Pinnalla

Harjoittelijan tarina: Jani Lahtoniemi

19.07.2017 09:56:00

Destian kesätyöntekijät ottivat kesän alussa ohjat Destian Instagram-tilillä. Kesän ajaksi on kullekin viikolle vastuutettu oma päivittäjä, joka omin sanoin sekä kuvin ja videoin kertoo, mitä eri puolilla Destiaa oikein tapahtuu. Seuraa meitä Instagramissa @destia_oy ja tutustu samalla tositoimijoihimme ympäri Suomen.

Jani Lahtoniemi työskentelee insinöörioppilaana Destian Itä-Suomen tulosyksikössä. Janin postauksissa Destian Instagram-tilille pääsimme kurkkaamaan Vt 5:n työmaalle Mikkelissä.

Miten minusta tuli tositoimija?

Valmistuin ylioppilaaksi vuonna 2005 ja päätin viettää välivuoden ennen kuin lähden opiskelemaan alaa, joka minua oikeasti kiinnostaa. Välivuosi venähti melkein välivuosikymmeneksi työskennellessäni Postin palveluksessa, samalla kun mietin mitä haluan tehdä isona. Vuonna 2011 hain opiskelemaan rakennustekniikkaa ammattikorkeakouluun ja pääsinkin sisään silloiseen Pohjois-Karjalan ammattikorkeakouluun, joka nykyään tunnetaan nimellä Karelia-ammattikorkeakouluna.

Aloitin opintoni syksyllä 2012 ja valmistuin tavoiteajassa keväällä 2016. Opintoni suuntautuivat talonrakentamiseen ja tarkemmin rakentamistuotannon johtamiseen sekä ohjaamiseen. Valmistumisvuotenani sain mahdollisuuden kokeilla, millaista on rakentaa talojen sijasta teitä. Tämän mahdollisuuden tarjosivat Destian Itä-Suomen tulosyksikkö ja työpäällikkö Harri Korhonen.

Mitä työsi pitää sisällään?

Kuluneeseen reiluun vuoteen, jonka aikana olen työskennellyt tositoimijana, on sisältynyt hyvin monipuolisesti erilaisia tehtäviä, pääosin Vt5 Mikkeli -projektilla. Mukaan mahtuu myös muutamia keikkaluontoisia hommia muilta Itä-Suomen projekteilta. Pääsääntöisesti tehtäväni koostuvat työmaatoimintojen ylläpitämisestä eli työnsuunnittelusta, laatuasioista, työturvallisuudesta ja hankintojen kotiuttamisista.

Olen pyrkinyt mahdollisuuksien mukaan myös osallistumaan haalarihommiin. Lapion kanssa montussa seisominen onkin tervetullutta oppia talonrakentajalle. Luulenpa, että miehistöllämme on ollut muutamia kertoja varsin hauskaa katsellessa, kun olen kömpinyt monttujen pohjalla ja opetellut hommia kantapään kautta.

Opintojeni alusta muistan aivan ensimmäiseltä lujuusopin kurssilta opettajamme lauseen, joka meni jotakuinkin näin: ”Jos joskus valmistutte ja pääsette suunnittelemaan tai rakentamaan siltoja urallanne, tässä puhelinnumeroni. Tämä siksi, että osaan suunnitella kesälomareittini siten, etten joudu käyttämään niitä!” Tuo lause sai luokassa aikaan pienen naurunpurskahduksen ja muistan itsekin silloin ajatelleeni, että enhän minä koskaan tule mitään infra-rakenteiden saatikka siltojen parissa tekemään. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että juurikin sillat ovat viemässä miestä mennessään muiden betonirakenteiden ohella.

Betonirakenteista näkyviin jäävä harmaa pinta ei välttämättä ole maailman kaunein ja esteettisin näky, mitä maanteillämme voi tavata. Itselleni kuitenkin betoni materiaalina ja betoniteknologia kokonaisuudessaan merkitsevät paljon muutakin kuin vain näkyvää pintaa. Matka, minkä kiviaines kulkee soramontuilta betoniaseman kautta lopputuotteeksi, sementtien ja lisäaineiden suhteutukset, raudoitteiden valmistaminen, muottityöt, sekä valu- ja jälkityöt ovat vaiheita, jotka tuotteen loppukäyttäjiltä ovat hämärän peitossa, kuten myös puutyöt muottien ja telineiden osalta.

Haluaisinkin jatkossa kehittää ja haastaa itseäni ammatillisesti erityisesti edellä mainittujen vaiheiden parissa. Betonirakenteiden kanssa työskennellessä helpointa on oppia tuntemaan itse materiaalit ja niiden soveltuvuus eri kohteisiin. Haastavaksi työ muuttuu silloin, kun mukaan otetaan rakennuspaikalla vallitsevat olosuhteet, joihin ei itse pysty välttämättä vaikuttamaan. Tavoitteenani onkin jonain päivänä lukeutua 1-luokan betonityönjohtajien joukkoon.

Millainen Destia on työpaikkana?

Aiemmin kuultujen puheiden sekä omien kokemusteni perusteella Destiasta on muodostunut erittäin positiivinen kuva työnantajana. Erityisesti arvostan oman tiimimme toimintatapoja ja avointa sekä kannustavaa ilmapiiriä. Työskentely on mielekästä kun tietää, että tarpeen tullen vinkkejä ja neuvoja on saatavilla jokaiseen tilanteeseen. Destian tarjoamien ajanmukaisten työvälineiden ja kokeneiden mentoreiden kuten työmaapäällikkö Jari Lievosen siipien suojissa on ollut mielekästä lähteä luomaan uraa tositoimijana. Aamukahvittelujen lomassa ja iltapäivisin kello viiden teehetken aikana on mukava käydä läpi päivän toimintoja työmaalta ja rupatella vähän muustakin.

Tämän lyhyehkön, mutta sitäkin antoisamman matkan varrelle, jonka olen destialaisena kulkenut, lukeutuu paljon hyviä ja muutamia vähän huonompiakin hetkiä. Asetin itselleni tavoitteeksi näyttää kykyni ja sen, että myös motivoitunut talonrakentaja ilman varsinaista alalle suoraan soveltuvaa koulutusta voi pärjätä infra-alalla. Kova työ, monet ”kyselytunnit” ja opiskelu työmaalla ovat tuottaneet tulosta, sillä sain äskettäin kuulla, että matkani jatkuu tulevaisuudessa täysimääräisenä tositoimijana.


< Palaa takaisin