Pinnalla

Destia palvelee | Tulevaisuus piilee kalliossa

23.11.2017 16:15:00

Tänään päätin tutustua tarkemmin Destian kalliorakentamisen ihmeelliseen maailmaan. Kallioiden louhiminen on erikoispätevyyttä vaativaa hommaa. Me Destian tositoimijat käytämme työssämme herkkiä räjähdysaineita ja suuria louhintakoneita. Hommat on silloin hoidettava millintarkasti ja turvallisesti!

Lähdin tutkimaan, miksi kalliorakentamista tarvitaan. Tositoimijoidemme mukaan louhintaa tehdään, jotta kalliot saadaan muokattua sopiviksi rakennettavia rakennuksia tai esimerkiksi väyliä varten.

Sain myös kuulla, että nykyään kaupungeissa on ongelmana löytää sopivaa rakennustilaa. Väestömme keskittyy kaupunkeihin, joten palvelut sekä asunnot halutaan mahdollisimman lähelle toisiaan. Ratkaisuna onkin rakentaa erityisesti palveluita tarjoavia kiinteistöjä entistä enemmän maan alle.

Mitä kalliorakentaminen käytännössä tarkoittaa?

Halusin käytännönläheisenä heppuna kuulla kalliorakentamisen arjesta ja käytännöistä. Sain tietää, että kalliorakentajat pohjustavat maanalaiset rakennustyöt louhimalla kallioon tarvittavat tilat. Homma pitää suunnitella tarkkaan, jotta louhinnassa käytetyt räjäytykset eivät aiheuta vaaraa. Kallioperä on vaativa muokattava ja vaatii vuosien kokemusta louhia turvallisesti.

Oli hienoa kuulla, että toimittaessa jo valmiiksi asutulla alueella, pitää toiminnan olla äärimmäisen tarkkaa ja turvallisuuteen tähtäävää. Kalliota räjäytetään juuri sopivan verran maanalaisia tiloja rakennettaessa. Työ on millintarkkaa puuhaa. Panostajilla on vuosien kokemus työstään ja he osaavat hoitaa vaarallisen työn kaikkien turvallisuudesta huolehtien, vaikka käytössä on todella järeät keinot!

Minulle selvisi, että käytännön työssä kaikki alkaa suunnittelusta. Louhinnasta tehdään tarkat suunnitelmat ja niitä noudatetaan työmaalla. Panostajat suunnittelevat millilleen panostusreikien paikat. On kyllä hurja ajatella, miten upeasti panostajat hallitsevat valtavat voimat. Omien voimieni hallinta ei aina ihan onnistu. Kerran nojasin seinään levätäkseni, mutta sainkin sen kaatumaan. Minun onnekseni kyseessä oli purkukohde! Voisin ottaa panostajiltamme vähän oppitunteja.

Kasvukeskuksissa kaivaudutaan maan alle

Halusin tietää myös kalliorakentamisen tulevaisuudesta. Minulle kerrottiin, että tulevaisuudessa tulemme varmasti näkemään monenlaisia maanalaisia ratkaisuja. Esimerkiksi kauppakeskuksien laajentamista maan-alle tai liikenneverkkojen kehittämistä tiheään asutuissa kasvukeskuksissa tullaan lisäämään.

Kalliorakentaminen kuulostaa todella hienolta ja tärkeältä hommalta tulevaisuuteen katsottaessa! Tämä tuo meidän destialaisten osaamisen jälleen lähelle suomalaisten arkea, kun me kaikki pääsemme nauttimaan hyvin hoidetuista pohjatöistä!

Esimerkki haastavista louhintatöistä on uusi, upea Pohjoisbaana. Katso videolta, miten räjäytystyöt toteutettiin.

Kivenkovalla työllä antaa peruskalliokin periksi, hyvään tarkoitukseen.

D-Mies

D-mies on fiktiivinen Destian tositoimija, joka kirjoittaa kuulumisia Destian arjesta toimivamman maailman luojana. Toimivampi maailma luodaan pala palalta, ja sitä ovat tekemässä oikeat arjen sankarit, Destian tositoimijat.


< Palaa takaisin