Pinnalla

Blogi: Näin teemme Destiasta infra-alan parhaan kesätyöpaikan

26.01.2017 10:00:00

Kävin vetämässä Vastuullinen kesäduuni -kampanjan avausseminaarissa round table -keskusteluita aiheesta ”Vastuullisen kesäduunin periaatteet esimiestyön kannalta” yhdessä työnjohtajamme Tommi Puskan kanssa. Samassa tilaisuudessa psykologi Lilli Sundvik antoi myös vinkkejä palautteen antamiseen nuorille.

Nuoret toivovat kesätyöltään mahdollisuutta oppia, tehdä aitoja työtehtäviä ja he haluavat tulla osaksi työyhteisöä. Esimiehen rooli onnistuneen kesätyökokemuksen luomisessa on kiistaton kuitenkaan unohtamatta tiimin jokaista jäsentä. Destialle onnistuneiden kesätyökokemusten luominen on äärimmäisen tärkeää – näin me luomme mainetta hyvänä työpaikkana ja kasvatamme tulevaisuuden Infra-alan osaajia.

Esimies: anna aikaasi kesätyöntekijöille ja anna palautetta

Me vastaanotamme nuoret työmaille vuoden kiireisimpään aikaan. Tästä huolimatta meidän pitää varmistua, että nuoret tietävät mitä heiltä odotetaan ja he ymmärtävät työnsä merkityksen. Tämä vaatii esimieheltä kärsivällisyyttä ja halukkuutta selittää asiat niin että nuori ne ymmärtää. Aika on yhtä kuin arvostus. Nuoret toivovat tulevansa kohdatuksi yksilöinä ja he toivovat palautetta työstään. Seminaarissa Lilli kiteytti palautteen antamisen pelisäännöt seuraavasti:

  1. Luo tilaisuus antaa palautetta
  2. Panosta palautteen määrään, älä laatuun.
  3. Pidä palautteen antamisen rima matalana. Kuvaa kehittymisen ja oppimisen trendiä (jos pystyt)
  4. Myös yleispalautetta asenteesta ja persoonasta saa antaa. Muista sääntö 5:1 -> eli viisi kertaa enemmän positiivista palautetta, sillä ihminen antaa huomattavasti suuremman painoarvon negatiiviselle palautteelle
  5. Auta nuorta tunnistamaan palaute

Opeta työelämätaitoja

Nuoria kritisoidaan tänä päivänä työelämätaitojen puutteesta. Tullaan myöhässä töihin, ei ilmoiteta poissaoloista, räplätään kännykkää kesken työpäivän yms. Tähän nuoret vastaavat, että miten he voisivat osata työelämän pelisääntöjä, jos kukaan ei ole niitä kertonut. Yhtenä päätavoitteena kesätyöjaksolle voisi olla työelämän pelisääntöjen oppiminen. Me aiomme pitää huolen, että jokainen Destiassa kesätyötä tekevä oppii kesätyöjakson aikana työelämän pelisäännöt.

Kaikki mukaan

Vaikka esimiehellä on kiistaton rooli onnistuneen kesätyökokemuksen luomisessa, niin usein negatiiviset kokemukset liittyvät siihen, miten muut tiimin jäsenet ovat ottaneet kesätyöntekijän osaksi tiimiä. Meistä jokainen on ollut joskus ensimmäisessä työpaikassa. Ehkä sinäkin vielä muistat miten tärkeätä oli saada tuntevansa osaksi tiimiä. Meillä jokaisen destialaisen vastuulla on pitää huolta kesätyöntekijöistä, heidän opastamisestaan sekä huolehtia, että he kokevat olevansa osa tiimiä. Tavoitteemme on tehdä yhdessä Destiasta infra-alan paras kesätyöpaikka.

Taru Salo

Henkilöstöjohtaja


< Palaa takaisin