Viestinnän yhteystiedot

Ota yhteyttä Destian viestintään lähettämällä sähköpostia tiedotus(at)destia.fi.  

Anssi Vanjoki ja IoE

ti 7. kesäkuuta 2016 09.00.00

Teknologiavisionääri ­Anssi Vanjoki herättelee näkemään internetin mahdollisuudet laajasti. Puhutaan siis IoE:stä, kaiken internetistä (Internet of Everything). Se on paljon enemmän kuin Internet of Things eli esineiden internet tai teollinen internet, joka koskee vain koneita.

Infra-alan palveluissa IoT on käytössä muun muassa talvihoidon automaattisessa suolankäytön raportoinnissa ja työkoneautomaatiolla toteutetun rakentamisen seurannassa. Näissä Destia on toimialansa pioneeri.

Pilvipohjaiset palvelut auttavat Destian projektijohtoa, asiantuntijoita, alihankkijoita ja asiakkaita seuraamaan tuotantoa. Olosuhdeherkkiin infrapalveluihin IoE-ajatusmaailma sopii hyvin.

”IoT:stä puhuminen on vaarallista. Siinä unohdetaan, että ihminen on osa internetiä. IoE on systeemi, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen, ei joukko sirpaleisia ratkaisuja. Kaikki, mitä teemme IoE-maailmassa, pitää tehdä ihmiskunnan hyväksi. Ihmisen on päästävä käyttämään sitä, missä hän on parhaimmillaan: luovaa ongelmanratkaisukykyään.”

”IoE merkitsee perustavan­laatuista arvonluonnin muutosta.”

”IoE merkitsee perustavanlaatuista arvonluonnin muutosta. Taksialan digitalisoituminen on hyvä esimerkki. Nyt toimialaa säädellään ja rajoitetaan laeilla. Digitalisaation myötä kuljetussuoritteen arvonluonti syntyy uudella tavalla, kun älykäs järjestelmä ohjaa palveluntarjoajat kuljetuspalveluita hakevien luo.”

”Suomalaisyrityksissä on päästy IoE-asioissa hyvin liikkeelle. On perustettu digijohtajien Chief Digital Officer -tehtäviä, ja digitaalisuutta katsotaan koko yrityksen ja toimialan leikkaavana muutostekijänä. Tämä positiivinen kehitys on meillä nyt meneillään.”

”IoE:n hyödyntämisessä kannattaa lähteä liikkeelle ylätasolta. Kirkastetaan, miten arvoa luodaan nyt ja mitkä ovat digitaalisuuden tarjoamat mahdollisuudet. Sitten mietitään kilpailukenttää: miten toimialan arvonluontimekanismi muuttuu digitalisaation myötä, miten yritys voi hyödyntää tätä muutosta. Miten tiedon lisääntyminen muuttaa arvonluontia?”

”IoE nostaa tehokkuutta ja parantaa tuottavuutta erityisesti niillä toimialoilla, joilla on korkeat suorittavan työn kustannukset. Eniten IoE-hyötyjä saavat ne liiketoiminnat, joissa tarvitaan vain vähän ihmisen ongelmaratkaisukykyä. Kaupan kassa on hyvä esimerkki: ihminen nostelee tavaroita hihnalle automatisoidussa ympäristössä ja valvoo, ettei kukaan varasta tavaroita. Varsinainen lisäarvon tuotto on todella olematon.”

”Teollisten prosessien osaaminen, automaatioteknologia ja konenäkö ovat alueita, joilla suomalaiset ovat IoE-edelläkävijöitä. Nyt tarvitaan kokonaisvaltaista ajattelua sekä yliopistotutkimuksen ja yritystoiminnan tiivistä yhteistyötä uusien ratkaisujen kehittämiseksi. Kun yrittämiselle luodaan hyvät toimintaedellytykset, markkinavoimat kyllä ohjaavat ratkaisujen syntyä. Samalla yliopistollista tutkimusta pitää ohjata IoE-alueelle, sillä tutkimuksesta suurimmat ideat yleensä syntyvät.”

ANSSI VANJOKI
Vuonna 1956 Helsingissä syntynyt Vanjoki on Professor of practice Lappeenrannan teknisessä yliopistossa. Vuosina 1990-2010 Vanjoki työskenteli Nokialla eri yksiköiden johtajana. Hän on Amer Sportsin ja Oriola-KD:n hallituksen puheenjohtaja. Hän harrastaa metsästystä, kalastusta ja koripalloa.

Destia sosiaalisessa mediassa