Pinnalla

Blogi: D-miehen vinkit parempaan mökkireissuun

20.06.2017 14:22:00

Suomalaiset rakastavat mökkeilyä, siitä ei varmasti ole kenelläkään vastaansanomista. Ajomatka lomakotiin taas, noh, se on ihan eri juttu. Mökkitiellä ollaan kuitenkin jo vahvasti voiton puolella: aikaa vievä ja tylsä osuus tien päällä autoon ahdettuna on ohi, ja silmissä siintää liplattelevan ulapan tahtiin notkuva laituri. Kyllä siinä mieli lepää ja mahdolliset matkan teon haasteet unhoittuu.

Suomen kesä on lyhyt ja toivottavasti vähäluminen. Sillä aikaa kun suurin osa muusta väestöstä painaa menemään kohti mökkiä, toverini tositoimijat vetävät vermeet päälle ja alkavat töihin. Pääväylät pitää huoltaa talven jäljiltä ja talvea varten, hyvän sään aikana. Myös suuret väylähankeet painavat aikataulullisesti parhaimpaan lomakauteen. Mutta ei näiden kahden asian tarvitse olla ristiriidassa keskenään, tavoitteenahan on entistä sujuvampi matka tulevaisuudessa, niin talvella kuin kesällä. Mietinkin näin kesän kynnyksellä mitä kaikkea kannattaa ottaa huomioon loman meno-ja paluuliikenteessä, kun tositoimijat työstävät teitä, siltoja, pintoja ja pientareita kuntoon.

Tässä muutama vinkki, jotka on parasta ottaa käyttöön heti, tai viimeistään juhannuksen menoliikenteessä.

1. Suunnittele reitti ja aikataulu etukäteen

Käytä sääpalveluita ja tarkista ajokeli. Tämä kannattanee tehdä pariinkin kertaan, nuo ennusteet kun tuppaavat muuttumaan mitä lähemmäksi reissua päästään. Nykyään on kätevää tarkistaa paikallissää myös matkan varrella älypuhelimesta – ennen tämäkin piti testata ihan itse pistämällä luuta ulos ikkunasta. Nykyään sekin on mahdollista, että varmistaa ajokelin reaaliaikaisista tiekameroista – aikamoista! Kokemuksesta voin kertoa, että hyvä suunnitelma todella kantaa hedelmää, maalla ja ilmassa!

Jos sää ei suosi, on parasta ottaa tauko ja jatkaa taas kelin muututtua parempaan päin. Tosin, me tositoimijat pidämme huolen, että teillä voi liikkua myös vaikeammalla kelillä, mutta loppukädessä kuskilla on se valta. Joten muista hidastaa nopeuttasi aina tilanteen mukaan, ja huomioi muut tielläliikkujat!

Kerran jos toisenkin Mäntyharjun kohdalla ruuhkissa istuneena olen manaillut sitä, että on pitänyt tunkea tien päälle samaan aikaan kuin muut. Ruuhkiakin voi välttää ajoittamalla lähtö oikein. Älylaitteilla voi tarkastaa myös tietyöt ja poikkeustilanteet helposti liikenneviraston tietyökartasta. Vaikka et voisi työmaita kiertääkään, osaat ainakin varautua.

2. Aja maltillisesti

Totuushan on nimittäin se, että Suomessa tietöitä on tehtävä kesällä – ja tietysti juuri sillä tiellä, mitä sinä olet ajamassa, ja juuri silloin kun sinulla on se kiire. Tai siltä se ainakin kiireessä tuntuu. Vaaratilanteita syntyy silloin kun maltti ei ole mukana. Varoitusmerkeillä ja opasteilla kerrotaan tietyöstä, jotta tiellä liikkujat osaavat ajoissa varautua sekä toimia oikein poikkeuksellisissa liikennejärjestelyissä – ne siis kertovat, minne saat ajaa ja miten. Nämä saattavat muuttua päivittäin, älä siis luota edelliseen kertaan vaan tarkkaile ja noudata annettuja ohjeita. Liikenne sujuu, kun kaikki noudattavat yhdessä sovittuja sääntöjä!

Ja onhan siinä sekin juttu, että vaikka tietyömaa on vain sinun matkasi hidaste, on se monen muun työpaikka. Meillä Destiassakin on kesällä tiedossa useita työmaita pääväylien varrella, siellä pörrää monta tositoimijaa autojen välittömässä läheisyydessä. Välistä onkin tullut pelättyä tovereiden puolesta, että pääseväthän ehjin nahoin kotiin – työmaan huomioiminen matkaa tehdessä nimittäin parantaa näitä mahdollisuuksia suunnattomasti. Meillä on myös monia kesäharjoittelijoita työmailla, jotkut ekaa kertaa tositoimissa ja vastaavassa tilanteessa, jossa parkkiintuneempikin voi välillä säikähtää. Muut tienkäyttäjät eivät siis ole ainoita joiden kanssa täytyy pelata yhteen.

3. Iloinen mieli ja positiivinen asenne

Loppukädessä parhaiten mökille pääsee oikealla asenteella. Hyvin suunniteltu aikataulu antaa vapauksia pysähtyä nauttimaan vaikka välipalaa ja kahvia. Mukava radiokanava tai reissua varten laadittu soittolista nostaa kummasti matkamiehen – tai naisen – tunnelmaa.

Kiire ja ärtyisyys ovat merkittäviä riskitekijöitä, ja näihin voi kukin meistä itse vaikuttaa. Se mihin vain harvat voivat vaikuttaa on tietysti nuo tietyömaat matkan varrella, mutta voin taata, että me Destiassakin tavoittelemme aina parhaita mahdollisia ratkaisuja kehittää asioita parempaan suuntaan, joskus se vaatii hetkellisiä häiriöitä kaikkien meidän matkaan.

Ja vaikka meillä olisi kaikilla kyky lentää, samat vinkit toimisivat edelleen. Jokainen voi kuitenkin olla oman mökkitiensä sankari, johdattaen perheen ja ystävät turvallisesti perille. Toivotan jokaisella rattoisia mökkireissuja ja hyvää juhannusta!

D-mies on fiktiivinen Destian tositoimija, joka kirjoittaa kuulumisia Destian arjesta toimivamman maailman luojana. Toimivampi maailma luodaan pala palalta, ja sitä ovat tekemässä oikeat arjen sankarit, Destian tositoimijat.


< Palaa takaisin