Viestinnän yhteystiedot

Ota yhteyttä Destian viestintään lähettämällä sähköpostia tiedotus(at)destia.fi.  

Ilmastonmuutos vauhdittaa energiainfraa

ma 6. kesäkuuta 2016 15.29.00

Äärisääilmiöt ovat aiheuttaneet Suomessa suuria vahinkoja viime vuosina. Myrskyt ja sateet ovat saaneet aikaan pitkiäkin sähkökatkoksia.

Energiainfran uusiminen lisää turvallisuutta ja säästää energiaa. Investointeja tehdään Suomessa vuoteen 2027 asti, jolloin koko sähköverkon pitäisi olla stabiili.

– Nykyiset linjat eivät ime riittävästi sähköä, sanoo Destian sähkötöiden johtaja Hannu Takala.

Energiainfra on yksi Destian strategisista kasvukärjistä. Yhtiö on mukana uusimassa valtakunnan kantaverkkoa ja kaapeloimassa muun muassa Suomen suurinta kaapelointiurakkaa Helsingissä. Energiainfrarakentaminen vaatii erikoisosaamista ja huipputason suunnittelua.

– Meillä on oma toimintamalli kaapeloinnissa. Vetotekniikan olemme itse kehittäneet Suomen vaativiin oloihin, Takala kertoo.

1. Kaupungeissa ja taajamissa sähköverkot kaapeloidaan maan alle.
2. Haja-astusalueilla on edullista rakentaa kantaverkko ilmajohdoilla.
3. Keväällä lumien sulamisesta aiheutuvat tulvat voivat olla riski sähkön tuotannolle ja jakelulle.

4. Kesällä rajut säämuutokset voivat aiheuttaa sähkökatkoja. Maastopalot voivat haitata sähkönjakelua.

5. Syysmyrskyt ja vesistöjen pinnannousut voivat aiheuttaa ongelmia sähkönjakelussa.

6. Talvella sähkönkulutus on suurimmillaan. Lumiset talvet aiheuttavat ongelmia ilmajohdoille.

Destian toimintamallissa on otettu huomioon vaihtelevat vuodenajat ja sääilmiöt. Talvet ovat haastavia. Jos ei tule kunnollista routaa, niin raskaiden työkoneiden siirtäminen suoalueille on hankalaa. Silloin rakennetaan tiet koneille, mikä lisää urakan kustannuksia.

Takalan mukaan kehitys- ja suunnittelutyö on jatkuvaa. Vanhoilla keinoilla ei pärjää. Asiat pitää tehdä oikein, ja pitää myös osata valita hyvät yhteistyökumppanit.

Myös teiden valaisu on Destian ­erikoisosaamista. Led-valot ja älytekniikka yleistyvät lähivuosina. Tässä Destialla on vahva osaaminen. Automaatio­tie­valaisu­järjestelmä voidaan ohjelmoida toimimaan ­liikennemäärien, kellonaikojen sekä vuodenaikojen mukaan. Järjestelmä pystyy tuottamaan tunnistimilla ja antureilla tietoa tarkasti. Itseoppiva järjestelmä ohjaa saamansa tiedon avulla valaisua, mikä säästää energiaa ja valaisimia.

 

Suomen suurin kaapelointiurakka

Destia urakoi Helen Sähköverkko Oy:n uuden kaksoiskaapeliyhteyden Helsingin Suvilahdesta Viikinmäkeen. Sähköasemien välille asennetaan katurakenteeseen 36 kilometriä 110 kilovoltin kaapeleita.  

Betonielementtien ja kansien avulla kaapelit ovat suojassa mekaanisilta vaurioilta. Kaapelirakenteeseen asennetaan lämpötilavalvontajärjestelmä. Sillä pystytään seuraamaan reaaliaikaisesti entistä tarkemmin kaapeleiden kuormitusta.

 

Sähkölinjojen uusiminen

Rovaniemellä Fingrid Oyj:lle tehtävä Petäjäskosken vesivoimala-alueen kantaverkon uusiminen on vaativa urakka. Voimajohtojen järjestelyissä vaihdetaan sähkölinjojen paikkoja ja uusitaan seitsemän pylvästä. Perustukset ja pylväät rakennettiin talvella.

– Tulva-aika loppuu juhannukseen mennessä. ­Sitten päästään vetämään yhteyslinjat, johtimet ja suojaukset paikalleen, kertoo Petäjäskosken urakan työmaapäällikkö Marko Luoma-Kyyny

Petäjäskoskella kaapelit vedetään ja kiristetään erikoislaitteilla.

Ledit tulevat

Destia hoitaa Lahden kaupungin koko ulkovalaistuksen ylläpidon. Alueella on 30  000 valopistettä. Niihin tehdään tänä vuonna 7  000 ryhmävaihtoa. Destialla on huoltosopimus Lahden Energia Oy:n kanssa. Destian huoltourakkaan kuuluu valaisimien vaihdot, korjaaminen sekä huollot. Jokasyksyisellä huoltokierroksella tarkistetaan alueen valaisimet ja vaihdetaan elinkaaren päässä olevat lamput. Lamppujen käyttöikä on 4–6 vuotta.

– Ledit tulevat lähivuosina, mutta nyt niiden hankintahinta on korkea. Jos sähkön hinta nousee, ledeihin investointi kannattaa, sanoo urakan työmaapäällikkö Jari Heiskanen.

Lahdessa on kokeilussa katuvalaistuksessa noin sata led-lamppua. Myös älyvalaistus tekee tuloaan. Sen tekniikka säästää energiaa.  

Pururata voidaan valaista siten, että lenkkeilijän kohdalla valaistus on kirkkaimmillaan. Alueilla, joilla ei ole kulkijoita, se himmenee. Tämä säästää energiaa ja valaisimia.

Destia sosiaalisessa mediassa