Pinnalla

Jos talvi ei yllättäisikään autoilijaa

28.09.2017 08:00:00

Kesän jälkeen on monen tiellä liikkujan mieli vielä edelleen kesän valoisissa illoissa, ja ehkä siksi syksy ja talvi tulevat monien mielestä yllättäen. Destiassa syksyyn, aivan niin kuin kaikkiin muihinkin vuodenaikoihin, varaudutaan kuitenkin jo hyvissä ajoin. Mitä kaikkea pitää muistaa, kun illat pimenevät, ilmat kylmenevät ja talvi on tulossa?

1. Ennakoi.

Syksyn ja talven myötä illat sekä aamut hämärtyvät pimeän puolelle. Syyslomat ja etenkin joulu saa suuret massat liikkeelle, useimmiten haastavassa kelissä. Tiellä liikkujien turvallisuuden eteen tehdään Destiassa vuorokauden ympäri näkyvää ja näkymätöntä työtä.

Destiassa ennakoidaan säiden vaihtelua taukoamatta. Jotta teiden kunnossapito pysyy ajan tasalla, on suunnitelmien oltava tehokkaita, pitkäjänteisiä sekä ennen kaikkea toimenpiteet ennakoituja. Suunnittelussa tärkeässä osassa on Destian ja Ilmatieteen laitoksen yhteinen Kelikeskus, missä meteorologit ja teiden talvihoitoon erikoistuneet asiantuntijat työskentelevät talven jokaisena päivänä kellon ympäri.

Kelikeskuksessa mm. sääennusteiden perusteella Destian auraus- ja liukkaudentorjuntatiimit saadaan paikalle oikeaan aikaan. Käytettävän suolan ja hiekan määrää arvioidaan jo hyvissä ajoin ennen talvea. Kelikeskuksen työ perustuu kelikameroihin, tiesääasemien havaintoihin, satelliitti- ja tutkakuviin sekä tiesäämalleihin. Äkillisten säämuutosten sattuessa Kelikeskus pystyy tekemään ryhmähälytyksiä, jotta teiden kunnossapito voidaan pitää laatuvaatimusten mukaisena.


2. Varustaudu.

Suomi on pitkä maa ja tämän huomaa myös säätilan vaihtelussa matkaa tehdessä. Lisäksi sääolosuhteet saattavat vaihdella huimasti saman päivän aikana. Nyt on aika huollattaa auton ja pyörän valot, tarkistaa talvirenkaiden kunto ja laittaa ne valmiiksi vaihtoa varten. Kun varusteet ovat kohdallaan, on ajaminen turvallisempaa ja mukavampaa kaikille.Virallinen lähtölaukaus maanteiden talvikaudelle alkaa lokakuussa, mutta talvihoitokautta ollaan suunniteltu ja pohjustettu jo pidemmän aikaa. Liikennevirasto on jakanut käytön mukaan maamme tiestön hoitoluokkiin, jotka määrittelevät esimerkiksi tien yleisen kunnon tai toimenpideajat lumen auraamiselle. Urakoitsijana Destia pitää huolen siitä, että kunnossapitosopimusalueillamme maantiet ja kevyen liikenteen väylät ovat annettujen tieluokitusten mukaisessa ajokunnossa vuoden ympäri. Hallussamme on maanteiden kunnossapidon alueellisista palvelusopimuksista reilut 50 %. Lisäksi huolehdimme lähes 30 kaupungin tai kunnan teiden kunnossapidosta.

3. Hidasta.

Talvikunnossapito luo puitteet turvalliselle liikenteelle, mutta autoilijan tehtäväksi jää alentaa nopeuksia, tarkkailla muuta liikennettä sekä teiden reunoja ja huomioida keliolosuhteet. Nopeus pitää aina suhteuttaa tilanteeseen, ja pimeällä saati sitten liukkaalla kelillä se tarkoittaa hidastamista. Liikenneviraston mukaan vuosittain säästytään arviolta 36:lta loukkaantumiselta ja lukuisilta vakavilta seuraamuksilta, kun teiltä pudotetaan kovin vauhti pois. Samalla ympäristö kiittää, sillä matalammilla nopeuksilla polttoainetta kuluu vähemmän ja teiden pinnat pysyvät paremmassa kunnossa.

Hidastamalla vauhtia myös meidän työmme helpottuu. Tiellä oleva aura-auto ei nimittäin ole tiellä, vaan lisää kaikkien tienkäyttäjien turvallisuutta. Kun kaikki varaavat tarpeeksi aikaa liikkumiseen, ei tarvita uhkarohkeita ohituksia tai kuluttavaa liikenneraivoa.

Destialla on pitkä historia teiden kunnossapidosta, vahva paikallistuntemus, asiansa osaava porukka ja uusin teknologia käytössä. Siksi Destiaa talvi ei ikinä yllätä. Mitä jos tänä vuonna talvi yllättäisi autoilijatkin vain positiivisesti?

Seppo Ylitapio
johtaja, kunnossapitopalvelut, Destia Oy

Ps. Jos sinulla on huomautettavaa maanteiden kunnosta tai liikenteen ongelmista, Liikenneviraston ylläpitämä Tienkäyttäjän linja palvelee 24/7. Ilmoita ongelmista numeroon 0200 2100.

Tutustu talvikunnossapitoon tarkemmin:

Sidosryhmälehtemme Via:n infografiikka aiheesta

Verkkosivuillamme Vastuun paikka, joka käsittelee talvikunnossapitoa


< Palaa takaisin