Pinnalla

D-Miehen päiväkirja – vinkit pimeällä ajoon

08.11.2017 14:34:00

Vuodenaikojen vaihtelu tarkoittaa minulle jokavuotista rutiinia, eli autoni varustuksen tarkistusta pimeällä ajoa varten. Olen ottanut opikseni sen jälkeen, kun minulta paloivat molemmat ajovalot ja hämärällä tiellä ei pystynyt ajamaan enää metriäkään. Tien pinta oli ehtinyt myös jäätyä paikoittain, joten ajaminen oli mahdotonta. Kummasti supersankarikin nöyrtyy luontoäidin edessä.

Tässä oma listani ajoneuvon tarkistukseen:

  • Tarkista kaikki polttimot menopelistä: jos toinen on palanut, vaihda molemmat
  • Tarkista renkaiden kulumat esimerkiksi kahden euron kolikolla, älä anna liukkauden yllättää
  • Vaihda talvirenkaat ajoissa kelin mukaan
  • Tarkista myös pissapoika: puhdas tuulilasi takaa hyvän näkyvyyden

D-miehen vinkit pimeällä ajoon

Iltojen pimetessä on tapanani ollut muistella ajoneuvoni valojen käyttöä. On se kumma, miten joka syksy ensimmäiset pimeät ajokerrat tuntuvat uusilta ja vierailta, kun luonnon valo ei enää riitä. Myös tien pinnat pakastuvat paikoin ja muistuttavat tulevasta talvesta ja liukkaudesta.

Parhaan muistisäännön olen saanut yötöitä tekevältä työkaveriltani, tositoimija Jannelta. Hän ajaa öisin paljon, sillä hän huolehtii väylien kunnossapidosta ruuhkattomaan yöaikaan. Jannen vinkki on käyttää pitkiä ajovaloja aina, kun se vähääkään tuntuu tarpeelliselta. Muistat vain, että vastaantulijaa ei saa häikäistä! Muuten pitkiä valoja kannattaa käyttää myös katuvaloalueella, varsinkin, jos valaistus ei tunnu enää omaan silmään riittävältä.

Erityisesti muistutan varomaan pimeitä kohtia sinun ja vastaantulijan välissä. Pimeän tullen hirvieläimet ja muut eläinkunnan jäsenet lähtevät helpommin liikkeelle. Joskus ne eksyvät tielle ja pahimmillaan juuri niille pimeille hetkille, kun vaihdat pitkät valot pois vastaantulijan takia. Muista vaihtaa lyhyisiin valoihin vasta, kun vastaantulijan valot häikäisevät sinua ja laittaa pitkät päälle takaisin heti, kun olet vastaantulevan auton kohdalla tai jopa sekunnin ennen sitä.

Viimeisenä ja mielestäni tärkeimpänä asiana pidän nopeuden huomioimista. Nopeus kannattaa aina suhteuttaa tilanteeseen, ja pimeällä se tarkoittaa hidastamista. Pitkät ajovalot kantavat jo aika kauas, mutta lyhyillä ajaessa on paras hiljentää vauhtia. Mahdollinen tienpinnan liukkaus tuo oman haasteensa pimeisiin keleihin, jolloin tilannenopeus on avainasemassa. Edes supersankarin reagointiaika ei riitä jarruttamaan yllättävissä tilanteissa, joita pimeällä voi tulla eteen.

Turvallisia ajokilometrejä kaikille!

D-Mies

D-mies on fiktiivinen Destian tositoimija, joka kirjoittaa kuulumisia Destian arjesta toimivamman maailman luojana. Toimivampi maailma luodaan pala palalta, ja sitä ovat tekemässä oikeat arjen sankarit, Destian tositoimijat.


< Palaa takaisin