Pinnalla

Destia palvelee | Väylärakentaminen yhdistää ja kehittää koko maata

26.07.2017 10:00:00

Kesän myötä olen tutustunut kattavasti väylärakentamiseen ja Destian väylien sankareihin, jotka tekevät työtään muun liikenteen seassa päivästä toiseen urheasti säästä riippumatta. Heidän kädenjälkiään on helposti nähtävillä ympäri maata, kulkuväylissä jotka otetaan helposti itsestään selvyytenä. Nehän ovat yhteiskuntamme tärkeimpiä peruspilareita!

Ylhäältä käsin väylät ovat kuin kauniita pensselin vetoja, halkoen väriloistossaan kiiltäviä peltoja, metsiä ja tuhansien järvien reunoja, yhdistäen saaria ja salmia. Yhteyksien kehitys nykytilaan on vuosisatojen työn tulos. Väyläverkostoamme voikin kuvailla eräänlaiseksi mestariteokseksi.

Niitä on nimittäin kaikkialla. Niitä kuljetaan autoilla, pyörillä, mönkijöillä ja niillä kävellään sekä rullaluistellaan. Meidän väylien rakentajien on varmistettava käyttäjille mahdollisimman hyvät ja kestävät yhteydet paikasta toiseen.

Mistä väylärakentaminen alkaa

Väylähankkeet ovat ulkoapäin katsottuna kovin saman näköisiä. Niissä on kuitenkin projektista riippuen paljon muuttuvia palasia, jotka tekevät jokaisesta hankkeesta yksilöllisen ja mielenkiintoisen. Liikenteen sujuvuuden varmistaminen ja töiden aikatauluttaminen muita kunnioittaen, työturvallisuutta unohtamatta, ovat erityisen tärkeitä asioita pitää mielessä kaikissa työvaiheissa. Liikenne ei pysähdy ja uuden, paremman väylän rakentaminen tulee toteuttaa ilman suuria häiriöitä – siinäpä kerrakseen haastetta.

Turvallisuusasioiden huomioiminen alkaa jo suunnittelusta. Nopeudet asetetaan työmailla tarpeeksi alas ja huomiomerkinnät pystytetään ajoissa tienkäyttäjiä ohjaamaan. Joku on jossain sanonut, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty – ja se pätee myös näissä hommissa. Kun hyvä suunnitelma on luotu päästään tositoimiin, rakentamaan uutta tietä.

Väylä syntyy useista rakennusvaiheista

Väylille rakennetaan aina ensin vahva perusta. Hyvä pohja - tai pikemminkin pohjat, koska kyse ei ole vain yhdestä jutusta – takaa, että väylä kestää kulutusta ja sillä kulkevaa liikennettä. On huomoitava monta näennäisen pientä juttua. Esimerkiksi tielle tulee aina rakentaa penkere, jotta se saadaan erotettua maastosta. Kun perusta on kunnossa, voidaan siirtyä rakentamaan väylän käyttäjille näkyvää osaa.

Mutta kuulkaa, on ne nämä meidän tositoimijat vaan aikamoisia väyläeksperttejä. Ja hyvä niin, koska sekä rakenteet että viimeistely tulee tehdä suurella ammattitaidolla, jotta ne kestävät. Väylät saatetaan kulkukuntoon pinnoitteella ja viimeistellään näyttävillä, tarkoituksen mukaisilla valaistuksilla sekä merkinnöillä. Lisäksi tehdään maisemointia ja meluaitoja väylän ympäristöön sulauttamiseksi. Todella monipuolista hommaa siis!

Väylärakentamisessa väylien käyttäjät ovat aina ensimmäisenä mielessä. Ymmärrämme, miten lähelle käyttäjän arkea väylät tulevat. Oma mökkitie ja kodin läheiset reitit ovat osa jokaisen päivittäistä hyvinvointia. Siksi ne suunnitellaan ja rakennetaan mahdollisimman toimiviksi.

Jotta ensi kerralla kun käytät tuttua kulkuväylää, mieti hetki miten se auttaa omaa arkeasi.

Pysykäähän tiellä!

D-Mies

D-mies on fiktiivinen Destian tositoimija, joka kirjoittaa kuulumisia Destian arjesta toimivamman maailman luojana. Toimivampi maailma luodaan pala palalta, ja sitä ovat tekemässä oikeat arjen sankarit, Destian tositoimijat.


< Palaa takaisin