Pinnalla

Siltatyömailta siltainsinööriksi

02.10.2017 11:49:00

Janne Iho
Suunnittelija
Asiantuntijapalvelut

Miten sinusta tuli tositoimija?

Tulin taloon ensimmäistä kertaa töihin vuonna 2011. Minulla oli kova kiire löytää työharjoittelupaikka, ja Destialta sain saman tien mieluisan paikan sekä allekirjoitetun työsopimuksen. Pääsin työskentelemään kesäksi Pirkkalan tukikohtaan uudissiltojen työmaille. Uskomatonta, mutta kesästä tuli elämäni paras. Työmaalla oli tekemisen meininki ja mahtavat työmaapäälliköt: vaikka töitä riitti ja valupäivät kestivät kellon ympäri, työ vei mennessään.

Kesän jälkeen kirjoitin opinnäytetyöni Destialle siltojen ja veden eristykseen liittyvästä epoksitiivistämisestä. Työ noteerattiin aikoinaan Liikennevirastossa asti. Kun valmistuin vuonna 2012, pääsin kesäksi sillankorjauskohteille. Syksyllä minut ohjattiin jo sillan suunnitteluun ja sain vakituisen työpaikan asiantuntijapalveluista. Mietin pitkään, että palaisinko työmaille, mutta suunnittelu on toistaiseksi pitänyt pihdeissään.

Alun perin halusin opiskella kuvataiteita ja artesaanitöitä. Onneksi en päässyt sisälle, sillä taidealan työpaikat ovat todella kiven alla. Nykyään pääsen toteuttamaan taiteellista puoltani vapaa-ajalla, sillä rakennan sähkökitaroita ja muita soittimia. Olen rakentanut esimerkiksi Suomen hienoimman sähkökanteleen!

Mitä työsi pitää sisällään?

Työni on pitkälti siltojen valutelineiden, työsiltojen ja muiden työnaikaisten rakenteiden suunnittelua. Sen lisäksi teen infran rakennesuunnittelua, materiaaleina betoni, puu ja teräs. Käyn säännöllisesti työmailla tekemässä teline- ja työsiltatarkastuksia sekä siltojen yleistarkastuksia. Erityisesti työmaakäynnit ovat hauskoja, kun pääsee vaihtamaan päätteellä istumisen raikkaaseen ulkoilmaan. Teen lisäksi asiantuntijatöitä Liikennevirastolle.

Ehdottomasti paras työrupeama tähän asti on ollut Laitaatsalmen sillan työnaikaiset rakenteet, jotka suunnittelin työkavereiden asiantuntevalla tuella. Laitaatsalmen muottirakenteet noteerattiin mediassakin todella massiivisena projektina. En tiedä, saanko enää ikinä toista tilaisuutta olla mukana yhtä isossa ja vaativassa hankkeessa, jossa kaiken on pakko mennä nappiin. Kaikki aiemmat vuodet olivat treenanneet minua tuohon työhön. Työmaa- ja suunnitteluporukassa tunnelma oli kannustava ja yhteishenki hyvä. Olen kiitollinen siitä, että olen saanut urallani edes kerran olla mukana tuollaisessa projektissa.

Millainen Destia on työpaikkana?

Destia on iso talo, jossa on paljon mahdollisuuksia. On hienoa, että talon sisällä voi liikkua ja kehittyä jatkuvasti paremmaksi rakennusalalla. Jos työ alkaa tuntua liian rutiininomaiselta, on aina tarjolla jotain uutta opittavaa. Aloin valmistumisen jälkeen omatoimisesti opiskella maisterin tutkintoa työn ohessa ja olen pätevöittänyt itseäni muutenkin lisäkursseilla. Se on ollut mukavaa vastapainoa työlle. Työn ja opiskelun yhteensovittaminen on mennyt mutkattomasti.

Urakoinnin parissa on ylipäätään mahtavaa tehdä töitä. Projektit ovat nopeita ja yhdessä haetaan kustannustehokkuutta ja säästöjä. Koska työt ovat usein täysin käytäntöön sidottuja, pääsee tilaajiin ja alan muihin kollegoihin tutustumaan helposti. Verkostoja pystyy rakentamaan todella helposti, jos itsellä on siihen kiinnostusta.

Destiassa on loistavat mahdollisuudet kehittyä. Minua ajaa eteenpäin intohimo: haluan lähteä uusille alueille ja oppia uutta. Destiassa olen pystynyt toteuttamaan itseäni erittäin hyvin.


< Palaa takaisin