Pinnalla

Uratarina: ihmislinkki ympäristöön

13.03.2017 12:37:00

Maarit Salonoja
Ympäristöpäällikkö
Kiviainesyksikkö

Miten sinusta tuli tositoimija?

Opiskelin ympäristötieteitä Kuopion yliopistossa ja valmistumisen jälkeen pääsin töihin Pirkanmaan ympäristökeskukseen. Työskentelin yksikössä, joka hoiti valtion jätehuolto- ja vesirakennustöitä. Toimenkuvaani kuului myös rakentamisen laatujärjestelmä. Kerran esimieheni järjesti benchmarking -palaverin, jossa Tieliikelaitoksen edustaja esitteli heidän laatujärjestelmäänsä. Paitsi että kyseinen laatujärjestelmä oli aivan mykistävän hieno nettiversio meidän mapitettuihin työohjeisiimme verrattuna, myös sen esittelijä vaikutti hyvältä tyypiltä ja yrityksestä jäi hyvä mielikuva. Päätin silloin, että tuonne haluan joskus töihin.

Osa minusta on aina ollut jonkin sortin insinööriluonne, joten aloin opiskelemaan töiden ohessa ympäristötekniikkaa Tampereen teknillisessä yliopistossa. Opiskelujeni loppuvaiheessa olin alkanut haaveilla enemmän ympäristöasioihin painottuvasta työstä. Soitin laatujärjestelmää esitelleelle Tieliikelaitoksen henkilölle, josko heillä olisi tarjota minulle ympäristöön liittyvää lopputyötä. Ja niin kävi, että Tieliikelaitoksen kiviainesyksikkö ilmoitti, että heillä olisi ympäristölupiin liittyvä työ tarjolla. Vastaanotin työpaikan keväällä 2005 ja sillä tiellä olen edelleen.

Mitä työsi pitää sisällään?

Hoidan kiviainesyksikön maa-aines-, ympäristö- ja muihin viranomaislupiin liittyviä asioita kahdella myyntialueella eteläisessä Suomessa. Lisäksi toimenkuvaani kuuluu yksikön laajuisia tehtäviä, kuten ympäristölainsäädännön seuranta. Työni on kiviainesalueiden koko elinkaaren aikaista, pitkän tähtäimen ympäristösuunnittelua ja kokonaisuuksien hallintaa, mutta myös murskausurakoiden aikaisia nopeita projekteja. Myös tuotantokustannuksista tulee olla ymmärrystä, sillä jokainen tuotantoalue eli monttu on aina omanlaisensa ympäristö. Hyvällä suunnittelulla voidaan vaikuttaa sekä tuotantokustannuksiin että siihen, miten toiminta lähiympäristöön vaikuttaa.

Kiviaineksen ottaminen ja kuljetukset ovat toimintaa, jota kukaan ei halua kotinsa tai mökkinsä lähelle. Se, mikä kiviainestoimijalle on tavanomaista metsämaata, voi paikallisille olla tärkeä marjametsä tai ulkoilumaasto, joiden arvoa ei voi rahassa mitata. Ympäristövastuuseen kuuluu myös asukkaiden huomioiminen. Lähiympäristön luottamus pitää ansaita ja olla koko tuotantoketjun mitalla luottamuksen arvoinen.

Eniten koenkin olevani ihmislinkki lupaviranomaisten, paikallisten asukkaiden ja tuotannon välillä. Hienoimpia kokemuksia ovat olleet ne, kun hankalasta lähtötilanteesta on päästy neuvottelun ja suunnittelun kautta kaikille osapuolille sopivaan ratkaisuun. On helppo olla omasta porukasta ylpeä, kun koko tuotantoketju työnjohdosta konekuskeihin hoitaa ruutunsa ammattimaisesti ja suunnitellusti.

Millainen Destia on työpaikkana?

Näiden kahdentoista vuoden aikana on väistämättä ehtinyt miettiä, voisiko sitä jotain muutakin päivisin tehdä. Koen kuitenkin olevani etuoikeutettu, kun saan tehdä työtä, josta edelleen olen innostunut. Syyt ovat yksinkertaisia: riittävän itsenäinen, vastuullinen ja monipuolinen työ, jossa edelleen oppii uutta ja joka ei koskaan tule valmiiksi. Lisäksi saa välillä olla ulkohommissa. Suurin syy töissä viihtymiseen ovat työkaverit. On hienoa tehdä töitä huumorintajuisten, osaavien ja hyvin erilaisten persoonien kanssa. Työnteko on suoraviivaista ja ongelmia ei jäädä märehtimään, vaan ne ratkaistaan ja mennään eteenpäin. Meillä on aina ollut hyvä henki ja hyvä asenne. Destiassa on töissä motivoitunutta ja ammattitaitoista porukkaa, joka haluaa tehdä työnsä hyvin. Isoon yritykseen mahtuu monen alan osaajia ja useimmiten löytyy joku, jolta kysyä neuvoa.


< Palaa takaisin