Pinnalla

Destian vuoden 2017 kesätyöntekijä: Jonne Ruopsan uratarina

24.08.2017 16:00:00

Destian vuoden 2017 kesätyöntekijäksi valittiin Destian Pohjois-Suomen tulosyksikössä työskentelevä insinöörioppilas Jonne Ruopsa, joka oli positiivisesti yllättynyt uudesta tittelistään. Jonne edustaa Destiaa myös Vastuullinen kesäduuni 2017 -kampanjan Vuoden kesätyöntekijä -kilpailussa, joka valitaan elokuun lopussa kampanjan päätösseminaarissa. Jonnen ura tositoimijana alkoi kesällä 2016 ja loppua ei näy.

Miten minusta tuli tositoimija?

Alkuvuodesta 2016 pohdin, että minne menisin kesätöihin. Opiskelukaverini Lapin Ammattikorkeakoulussa kertoi olleensa edellisenä kesänä Destialla kesätöissä ja tykänneensä tositoimijan hommista. Hänen suosituksestaan päätin soittaa Destian Pohjois-Suomen työpäällikkö Juha Schönbergille ja kysyä, missä Destian työmaat sijaitsevat pohjoisessa. Juha kertoi, että Kemijärven Patokankaan raakapuuterminaalin työmaalle etsitään kesätyöntekijää, joka sopi minulle mainiosti, sillä olen Kemijärveltä kotoisin. Lähetin hakemuksen Destialle ja pääsin työhaastatteluun. Kuukauden päästä sain soiton, että kesätyöt alkaisivat toukokuussa Kemijärvellä, jonka jälkeen siirtyisin Taivalkosken työmaalle, jos se vain minulle sopii. Ja sopihan se, autollahan sinne pääsee. Joten kesäkuun puolessa välissä aloitin mittaustyöt Taivalkoskella, jossa suljettiin Mustavaaran vanha kaivos. Kuukauden ajan sain seurata urakan etenemistä mittaustöiden ohessa, minkä jälkeen siirryin loppukesäksi takaisin Kemijärvelle.

Kesän lopussa minulta kysyttiin, että haluaisinko tulla takaisin hommiin myös ensi kesänä. Ja halusinhan minä! Talvella kävin Operaattoripäivillä kouluttautumassa tulevan kesän automaatio-operaattorin hommiin. Tällä kertaa kesätyöt alkoivat toukokuussa 2017 Oulun työmailla ja tällä hetkellä olen Kolarin Rautuvaarassa sulkemassa vanhaa kaivosta. Syksyllä työstän töiden ohessa Destialle opinnäytetyötä ja maanmittausinsinööriksi valmistumiseni jälkeen jatkan talossa täyspäiväisenä tositoimijana.

Mitä työsi pitää sisällään?

Työtehtäväni koostuvat automaatiotöistä, maastomittauksista, merkintämittauksista sekä työn suunnitteluun liittyvistä töistä. Työtehtäviin kuuluu myös toimistoinsinöörin hommia, kuten tuntilappujen kirjaamista. Välillä olen myös jalkamiehenä lapion varressa ja teen töitä mittakepin kanssa sekä kartoitushommia. Mallipohjainen tuotanto on käytössä nykyään yhä useammalla työmaalla, jolloin kaivinkoneet kaivavat itse mallin mukaisesi. On ollut mukavaa, että olen saanut oppia myös ’entisaikaisesta’ mittaustyöstä, kuten paalun lyömisestä sekä sihtilapuista.

Millainen Destian on työpaikkana?

En voi sanoa huonoa sanaa Destiasta. Tukea saa monelta eri kantilta, kun verkostot ovat kunnossa. Aina olen voinut soittaa kaverille ongelmatilanteessa ja kaikkiin ongelmiin on löytynyt ratkaisu. Täällä pohjoisessa, kaukana kaikesta, työkaverit ovat mahtavia. Huumoria riittää, mutta homma pysyy kuitenkin kasassa. Työkaverit tekevät Destialla työskentelystä täydellisen kokonaisuuden; kaikki auttavat kaikkia ja on mukava sekä helppo olla. Vaikka työmaalla on työnjohtajia, työntekijöitä ja meitä mittamiehiä, niin silti täytyy muistaa, että yhdessähän me näitä töitä tehdään! Meillä on todella hyvähenkinen yhteisö.


< Palaa takaisin