Pinnalla

Kokonaisuuksien hahmottaja

07.06.2017 07:07:00

Kaveria ei jätetä, ja saavutukset tehdään yhdessä. Sen Jouni Karjalainen oppi partiossa. 12-vuotiaana metsäleirille piti viedä kymmenen partiolaista, 18-vuotiaana hän organisoi leirin 50:lle. Vanhemmat eivät silloin soitelleet perään. Lippukunnanjohtajiin luotettiin.

Hyrynsalmella vuonna 1964 syntynyt Jouni viihtyi partiossa yli kaksikymmentä vuotta. Harrastus kehitti arvomaailmaa, vastuullisuutta ja rehellisyyttä. Samat arvot kantavat yhä. Nyt Jouni Karjalainen vastaa Destian hankekehityksestä sekä yksityissektorin suurprojektien myynnistä. Leppoisan ulkokuoren alta kuoriutuu sympaattinen, mutta tavoitehakuinen strategi.

Partiolaisena opitut arvot kantavat yhä.

Ehdimme haastattelun aikana poiketa yhteen jos kolmanteenkin aiheeseen; Karjalainen on kiinnostunut kaikesta. Se selittänee nuoruusiän monituiset työpaikat, mutta mikä on saanut TKK:n kalliorakentamisen Vuoriosastolta valmistuneen DI:n pysymään juuri infra-alalla?

– Opiskelujen jälkeen kaverit lähtivät muualle Suomeen, mutta minä halusin pohjarakennustöihin ja jäin siksi tänne.

Sitä ennen Karjalainen ansaitsi ensimmäiset tienestinsä mainostenjakajana sekä kaupan pullopoikana. Kokemusta karttui myös muun muassa kaupungin nurmikenttien leikkaajana ja Fazerin tuotantolinjoilla.

– Fasun hommissa opin tekemään pitkiä päiviä ja työskentelemään öisin ja pyhinä. Opin ymmärtämään ja arvostamaan kaikenlaista työtä. Se on tärkeää esimiestyössä.

Karjalainen muutti 7-vuotiaana Vantaalle, missä hän on viihtynyt siitä asti. Pääkaupunkiseudun tuntemisesta on hyötyä, sillä alalla on ymmärrettävä kaupungistumisen merkitys. Jotta sitä ymmärtää, on tunnettava alueen historia. Sama pätee Destiaan: jotta yhtiötä voi kehittää, on tiedettävä, mistä se ponnistaa ja mitkä sen arvot ovat.

Mihin ihmiset käyttävät aikaansa tulevaisuudessa?

Työnsä puolesta Karjalainen pohtii, missä tulevaisuudessa työskennellään, miten ihmiset käyttävät aikaansa ja miten he kulkevat paikasta toiseen. Hän miettii myös, millaisia mahdollisuuksia tiivistyvä kaupunkirakentaminen tarjoaa Destialle. Yksi trendi löytyy täydennysrakentamisesta, toinen esimerkiksi siitä, että pysäköidyt autot halutaan pois tienvarsilta.

Trendejä voi tutkia vaikkapa seuraamalla asuinpaikkavalintoja. Alueet kehittyvät erityisesti siellä, minne nuoret, akateemisesti koulutetut asettuvat. Siellä on pöhinää.

– Esimerkiksi ne keskieurooppalaiset kaupungit ovat menestyneet, jotka saivat rakennettua oopperan 1800-luvulla, Karjalainen toteaa.

Oopperatalo kertoi kaupungin ilmapiiristä ja vetovoimasta.

– Meidän on Destiassakin nähtävä pitkälle, hän tulkitsee.

Omaa elämää tämä rakentaja ei ole nähnyt kerrallaan kovin kauas, mutta visio hänellä on aina ollut. Työtehtävät ovat vaihdelleet, ja Destian hommissa Karjalainen on ollut vuodesta 2000.

Hän viihtyy kotona ja lasten harrastusten parissa. Perheeseen kuuluu vaimo ja jo aikuiset kaksoset sekä Mauri-mäyräkoira. Karjalainen pelaa salibandyä ja katsoo telkkaria – ja arvelee olevansa ainoa destialainen, joka uskaltaa paljastaa katsovansa Salkkareita.

Jouni Karjalainen kuvattiin A-lehtitalon terassilla. Paikka on hänelle tuttu, sillä hän oli mukana rakentamassa talon pohjaa vuosituhannen vaihteessa.

 

Jouni Karjalaisen viisi vinkkiä: Miksi juuri Destia? Osaat antaa perustelut, kun...

Ymmärrät asiakkaan tarpeet.

Katsot asioita pitkällä perspektiivillä.

Toimit aidosti yhdessä muiden kanssa, myös Destian sisällä.

Tunnet yrityksen historian ja kulttuurin.

Ymmärrät, että maailma ja toimintaympäristö muuttuvat.


< Palaa takaisin