Pinnalla

D-miehen päiväkirja - Syksy tulee, mutta ei pääse yllättämään tositoimijoita

11.10.2017 10:51:00

”Talvi yllätti autoilijat!” – näitä otsikoita tuntuu näkevän vuodesta toiseen. Kyllä se tällaista alan konkaria ihmetyttää, miten se talvi voi vuoden toisensa jälkeen tielläliikkujat yllättää. Me tositoimijat olemme lumen tullessa olleet hommissa jo pitkän aikaa, alla on paljon työtä ja valmistelua sekä hyvissä ajoin tehtyjä suunnitelmia esimerkiksi teiden kunnossapidolle. Meitä ei syksy eikä edes lumikuuro yllätä, sen enempää kuin helle kesken kesäloman. Pistetäänhän tässä kaikille pikkaisen listaa siitä mitä kaikkea syksy tuo tullessaan meidän tositoimijoiden arkeen.

Suolaa, suolaa, enemmän suolaa

Mittasimme porukalla, että noin 7 000 kilometriä maanteitä pysyy talvellakin sulana suolauksen ansiosta, se on melkoinen määrä tämän kokoisessa maassa. Voin kertoa, että hiekka muuten ei pysy kovin hyvin ajoradalla talvikeleillä; suolalla haetaan pitoa asfaltin omasta kitkasta, kun jää ja lumi eivät siihen ota kiinni. Suolalla voidaan myös ennakoida tilanteita samasta syystä.

Me Destiassa mietimme myös ympäristöasioita ihan tosissaan ja pohjavesialueilla suolaa levitetäänkin vähemmän. Kaliumformiaatti – kamalan vaikea sana muuten – puolestaan on sellainen aine, joka toimii myös pohjavesialueilla, se kun liukenee hiilidioksidiksi ja vedeksi, kun tehtävä on suoritettu. Suolaa saa kyllä kuskata roppakaupalla varastoihin, kulutus on kauttaaltaan 100 000 tonnin luokkaa talven aikana.

Ennustaminen on tarkkaa tiedettä

Suolankin kanssa kaikki pelaa parhaiten, kun ollaan ajan tasalla siitä, milloin sitä tarvitaan. Tässä apuna toimii Destian ja Ilmatieteen laitoksen yhteinen Kelikeskus, jonka keliennusteet ohjaavat aura-autojen liikkeiden lisäksi myös suola-autojen toimeenpanoa. Ei sitä soraa ja suolaa summamutikassa levitetä. Vaikka meikäläinen voi lennellä katsomaan korkeuksiin mitä tuleman pitää ja auttaa siellä missä tarvitaan, tiukkaan tietoon perustuva ennakointi on kaiken A ja O.

Miten tuo ennustaminen sitten oikein toimii? Ilmatieteen laitos välittää satelliitti- ja tutkakuvaa, minkä lisäksi sääasemilla mitataan auringon säteitä. Laserit skannaavat lumi- ja jääkerroksia, kelikamerat kuvaavat väyliä ja teissä on antureita mittaamassa suolan määrää sekä tien lämpötilaa. Ja tilanteethan muuttuvat jatkuvasti, joten Destian Kelikeskus painaa tosissaan hommia ympäri vuorokauden. Sieltä lähtee sellaista dataa, että asiantuntijat saavat suunnitelmat kuntoon ja kaluston valmiuteen. Sopii muuten omaa pihaa aamukiireessä kolatessa miettiä sitä tositoimijoiden armeijaa, joka pitää puolet Suomen maanteistä kunnossa joka päivä.

Ei tarvitse olla supersankari selvitäkseen talvesta, ei edes osatakseen ennustaa. Näihin vaaditaan vain osaava porukka ja toimiva teknologia.

Joten älä ole huolissasi - vaikka talvi yllättäisi sinut, me olemme jo valmiina.

D-Mies

D-mies on fiktiivinen Destian tositoimija, joka kirjoittaa kuulumisia Destian arjesta toimivamman maailman luojana. Toimivampi maailma luodaan pala palalta, ja sitä ovat tekemässä oikeat arjen sankarit, Destian tositoimijat.


< Palaa takaisin