Viestinnän yhteystiedot

Ota yhteyttä Destian viestintään lähettämällä sähköpostia tiedotus(at)destia.fi.  

Marinan matkailualue

ti 3. lokakuuta 2017 13.00.00

Marinan matkailualueen rakentaminen Kalajoen hiekkasärkillä tuplaa alueen majoituspalveluiden määrän.

Destian asiantuntijapalveluiden infrasuunnittelu toteuttaa syksyn aikana Kalajoen Hiekkasärkkien uudelle Marinan alueelle laajan suunnitteluprojektin viidentoista henkilön voimin. Projektipäällikkö, neljä katu- ja vesihuollon suunnittelijaa, maisema-arkkitehti ja ympäristösuunnittelija, neljä siltojen ja taitorakenteiden asiantuntijaa sekä katurakenteiden ja siltojen maaperät tunteva geosuunnittelija, valaistussuunnittelija, suunnitteluassistentti ja laatuvastaava yhdistävät siellä voimansa.

Suunnittelutiimin projektipäällikkö Eerik Jarkko kertoo projektin olevan työryhmälle mieluisa, sillä kokonaisuus on yksityiskohtien summa. Ja yksityiskohtia katujen, vesihuollon, kuivatuksen, sillan, tukimuurien, valaistuksen sekä liikenteenohjauksen ja katualueiden ympäristösuunnittelun kokonaisuudessa riittää.

Kivettyjä katualueita on 11 000 neliömetriä.

– Yksistään kivettyjä alueita on 11 000 neliömetriä ja siitä puolet on matkailupalveluiden kävelyaukion alueella, Jarkko kertoo.

Kävelyaukio ottaa vastaan alueelle saapuvat matkailijat. Portin luo sijoitetut hidasteet sovittavat ajonopeuden ympäristöön. Jarkko luonnehtii leveimmillään 40-metristä aukiota intiimiksi oleskelutilaksi, joka kutsuu viettämään aikaa.

– Alueelle tulee 70 valaisinpistettä, mutta ei tavanomaisia lyhtypylväitä. Valaisimet integroidaan osaksi tukimuureja ja muita elementtejä.

artikkelibanneri

Dyyniharjanteiden päälle sijoitettujen hotellien alueelta laskeudutaan lähemmäksi merenpinnan tasoa tasokkaiden loma-asuntojen dyynikylään. Loma-asunnot sijoittuvat lampien läheisyyteen, joiden reunaa pengerretään 270 metriä pitkällä ja keskimäärin puolitoista metriä korkealla tukimuurilla. Itse jalankulkijoiden rantabulevardi on sitä 60 metriä pidempi. Lammen voi ylittää 20-metristä siltaa pitkin.

– Puurakenteisesta ja erikoisen muotoisesta sillasta tulee katseenvangitsija koko alueelle.

Uudelle matkailualueelle on kaavoitettu jopa 67 000 uutta kerrosalaneliömetriä. Nyt työn alla olevalla suunnittelualueella kerrosalaneliömetrejä on 56 000. Jarkon mukaan suunnittelutyössä varaudutaan myös tulevaan kasvuun. Vesijohto- ja viemärisuunnittelussa huomioidaan myös hiekkasärkkien nykyinen vesihuollon kapasiteetti. Viemäriverkoston pituus suunnitelmissa on 1 400 metriä. Siihen kuuluu yli 40 kaivoa ja kaksi pumppaamoa. Vesijohtoverkoston pituus on 1 300 metriä.

– Lisäksi sadevesien tehokas pois johtaminen huolehditaan 1 700 metriä pitkällä hulevesiverkostolla. Hienon hiekan voisi ajatella läpäisevän hyvin vettä, mutta kaupungin kokemuksen perusteella tähän kiinnitettiin erityistä huomiota.

Dyynikylän loma-asuntojen yksityiskohdat selviävät aikanaan, mutta dyynikylästä tehdään eteläeurooppalaisen tyylistä jo suunnittelupöydällä. Miten se tehdään?

– Vaikka huvilat ovat hulppeita, kadut ovat kapeita, katualue kapeimmillaan jopa viisi metriä. Niissä voidaan käyttää esimerkiksi värjättyä tai pinnoitettua asfalttia ja taitekohdissa luonnonkivilaatoitusta tuomaan luonteikkuutta katuihin.

Destia sosiaalisessa mediassa