Pinnalla

Destia koordinoi liikenneturvallisuustyötä Kanta-Hämeen seudulla

17.03.2017 10:45:00

Destian vankka kokemus liikenneturvallisuudesta on otettu hyötykäyttöön Kanta-Hämeessä, jossa Destia toimii Rambollin ohella toisena alueen liikenneturvallisuuskoordinaattorina. Työhön sisältyy kuntien liikenneturvallisuustyön aktivointi, yhteistyön kehittäminen ja kuntien henkilöstön liikenneturvallisuustietämyksen parantaminen.

– Periaatteessa kyse on tietämyksen ja tietoisuuden kasvattamisesta. Liikenneturvallisuuteen liittyy niin paljon eri asioita: se ei ole vain jonkin yksittäisen viraston asia vaan siihen vaikuttavat kaikki kunnan palvelut ja vielä käyttäjät päälle. Me tarjoamme kunnille kaiken asiantuntemuksemme hyödynnettäväksi ja tuemme heitä pyrkimyksissään tehdä asiat fiksummin. Esimerkiksi Hämeenlinnassa olemme järjestäneet yhteistyöpalavereja eri kaupunkihallintokunnista tulevien tahojen kanssa ja pohtineet mm. sitä, miten rakennusvaiheessa jo voitaisiin huomioida liikenneturvallisuus koulujen yhteydessä. Jalkaudumme ajoittain myös ihmisten pariin kertomaan asioista ja tietysti kuulemaan palautetta, kommentoi Destian hankkeenkoordinaattori Jutta-Leea Ylönen.

Samanlaista työtä tehdään ympäri Suomen, mutta palvelun hyödyntäminen vaihtelee kunnittain. Destialla on kymmenien vuosien kokemus liikenneturvallisuuteen liittyvistä seikoista ja työkaluja liikenneturvallisuuden edistämiseksi eri keinoin. Kestävän kehityksen trendit näkyvät myös liikenneturvallisuussuunnitelmissa, kun pyrkimyksenä on tehdä liikkumisesta turvallisen lisäksi myös viisasta.

– Alueet on jaettu siten, että Hämeenlinna, Hausjärvi, Loppi ja Riihimäki kuuluvat Destialle. Asioita tehdään kuitenkin yhteistyössä ja hyvät opit laitetaan jakoon koko alueelle. Kunnissa tehdään jo paljon hyvää asian eteen esimerkiksi varhaiskasvatuksen ja koulujen parissa, mutta näitä ei välttämättä ymmärretä liikenneturvallisuuteen vaikuttavina juttuina. Meidän tehtävämme onkin tukea kaikkea tätä työtä ja tuoda suunnitelmallisuutta – ja tietysti varmistaa, että suunnitelmat etenevät myös käytäntöön, kommentoi Ylönen.

Hanke käsittää vuodet 2016-2017 ja optiovuoden 2018. Työssä ovat mukana rahoittajina kaikki Kanta-Hämeen 11 kuntaa ja Uudenmaan ELY-keskus sekä sidosryhminä Hämeen poliisilaitos ja Liikenneturva.

Lisätietoja: Jutta-Leea Ylönen, vanhempi konsultti, asiantuntijapalvelut, p. 040 844 6164, jutta-leea.ylonen(at)destia.fi


< Palaa takaisin