Pinnalla

D-Mies selvittää sananlaskuja: mitä tarkoittaa Liisan liukkaat ja Kaisan kaljamat?

15.11.2017 12:44:00

Oletko koskaan kuullut sanontaa Liisan liukkaat ja Kaisan kaljamat? Kuulin itse äsken kyseisen sanonnan ensimmäistä kertaa kunnossapidon tositoimijaltamme Pentiltä, enkä yhtään ymmärtänyt, että mistä on kyse. Onko työkaverimme Kaisa osallistumassa Oktoberfesteille, vaikka nyt on jo marraskuu? Pentti vain naureskeli ja kehotti minua käyttämään supervoimiani asian selvittämisessä. Onneksi minulla on mukanani tämä tabletti, kun kierrän Destian työmaita ja sillä pääsee Googleen, joka varmasti auttaa minua selvitystyössä.

Nimipäivillä ennustettiin tulevaa

Mitä Liisan liukkaat ja Kaisan kaljamat sitten käytännössä tarkoittaa? Googlen mukaan Liisa viettää nimipäiväänsä 19.11 ja silloin yleensä vuoroin pakastaa, sulaa, pakastaa ja taas sulaa. Ja mitäs muuta siitä seuraakaan kuin liukkaita teitä. Eli varsin looginen selitys löytyi sanonnalle. Monesti minulta kysellään, että miksi meidän tositoimijamme suolaavat sulia teitä. Taidan ensi kerralla vastata, että koska nyt on Liisan liukkaiden aika! Vitsi vitsinä, kerron kyselijöille, että suolaamalla ennakoidaan tulevia liukkaita kelejä. Ja että lisätietoja suolauksesta voi lukea vastuun paikasta.

Kaisa taas kutsuu nimipäiväkahveille ystävänsä 25.11., jolloin kahvittelemaan saavutaan joko synkässä sateessa tai kaljamolla, eli kovaksi tampatulla kinoksella liukastellen. Jos silloin ei ole lunta, ei Kaisa saa kaljamoaan ja joulustakin tulee musta. Toivotaan siis, että ensi viikolla maassa olisi jo lunta, että saadaan tänä vuonna valkea joulu. Aurauksesta huolehtivat ahkerat tositoimijamme. Mutta tuli taivaalta mitä tahansa, niin me pidämme kyllä Liisat ja Kaisat turvallisesti väylillä.

Pistäkäähän päivät muistiin ja katsellaan pitävätkö perinnepäivät paikkansa.

D-Mies

D-mies on fiktiivinen Destian tositoimija, joka kirjoittaa kuulumisia Destian arjesta toimivamman maailman luojana. Toimivampi maailma luodaan pala palalta, ja sitä ovat tekemässä oikeat arjen sankarit, Destian tositoimijat.


< Palaa takaisin