot vaativat pysymistä alueella. Loppujen lopuksi pesti oli hyväksi, sillä se antoi näkemystä ja kokemusta julkisen sektorin sekä tilaajapuolen maanrakennustoiminnasta.

Maanmittausopintojen ohella olin suoritellut kursseja myös rakennustekniikan koulutusohjelmasta ja valmistuttuani maanmittausinsinööriksi joulukuussa 2015 opintoni jatkuivat vielä, tähtäimessä rakennusinsinöörin tutkinto. Keväällä 2016 pisti silmään tutun ja turvallisen Destian työpaikkailmoitus, jossa haettiin harjoittelijoita infrasuunnitteluun. Palaset alkoivat pikkuhiljaa loksahdella paikoilleen ja pian olikin edessä muutto Jyväskylään uusien haasteiden merkeissä. Harjoittelujakson jälkeen työsopimukseni Jyväskylässä jatkui ja etäopiskelumahdollisuus mahdollisti opiskelun työnteon ohella. Valmistuin rakennusinsinööriksi maaliskuussa 2017 ja sen jälkeen olikin pohtimista, että mitä aktiviteettia sitä viikonlopuiksi oikein keksii, kun oli tottunut opiskelemaan viikonloput läpeensä.

Mitä työsi pitää sisällään?

Tällä hetkellä päiväni koostuvat pääasiassa katu- ja vesihuoltosuunnittelun projekteista, mutta satunnaiset tiepuolen avustavat työt tuovat nekin vaihtelua arkeen. Maanmittauspuolen kokemuksen myötä teen tarvittaessa spesifimpiä hommia esimerkiksi suunnittelun lähtötietojen editointiin ja harmoniointiin sekä työkoneautomaatioon liittyen.

Millainen Destia on työpaikkana?

Destiassa työskenneltäessä suuri etu on kehitysmyönteinen ilmapiiri; työyhteisössä kannustetaan henkilökohtaiseen kehittymiseen ja työntekijän kiinnostuksesta riippuen myös alan kehittämiseen osana erinäisiä testiryhmiä ja pilotointeja. Yksilöllä on henkilökohtaisesti suuri vaikutusvalta omaan urakehitykseensä, omat tavoitteet tulee vain tuoda rohkeasti esille. Meiltä löytyy talosta paljon osaavaa henkilökuntaa, jotka omalla työpanoksellaan vievät koko infra-alaa eteenpäin kohti uusia innovaatioita ja tehokkaampia toimintatapoja. Myös minulla uusien asioiden sisäistäminen on osa tämän työn mielekkyyttä, ja tulevaisuuden visionani onkin olla aktiivisesti mukana alan kehittämisessä. Ehkä sitten isona poikana.

Kun aloitin Jyväskylässä nykyisessä työssäni ei minulla ollut juurikaan käytännön suunnittelutyön kokemusta. Ensiluokkaisen, eritoten häkellyttävän kärsivällisen työyhteisön ansiosta pääsin kuitenkin suhteellisen pian kiinni työrytmiin ja olenkin ainakin omasta mielestäni löytänyt paikkani toimiston ravintoketjussa. Kiitoksen ansaitsevat tässä yhteydessä sekä yhdessä että erikseen kaikki työyhteisöni jäsenet, joilta kultakin olen pyrkinyt parhaani mukaan omaksumaan parhaita toimintatapoja ja vinkkejä työhöni. Erityisesti Asiantuntijapalveluissa aktiivisen tiedonvaihdon tärkeyttä kokeneiden konsulttien ja uraansa vasta aloittelevien nuorten välillä ei voi tarpeeksi korostaa, sillä molemmilla on epäilemättä tärkeää annettavaa omalle työyhteisölleen ja alalle. Sopivassa määrin molempien ryhmien tietotaitoa yhdistelemällä luodaan mielestäni niitä tulevaisuuden innovaatioita, joita nytkin useilla käynnissä olevilla kehityshankkeilla tavoitellaan.


< Palaa takaisin